Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Lesz-e karácsonyra 300 forintos benzin?

Az üzemanyag ára Magyarországon az utóbbi hetekben többször emelkedett, s lassan közelíti a 300 forintos lélektani határt. A Vasárnapi Kisalföld annak járt utána, hogy mi okozza a hirtelen emelkedést, illetve más uniós országokban mennyit kóstál a nafta literje.
„Nem szerencsés világvégeként értelmezni a mostani magas árat. Az áremelkedésnek sok összetevője van, többek között a dollár árfolyama. Tény ugyanakkor, hogy a legoptimistább számítások szerint is már csupán negyven évre elegendő kőolajkészlettel rendelkezzünk" – kezdte Hegedűs Miklós, a Gazdaságkutató Intézet munkatársa.

Igaz, 25 évvel ezelőtt is így tippeltek a szakemberek, s ez azóta sem változott. Ennek az az oka, hogy az utóbbi évtizedekben a technika rohamosan fejlődött, így egyre jobb hatásfokkal, egyre mélyebbről tudjuk kitermelni a feketearanyat. „Valószínűleg ez a jövőben is így lesz majd. Egyelőre még mindig meglehetősen drága az olajpalából, olajhomokból kinyerni az ásványi kincset, de a technika fejlődésével ez könnyen változhat. Földünk mélyén valószínűleg még komoly tartalékok vannak" – adott bizakodásának hangot Hegedűs. Annak ellenére, hogy itthon egyre emelkedik a benzin ára, egyre több üzemanyagot is veszünk. A közgazdászok szerint ugyanis az oly' szívesen emlegetett lélektani határ egyáltalán nem létezik: benzinre szükség van, így kénytelen-kelletlen tankolunk. A kérdés csak az, hogy mennyiért?

„Hosszú távon évente 3-4 százalékos növekedéssel lehet számolni. A számításnál figyelembe kell venni, hogy gyakran változik a dollár árfolyama, lassan kimerülnek az egyszerűen kitermelhető készletek, s végül, de nem utolsósorban szigorodnak a környezetvédelmi előírások. Ezek vezethetnek a dráguláshoz" – magyarázta Hegedűs Miklós.

Szeghalmi Balázs
Vasárnapi KisalöldEurópai benzinárak

„Az Öreg-kontinensen Észtországban a legolcsóbb és Hollandiában a legdrágább a 95-ös benzin literje" – derül ki az Európai Bizottság friss statisztikájából. Érdekesség, hogy Magyarországon a benzin ára literenként mindössze 120 forint (lenne) – a nagyobbik hányad különböző adónemekből rakódik rá.

Észtország 218,6 (Ft)
Lettország 229,9 (Ft)
Litvánia 232,4 (Ft)
Ciprus 239,6 (Ft)
Szlovénia 250,7 (Ft)
Görögország 258,7 (Ft)
Málta 266,8 (Ft)
Spanyolország 269,6 (Ft)
Csehország 280,9 (Ft)
Írország 284 (Ft)
Szlovákia 285,2 (Ft)
Luxemburg 286 (Ft)
Magyarország 287,9 (Ft)
Ausztria 294,5 (Ft)
Lengyelország 298,8 (Ft)
Svédország 318,8 (Ft)
Finnország 320,8 (Ft)
Franciaország 324,5 (Ft)
Olaszország 330,6 (Ft)
Portugália 331,4 (Ft)
Dánia 334,2 (Ft)
Németország 341,4 (Ft)
Belgium 345,5 (Ft)
Egyesült Királyság 352,4 (Ft)
Hollandia 374,2 (Ft)

Forrás: Eurostat

Olvasóink írták

 • 7. Cseter János 2007. november 26. 19:47
  „A média, azt írhatja, mandhatja meg, s teheti fel a kérdést amit a cenzúra engedélyez! Ma már elvétve lehet újságírót,Uram bocsá.. oknyomozó riportert találni! Mit várunk el az írott sajtó megélhetési munaktársaitól? Nincsenek szárnyaik, hogy tudjanak repűlni a munkahelyükről, ha a valóságot írják és valós dolgokról kérdeznek!
  Főleg azútán, hogy az igazságügyminiszterünk "perecet áruló kofákhoz" hasonlította az újságírást, a média munkáját"! No meg ne feletkezzünk meg a volt megyei főbíró asszony diagnózisáról sem! Neki az volt a véleménye, hogy még nem nőtte ki a gyermekbetegséget a sajtó! Még ma is liberót hordanak védőfelszerelésként, ha a valóság kérdése jön szóba! Vajon szükségük is van rá?”
 • 6. BUVÁR 2007. november 25. 19:41
  „Nem értem miértkell mindig viszonyítanunk más országok áraihoz,mikor mindenki tudja hogy mindenhol jobb az életszinvonal mint itt.Ausztriában is 250.- 300.-forintnak megfelelő értékü a kenyér kilója de nem 60.000.-forintból kell kigazdálkodni hanem minimum 250.000.-ft értékü euroból.Ezért dühit amikor más országok áraival vagdalozik a média is.Nekem akkor is 60.000.-ből kell kigazdálkodnom a betevőt és az autom üzemanyagát is,és fontos hogy automba legyen üzemanyag mert ha a fiamra rátör a roham akkor másodperceken mulik az élete.SAJNOS ITT TARTUNK HAJRÁ MAGYAROK.”
 • 5. dennisthemenace 2007. november 25. 13:10
  „Anglia;350 ft felett, pontosan nem tudom, mennyi otthon most a font.Itt literje 1.02-03 font mindkettonek, csak minimalis differencia van a gazolaj es a benzin ara kozott.”
 • 4. Cseter János 2007. november 25. 08:17
  „Itt látszik, hogy mennyire tehetségtelen a kormányunk! Máshoz nem ért mint az adók bezsebeléséhez! Amerikát követi? Akkor kövese az üzemanyagokmárával is,ne csak a katonákat küldje idegen országokba (a mi hazánkat védeni!) majmolva a nagyhatalmakat! Közben meg itthól úgy fosztogatnak a gyarmatosítók a haza kiéárusítóivan együtt, ahogy nekik tetszik!
  Igaz nem mis tudom minek írjuk a véleményeinket, hisz úgy is tele pofával röhögnek ki bennünket a tehetetlenségünk miatt! A hatalom minden tekintetben e tehetségtelen bagázs kezében van! Hány év kell ahhoz, hogy a nép végre felébredjen és lássa a valóságot? Itt sem csak az üzemagyag gátláűstalan emeléséről van szó, hisz ezt mindenki tudja!”
 • 3. szegfű 2007. november 24. 22:10
  „hova tünt a valamikori 30-40,- Ft-os különbség a gázolaj és benzin között. úgy tudtam a benzin előállítási költsége magasabb.
  talán több az adó vagy így akarják visszaszorítani a dizelautókat.”
 • 2. Bambi 2007. november 24. 21:19
  „Amerikában 94.-Ft

  Kuwaitban 45.-Ft”
 • 1. Tamás 2007. november 24. 21:00
  „Érdekes lista.
  Én csak azt tudom, hogy idén szeptemberben voltam Prágában, és a gázolaj mind Szlovákiában, mind Csehországban kb. 300 Ft volt (persze ezek autópálya melletti benzinkutak), de akkor is mellbe vágott az akkori 270 Ft körüli (autópályáknál max 285 Ft-os)Magyarországi árhoz képest. Pedig a médiában mindig azt hallottam, hogy mindenhol olcsóbb az üzemanyag körülöttünk, mint nálunk.
  Most akkor hogy is van ez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vény nélküli gyógyszerek már a megyei postákon is

A patikaliberalizációnak köszönhetően nem csak a benzinkutaknál, hanem már három megyei postán is… Tovább olvasom