Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 32°C Még több cikk.

Lébényi autópálya rendőrök - Hat rendőr már vallott, zárva a lébényi őrs

Kedden lesz egy hónapja, hogy tizennyolc lébényi autópálya-rendőrt előállítottak, kihallgattak, majd két nappal később letartóztattak. Összeszedtük, mi történt eddig, s megnéztük, van-e már rendőr a lébényi őrsön.
1. Miért tartóztatták le őket? Az ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomoz

2. Kik az érintettek? A Központi Nyomozó Ügyészség válasza alapján „a gyanúsítottak beosztotti állománykategóriába tartoznak, tiszti rendfokozatú nincs köztük". Van, aki több mint negyedszázada szolgált a rendőrségen. Az alosztályon összesen húsz ember dolgozott, csak a két vezető beosztású rendőr nem került gyanúba. A rendőrséget tegnap megkerestük több kérdéssel, például azzal, hogy a korábbi parancsnok viszi-e tovább a feladatot vagy újat neveztek ki; ha igen, ki az illető? 

3. Ki van most a rendőrőrsön? Az előbbi kérdés azért is fontos, mert két hete is azt láttuk, hogy „Zárva van és kihalt a lébényi rendőrőrs".
Pénteken  ismét megnéztük, tudnánk-e segítséget kérni, ha az autópálya melletti őrsön kopogtatunk, de a parkoló és az épület ugyanúgy kihalt volt, az ajtó pedig zárva. A rendőrségtől erre is vártuk a választ: 

4. A létszámot fel tudták-e már tölteni, hányan dolgoznak ott most? Kérdéseinkre ezt a választ kaptuk: „A lébényi autópálya-alosztály állományával kapcsolatos személyzeti intézkedések jelenleg folyamatban vannak. Az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán jelentkező közlekedésrendészeti, közbiztonsági feladatok zökkenőmentes ellátását a megyei rendőr-főkapitányság személyi állományával biztosítja."
 
A parkoló üres, az ajtó zárva, nincs senki most a lébényi őrsön. Fotó: H. Baranyai Edina
A parkoló üres, az ajtó zárva, nincs senki most a lébényi őrsön. Fotó: H. Baranyai Edina

 5. Mit kaphatnak a rendőrök, ha bebizonyosodik a velük szemben megfogalmazott gyanú? Az előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, azonban a büntetési tétel felső határa – figyelemmel a halmazati szabályokra – 12 év. 

6. Milyen indokkal tartóztatták le őket? Például az előbb említett büntetési tétel is nyomós érv volt. De talán még ennél is fontosabb a nyomozás érdeke, az, hogy ők ne tudjanak összebeszélni, az eljárást ne tudják semmilyen módon nehezíteni. Az eddig megjelent utolsó cikkünknél ott tartottunk, hogy a Győri Törvényszékről (ott tanácskozik az ügyükben eljáró katonai tanács) mindegyiküket börtönbekísérték, de a 18 érintettből 9 fellebbezett a letartóztatása miatt. 

7. Döntöttek-e már a fellebbezésekről? Ezt a kérdést már tegnap tettük fel a nyomozó ügyészség helyettes szóvivőjének. Dr. Costopulos Orestis helyettes szóvivő válasza alapján annyi tudható, hogy „a letartóztatás elrendelése ellen bejelentett védelmi fellebbezések eredménye még nem ismert".

8. Tettek-e vallomást? Erre már konkrétabb válasz érkezett: a gyanúsítottak közül hatan vallomást tettek.
 
9. Milyen bizonyítékok vannak ellenük? Hónapokon keresztül megfigyelték őket; a szakmán belül is úgy tudják, hogy „kőkemény" bizonyítékokat szereztek ez idő alatt. Van rendőr, akinél állítólag több tucat esetet rögzítettek.   
  
10. Szerettük volna végül még megtudni, hogy mely börtönökben vannak most a letartóztatott rendőrök. Azt ugyanis előzetesen tudtuk, hogy a győri börtön egyszerre ennyi embert külön-külön cellában nem képes elhelyezni, ezért több bv-intézetbe kell szállítani a rendőröket. „A nyomozás érdekeire tekintettel további információ jelenleg nem adható" – szólt az ügyészségi válasz.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Receptügy: szűkül a kör

győri Bem téri konténerben talált, lejárt receptek ezreivel kapcsolatban több telefonhívást is… Tovább olvasom