Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Lépcsők fogságában

Szakmai fórumot rendeztek a győri Petz Alajos-szakiskolában Szociálismunkás-hallgatók számára.
Szociálismunkás-hallgatók a fogyatékossággal élők képviselőinek társaságában rendhagyó, szakmai fórummal is felérő tanórán vettek részt a minap a győri Petz Alajos-szakiskolában. A programmal a megyeszékhely akadálymentesítésének lehetőségeit vették újólag nagyító alá a szervezők.

Pécsi Gertrúd negyedéves szociálismunkás-hallgató bevezetőjében annyit mondott el, hogy az órán a hallgatók az eddig javarészt jegyzetekből szerzett ismereteiket tényszerű és gyakorlati kérdésekkel bővíthették.

A 2005-re tervezett, ám a gyakorlatban megkésett és elmaradt akadálymentesítés a sérültséggel élőkön túl az időseket és a babakocsival közlekedő anyukákat is érinti. Szabó János a mozgáskorlátozottak megyei elnökeként elmondta, hogy még mindig baj van a szemlélettel, a társadalom egy része egyszerűen fütyül a sérültek problémáira, illetve a fő gond, hogy nincs pénz a kellő számú és minőségű rámpák építésére, a középületekben használható liftek beszerelésére.

Januártól akár a perektől sem riadnak vissza a sérültek, hiszen nonszensz, hogy a megyei bíróságon és a megyei művelődési központban is gond a kerekes székkel való közlekedés, de a Széchenyi-egyetem bizonyos szintjei is használhatatlannak tűnnek sz ámukra.

Farkasné dr. Lukácsy Zita az Országos Fogyatékosügyi Tanács alelnökeként a szervezet legfrissebb híreivel szolgált. Elmondta, hogy a kiválónak tűnő törvények és programok mellé nem jutott elegendő pénz a büdzséből, s ez a fő oka az akadálymentesítés elhúzódásának. Szükség lenne szankciókra például akkor, ha egy középület tervezésénél „elfelejtkeznek" az esélyegyenlőségről, közelebb pedig a szükséges rámpák kialakításáról. Abban a résztvevők egyetértettek, hogy rengeteg múlik az emberi hozzáálláson, az előítéleten. Az azonban szinte bizonyos, hogy a városi és a megyei önkormányzatok is a korábbinál jóval több pénzt kapnak a hőn áhított akadálymentesítésre, ám ebben a kérdésben folyamatos az egyeztetés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr 108 milliárd forintnyi fejlesztést tervez

Újra élet költözik a Frigyes-laktanyába, a győri autósok új utakon és hidakon járnak, de ha kell, akár villamosra is szállhatnak- ez a jövőkép rajzolódik ki azokból a tervekből, amelyeket európai uniós pénzből akar megvalósítani a győri önkormányzat 2007 és 2013 között. A kormány most készíti el a 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Fejlesztési Tervet. Tovább olvasom