Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Ledarálják az építési hulladékot Győrben

A városban elsőként inert hulladéklerakó és újrahasznosító telep nyílik magánvállalkozásban a Győr III-as homokbányánál.

Borkai Zsolt szerint a munkahelyteremtés és a környezetvédelem miatt is fontos ez a beruházás.

"Győrben eddig ilyen újrahasznosító még nem működött" - mondta Borkai Zsolt polgármester azon a pénteki sajtótájékoztatón, melynek apropója a Győr III homokbányánál létesülő inert hulladéklerakó és hasznosító telep beindulása volt. Glázer Péter, a beruházó Glázer Transz Kft ügyvezetője elmondta: idén januárban kapott jogerős engedélyt a bánya rekultivációjának hulladékkezelési engedélye. "A fejlődés elkerülhetetlen része a régi, korszerűtlen épületek bontása, s az itt keletkezett nem veszélyes hulladékok elhelyezése és újrahasznosítása" - közölte.

Varga András környezetmérnök elmondta: a megfelelő tisztaságú építésből és bontásból származó inert hulladékot ledarálják. Ezt újra vissza lehet helyezni a használati körforgásba, csökkentve a kitermelendő új nyersanyagok mennyiségét, s a környezeti terhet. Borkai hozzátette: Győr hulladékprojektjéhez szervesen kapcsolódik eme beruházás. Sík Sándor önkormányzat képviselő kiemelte: ökoiskola működik Győrszentivánon, s a tanulók mostantól helyben szerezhetnek gyakorlati ismereteket.

Olvasóink írták

 • 4. gáborgábor 2010. február 14. 11:59
  „hajrá Gáz-oj Peti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. anuvuk 2010. február 13. 19:05
  „t-a-ibi

  Hát igen, az Öko iskolának nagyon sok feltétele van, - kezdetnek elfogadható !!”
 • 2. kamikaze 2010. február 13. 06:16
  „sík eduárd!!!!”
 • 1. t-a-ibi 2010. február 12. 17:45
  „Mitől is "öko" egy iskola?

  Hivatalos magyarázat:
  ..................
  Mitől lesz egy iskola ökoiskola?

  Ökoiskoláknak azok az iskolák nevezhetők, ahol:
  - Az iskola helyi tantervében és pedagógia programjában meghatározó szerep jut a környezeti nevelésnek, a fenntarthatóság kérdéskörének.
  - A tanulók aktív és egyenrangú szereplői az iskolai életnek, beleszólási joggal az őket érintő kérdésekbe.
  - Az iskola dolgozói (vezetőség, tanári kar, technikai személyzet) tudatában van a fenntarthatóság kérdéskörének fontosságával és ezt a szempontot mindennapi munkája során érvényesíti.
  - Az iskola a szülőkkel, illetve a helyi közösséggel együttműködve részt vesz a helyi környezeti problémák vizsgálatában, megoldásában
  - Az iskola működtetése a lehető legkörnyezetkímélőbb módon történik
  - Az iskola lehetőséget biztosít tanulói számára tanterven kívüli tanulási formákra (erdei iskola, terepgyakorlatok, projektek)

  Miben különbözik egy ökoiskola a többi iskolától?

  Egy ökoiskola abban különbözik egy átlagos iskolától, hogy nem csak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elvei, hanem az iskolai élet minden területén; az iskola működtetése terén éppúgy, mint a gyerekek étkeztetése vagy a táborok szervezése során.
  Az iskolai munkához több szálon kapcsolódik a helyi közösség. A helyi környezeti értékek és gondok részét képezik az iskola pedagógiai munkájának, a helyi pedagógiai programba beágyazottan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határon innen és túl: közösen

Az unió támogatásával húszmillió forintot fordíthat Mezőörs és a szlovákiai Felsőpatony magyar… Tovább olvasom