Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Lebegő autóval Abu Dzabiba - Országos diáksiker a Mobilis csapattal

A hétvégén megszületett a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ tehetséggondozási programjának eddigi legnagyobb sikere.

A Németh Péter (Jedlik Á. Gépipari és Informatikai Középiskola, 11.osztály), Mihalicz Péter (Révai M. Gimnázium, 9. osztály) és Flech Mátyás (Apor V. Katolikus Iskolaközpont, 5. osztály) összetételű csapat a XVIII. Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás - 2013 című pályázatán a (további rangsorolás nélküli) legjobb 3 pályamunka egyikeként megnyerte a versenyt.

A csapat ötletgazdája, Németh Péter jogot nyert arra, hogy 2013. szeptember 13-19. között részt vegyen az Expo Science International (ESI 2013) elnevezésű diákalkotó világfesztiválon Abu Dzabiban (Egyesült Arab Emirátusok).

A Miskolci Egyetemen szombaton (május 11.) megrendezett döntőben 30 csapat versenyzett. A győri csapat lebegő autójával érte el a kiemelkedő sikert.


Az eszköz egy állandó mágnesekből álló pálya felett lebegő szupravezetőt tartalmazó kisautóból állt, amit a csapat által készített elektromágnesekkel és vezérlő elektronikával irányítottak a pályán.

Az indítást követően a kisautó a pálya két végpontja között oda-vissza haladt emberi beavatkozás nélkül. A szupravezető kerámia hűtését folyékony nitrogénnel oldották meg, a kisautó egy feltöltéssel 4 percig is képes volt lebegni.

A csapat felkészítését Szutyányi Márk, a Mobilis vezető demonstrátora végezte és a munkába több konzultációs lehetőséggel a Széchenyi Egyetem Automatizálási Tanszékének több kollégája is bekapcsolódott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már kapható a Kisalföld új hangoskönyve

Megvásárolható az Üzenet, a Kisalföld második verses hangoskönyve. Tovább olvasom