Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Kurcsis László tárlata a művészeti múzeumban

Megnyílt a Városi Művészeti Múzeum Váczy Péter Gyűjteményében (Győr, Nefelejcs köz 3.) Kurcsis László grafikusművész önálló kiállítása.

A tárlatot Grászli Bernadett művészettörténész, múzeumigazgató nyitotta meg.

Kurcsis László művészetében egyszerre van jelen az állandóság és a folyamatos megújulás. Az állandóság persze nem valamiféle statikusságot jelent. A groteszk, a szürreális látásmód kezdettől felismerhető Kurcsis grafikáiban, mindig is meditáló, filozofikus műveket hozott létre.

Ugyanakkor sokféle formát kipróbált, alkotói korszakait más-más technikák inspirálták. A bravúros rajztudás mindig a grafikai gondolatot szolgálja nála, különös terek, figurák, tárgyak teremtődnek képein.
Siklósi Horváth Klára író így jellemzi Kurcsis László művészetét: „Kurcsis László tipikusan kérdező ember. Márpedig aki kérdez, az gondolkodik, és ennek a kérdező-gondolkodó attitűdnek szinte magától értetődően a rajz, vagyis a vonal, ez az ősi, első művészi eszköz talán a legadekvátabb kifejezési formája."

Kurcsis László tárlata a művészeti múzeumban - Fotó: Szük Ödön


Legutóbbi, remek színes grafikákat teremtő korszakának beszédes címet adott a művész: Lao Ce tájai. Tolnay Imre szövegéből idézünk: „Kurcsis grafikái az üresség dicséretét hirdetik. Ha ez furcsa, gondoljunk bele: a háznak, a csészének, az anyaméhnek vagy akár a léleknek ez a befogadó, termékeny üressége adja az értelmét. A lelki, szellemi tartalmakra nyitó, önmagát kiüresítő táj része ábrázolatlanul is az ember, vagy az ember lenyomata a táj."

A tárlat megtekinthető április 18-ig, hétfő kivételével naponta 10–18 óráig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A kor szelleme az elvárásokra épít - nincsenek példaképek, nincs visszatartó erő˝

"Elmegyünk az emberek mellett úgy, hogy az teljesít, a boltban vásárol, építi a házát, de nem… Tovább olvasom