Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Lesz bál, de kevesebb

Egy átlagos igényű hölgynek körülbelül 60 ezer forintjába kerül a felkészülés.

Talán egész évben nem írtak a lapok annyit a válságról, mint tavaly januárban és februárban, s ha a báli vendégeknek akkor kellett volna jelezni az igényüket, alighanem a legrosszabb farsangi szezont könyvelhettük volna el. De mert nem így történt, idén esett vissza látványosan az érdeklődés.

Huszár Krisztián, a győri Kristály étterem vezetője elmondta: nem a bálozó szervezetek száma csökkent, hanem a feliratkozó vendégeké. Ez egyelőre még csak abból derül ki, hogy a tavalyi igénylők nagy része elpártolt az étteremtől – helyettük újak jelentkeztek be –, és jóval kisebb befogadóképességű helyiségeket kerestek. 

Amit csak egyszer vesz fel egy hölgy. Rozsics Beáta szerint felére csökkent a forgalom. Fotó: Krizsán Csaba
Amit csak egyszer vesz fel egy hölgy. Rozsics Beáta szerint felére csökkent a forgalom. Fotó: Krizsán Csaba


Más tapasztalatok szerint viszont nem a létszám változása a különös idén, hanem az, hogy teljesen átrendeződött a báli szezon szerkezete. Az egyik  soproni  étterem vezetője, Rakaczki Péter úgy látja: míg a jótékony célú partik, illetve az iskolabálok száma még növekedett is a soproni étterem előjegyzése szerint, addig az egyéb – például gazdasági társaságok által szervezett – báloké nagyot zuhant.

Ékszert lehet kapni olcsóbbat és méregdrágát is. Képünkön Győri Anikó eladó. Fotó: Krizsán
Ékszert lehet kapni olcsóbbat és méregdrágát is. Képünkön Győri Anikó eladó. Fotó: Krizsán

Mondani sem kell, hogy a költekezési szokások – és nem az árak – változtak, mert a farsangi estére egy hölgy tavaly is átlagosan 60 ezer forintból készülhetett fel, ami nem azt jelenti, hogy ez a keret nem volna továbbfeszíthető. Az estélyi ruhák ára még mindig 20–30 ezer forint körül mozog, igaz, aki nem ragaszkodik a klasszikus ruhakölteményekhez, hanem beéri szerényebb kivitelű alkalmi ruhával, az kihasználhatja a téli-karácsonyi kollekciótól már megválni akaró butikok akcióit. Így akár 10 ezer forintból felöltözhet. Persze kell még cipő (5 ezer forinttól) és táska is, s a jobb márkákat borsos áron kínálják: 10–15 ezer forintért. Rozsics Beáta, egy győri  ruhaüzlet eladója szerint úgy felére esett vissza az elegánsabb darabok iránti kereslet, tehát itt is sejthető, hogy sokan kihagyják ezt a szezont. De meglehet, hogy a hölgyek csak később kezdik a seregszemlét, ami azért lenne különös, mert ilyenkor, a Médiabál előtt már rég meg szokott indulni a farsangi forgalom.

Csete Erzsébet kozmetikus elmondta: feleannyi idén a vendég és  később is kezdték az érdeklődést. Ebben az iparban a farsang általában összeolvad a karácsonnyal, a szilveszterrel: novembertől hamvazószerdáig tart. Most azonban november végén jegyeztettek elő időpontot, s nem a hónap elején, mint korábban: ˝lassú az ébredés, de azért van igény a külső-belső megújulásra˝ – tette hozzá. De már szilveszterkor is megfigyelhető volt: sokan egyre jobban kedvelik a házibulikat a nagy társasági események helyett. Mint megtudtuk az idei trendről:  divatba jöttek a feltűnőbb sminkek, a barokkos arcpír, a bordó-arany, lila-arany kombináció és a hangsúlyos műszempilla.

Olvasóink írták

  • 2. lzsuzsanna 2010. január 14. 10:39
    „Én sem gondolom, hogy ennyit kellene költeni ahhoz, hogy valaki csinosan menjen el egy bálba. Nagyestélyit vettem Győr belvárosában 14.000 Ft-ért, és gönyörű krémszínű akár mennyasszonyi ruhának is elmegy:) Egy angol boltban meg egy két ezer forintért kaptam vadonatúj színben passzoló alkalmi cipőcskét hozzá:)”
  • 1. Truder 2010. január 09. 15:55
    „Csak a sznoboknak kerül 60 ezerbe....(pl: aki jár időnként színházba, bálba...bizos van egy csinos, alkalmi cipője, nem gondolom, hogy minden alkalomra vadonatúj kell.Ha valaki nem a klasszikus báli, estélyi ruhához ragaszkodik, igen jó alkalmi viseleteket lehet kapni---persze MÉDIA BÁL...oda csak zsír újban "illik "menni!!) olcsóbban is meg lehet úszni. De ennél sokkal drágábban is. Ha már mindenképpen kihagyhatatlan a bál, akkor is lehet ésszerűen költeni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-pénz mellékutakra

Több mint egymilliárd forint értékben újítottak fel uniós pénzből mellékutakat a megyében az elmúlt… Tovább olvasom