Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Lesz múzeum a betonbunkerből?

Győr - A Sikeres Győrért Társaság Egyesület 2006-ban csatlakozott a Győri Ipartörténeti Gyűjtemény, az Origó Arrabona-projekt megvalósításának tervéhez. Pénzzel, konferenciával is segítették az ügyet. Az egyesület legutóbbi összejövetelén, amit már új elnökükkel, Rechnitzer Jánossal szerveztek, civil–önkormányzati összefogást sürgetett az ügyben.
Felgyorsítani az ügymeneteket

Rechnitzer János, a Sikeres Győrért Társaság Egyesület elnöke úgy látja, további erőfeszítésekre van szükség. Nincsenek az ügyben döntések, a döntéshozók kivárnak. Szükség van a civil lobbira, az együttműködésre. A városnak legalább egy embert erre a feladatra be kell állítania. Akár úgy is, hogy 9 hónapra megfinanszírozza a bérét a járulékokkal, átutalja azt az alapítványnak vagy az egyesületnek, amely foglalkoztatná a projektért felelős munkatársat.

Rechnitzer indítványozza, hogy az egyesület intenzív kommunikációt kezdjen a politikai, gazdasági szereplők és az egyetem bevonásával a projekt újragondolása, újraélesztése, működtetése érdekében. Javasolja egy együttműködési megállapodás előkészítését, amiben Győr megyei jogú város, az alapítvány, a Sikeres Győrért Társaság Egyesület, a kamara, a Rosta kft. és az egyetem definiálják az együttműködők munkakapcsolatának rendszerét, a projekt megvalósításának ütemtervét. Az egyesület elnöke szükségesnek tartja, hogy a Pólus Kft. havi rendszerességgel tájékoztassa az alapítványt és az egyesületet a projekt állásáról, a megvalósulása érdekében folyó tevékenységekről, lévén a két civil szervezet tagjai és támogatói ezt tőlük számon is kérik.

Passzol az egyetemi fejlesztésekhez

Rosta Csaba építész, a leendő intézmény megálmodója és tervezője örül, hogy az egyesület nem hagyja magára a projektet. Az építész úgy érzi, jelentős társadalmi támogatottsága van már a projektnek. Sajnálatosnak tartja azonban, hogy még mindig nincs számos dologban előrelépés, döntés. Ezek közé tartozik az önmagában is jelentős attrakciónak és ipartörténeti emléknek minősülő bunker, de maga a terület tulajdona is.
Sándor János belsőépítésznek is szívügye a projekt. Véleménye szerint a közös munka, az összefogás lendíthet a megakadt projekten. Sajnos a jelenlegi terv alkalmatlan arra, hogy a pályázatok irányelveinek megfeleljen, de áttervezhető és meg kell találni azokat a funkciókat, amelyek e követelményeknek megfelelnek.

– Győrnek szüksége van emblematikus épületekre. Ahol ilyen épül, oda özönlenek az emberek. Érdektelen épületek senkit sem érdekelnek. Ez az épület ipartörténeti múzeumként nem jöhet létre, de játszóházként sem – magyarázza Révi Zsolt, Győr város főépítésze, aki nem titkolja, hogy nagyon fontos a név és az esztétika, mert az már eleve felkelti az érdeklődést. Persze az sem mellékes, minek lesz az origója. Mitől és hogyan fog működni? Milyen tartalommal?

Mayer Gábor, a Pólus Kft. ügyvezetője bízik a forráslehetőségekben. Az ügyvezető meglehetős óvatossággal fogalmaz, ami jól reprezentálja az ügyben kifejtett tevékenységet is. Igyekeznek nem vérszemet kapni a forrásokat illetően, mert azok sok csapdát is rejtenek magukban. Talán ezért sem adott be Győr egy pályázatot sem. A kérdés csak az – merült fel a jelenlévőkben –, vajon ez dicsérendő vagy éppen ellenkezőleg?

Olvasóink írták

  • 1. Batistuta 2007. november 15. 14:56
    „Mi a helyzet a Norvég Alap pályázatával???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buditime - a Vécé világnapja

Van egy helyiség, ahol naponta többször megfordulunk. Nemcsak otthon - a munkahelyen, az utcán, az… Tovább olvasom