Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -2°C | 8°C Még több cikk.

Közösségi kampány a győri stroke-centrumért - Aki küzd, győzhet

Összefogással szeretnénk fejleszteni a győri stroke-centrumot. Olyan ultrahangkészüléket vásárolhat ennek köszönhetően a Petz-kórház, amellyel a legmodernebb gyógyászati eljárást is alkalmazhatják. Hogy mit jelent ez a betegeknek, miért állt az ügy mellé a Kisalföld és Győr, három történet jól példázza.
Cikksorozatunk egyik célja az eszközvásárláshoz szükséges pénz összegyűjtése. Szeretnénk a betegség tüneteire, következményeire is felhívni a figyelmet. Beszélni kell arról, hogy a tünetek megjelenése után az idővel versenyez a beteg és az orvostudomány, és sokszor a családtagokon múlik az emberélet. Három történet húzza alá ez utóbbi félmondatot, vastagon fogó ceruzával. 

 Miért ijedt mindenki? 

Az építészszakma egyik legismertebb, számos díjjal kitüntetett mérnökeként tartják számon Szuromi Imrét. „2009. szeptember 20-án, vasárnap délután, diószedés közben kaptam stroke-ot" – írja levelében. Kérdéseinkre ugyanis inkább így válaszol, a stroke tőle a beszéd természetességét vette el. „Nem tudok utólag sem olyasmit meghatározni, ami figyelmeztető jel lett volna. A feleségem velem volt, hívta mentőket, akik húsz percen belül megérkeztek, és azonnal a tatabányai kórházba szállítottak. Adott órákban nem volt félelemérzetem, azt hittem, hogy elmúlik a rosszullét; hamarosan felszabadultságot éreztem, és nem értettem, miért ijedt és aggódó körülöttem mindenki. Elkeseredettség csak jóval később jelentkezett, és jelentkezik ma is, de csak amiatt, hogy a képességeim korlátozottsága miatt nem tudok úgy tevékenykedni, ahogy régen."

Azonnal hívjon mentőt!

A stroke a szív- és a daganatos betegségek után a legtöbb halálesettel jár. A felnőttkori rokkantság egyik fő okozója. A kezelésnek a tünetek megjelenését követő 4–6 órán túl gyakorlatilag már nincs értelme, mert az érintett agyterület sejtjei elhalnak. Ezért élet-halál kérdése, hogy amilyen gyorsan csak lehet, a beteg eljusson a legközelebbi, stroke-ellátást adó kórházba. Ha  a következő  tüneteket észleli önmagán vagy hozzátartozóján, a környezetében, azonnal mentőt kell hívni: ha a fél oldala lebénul; arca, karja hirtelen zsibbad, érzéketlenné válik; a szájzuga félrecsúszik. Ha hirtelen nem tud beszélni vagy nem érti a beszédet. Ha hirtelen elhomályosul a látása vagy kettős látása alakul ki. Ha hirtelen kialakuló szédülést, egyensúlyvesztést, mozgási, nyelési zavarokat észlel.

Rajzolva beszélt

Szuromi Imrével számos Győr-Moson-Sopron megyei beteg is találkozhatott, aki a kórházi kezelés után a kisbéri rehabilitációs központba került. Az egykori páciens ugyanis most ott segít sorstársain: „A kórházban úgy kommunikáltam, hogy rajzoltam. (Először bal kézzel.)  Néhány nap múlva  már a rajz öröméért rajzoltam, elhatároztam, hogy megtanulok ballal rajzolni, mert úgy tűnt, hogy béna marad a jobb kezem. Az otthoni hétvégeken a festést is megpróbáltam bal kézzel. A kórházban készült rajzaimból  és az egy év alatt festett új képeimből kiállítást rendeztünk Kisbéren 2010 októberében. Ott beszéltem meg Fehér Miklós főorvossal, hogy ha lát benne fantáziát, akkor megpróbálnék a betegekkel rajzolni. Ő kapott az alkalmon, és közösen megteremtettük ennek feltételeit." 
Kimondva-kimondatlan az idegenek úgy viselkednek, mint Jób barátai,  feltételezik, hogy a beteg ember a hibás a saját bajáért. Ez ne legyen így – mondja Szuromi Imre.
Kimondva-kimondatlan az idegenek úgy viselkednek, mint Jób barátai,  feltételezik, hogy a beteg ember a hibás a saját bajáért. Ez ne legyen így – mondja Szuromi Imre.

 Mindenkor tisztelni
 
Sikeres karriert akasztott meg a stroke, de nem végleg. „A korábbi életemet elvesztettem. Ahogy egy időre elvesztettem a képességeim javát. Írás, olvasás, beszéd, mozgás. Jobb kéz! Ezáltal elvesztettem a munkaképességemet. Az anyagi helyzetünk változása az egész család életét megváltoztatta. A stroke kivett a harc világából. Tudok már dolgozni. Ki tudok gondolni megoldásokat, de erőszakosan küzdeni annak megvalósításáért már nem akarok."

 Szuromi Imre szavai minden sorstárshoz szólnak: „Nem tudom, a pozitív életszemlélet segít-e, ilyen helyzetben egyáltalán van-e. Azt látom a betegek között, hogy akit nem várnak otthon szeretettel, az nem küzd, és aki nem küzd, az általában nehezebben gyógyul. Nem az a megalázó számomra, hogy segítséget kell kérnem, hanem az, hogy hülyének/részegnek néznek, ha nem tudok valamit hirtelen kimondani. Az embert akkor is tisztelni kell, ha segítségre szorul – azzal is, hogy segítünk neki." 

Most tudunk segíteni.
 
Mentőt!

„Homályos emlékeim vannak arról a hajnalról, az ember ilyenkor köztes tudatállapotba kerül, azt hiszem" – mondja dr. Demetrovics Szilárd, aki újra gyógyít, balesetet szenvedett háziorvos kollégáját helyettesíti az egyik győri praxisban. „Tudtam, mi ez, úgy emlékszem, a feleségemnek annyit még bírtam mondani, hogy »mentőt!«, de sorsdöntő volt, hogy az artikulálatlan hangokat értette, tudta, mit kell tennie."
Ha a katéterezés létezett volna akkor, talán esetemben is gyorsabb a rehabilitáció – mondja dr. Demetrovics Szilárd. Fotó: H. Baranyai Edina
 Ha a katéterezés létezett volna akkor, talán esetemben is gyorsabb a rehabilitáció – mondja dr. Demetrovics Szilárd. Fotó: H. Baranyai Edina

Demetrovics doktor is azt mondja, nem voltak jelek, amelyekre figyelnie kellett volna, a stroke jött, látott, lecsapott rá. „A »mi lett volna, ha« kérdésnek utólag már nincs súlya, de valószínűleg az én esetemben gyorsabb lett volna a rehabilitáció, ha a katéteres eljárást már akkor alkalmazni tudják. Megküzdöttem, megküzdöttünk a családommal a visszatérésért, a rehabilitációm 2013 óta még mindig tart." 

Betegségnyereség

 „Az élet minden másodpercét ajándéknak tartom, s bár előtte is élveztem, most lubickolok benne" – mondja. Mert bár a stroke elvette egy időre jobbik feléből az erőt, s a péri háziorvosi praxisától is meg kellett válnia, nagyon hamar belátta, hogy családja szeretetén túl a betegségnyereségbe kell kapaszkodnia. Az érti ezt a mondatot, aki volt hasonló helyzetben: „Amikor a feleségem mondta azt, hogy vezethetek, igen, akkor kaptam vissza a régi életem jelentős részét, a szabadságot" – mondja Demetrovics doktor, miközben jobb kezével pumpálni kezdi a vérnyomásmérő gumis tömlőjét. 2013 februárja óta nem megy ez rutinból. Megy akkor másképp. 
Mire gyűjtünk?

A Kisalföld napilap és Győr városa közösen hozzásegíti a megyei kórházat a stroke-centrum fejlesztését szolgáló, az itt élők folyamatos (0–24 órás) és teljes körű ellátását javító, 10 millió forint értékű speciális ultrahangkészülék és 2,5 millió forint értékű műtői eszközök (hat komplett sugárvédő személyi védőeszköz, ólomköpeny, nyakvédő és védőszemüveg) megvásárlásához.

Ezért fűzzük a keddi számunkba a sárga csekket. Olvasóinkat arra kérjük, hogy akinek lehetősége van rá és egyetért kampányunk céljaival, támogassa kezdeményezésünket. Győr önkormányzata minden, a Kisalföld olvasói által befizetett forinthoz hozzátesz egy újabb forintot, megduplázva így az itt élők által összegyűjtött összeget.

A Kisalföld szeretné az adományozók nevét köszönetképpen nyilvánosságra hozni. Azt kérjük, hogy aki nem kíván élni ezzel, a megjegyzés rovatba írja az "anonim" szót. A sárga csekkeken, illetve az átutalásokkal befizetett összegek a Jóakarat hídján a Lapcom Média Alapítvány számlájára érkeznek. Az erre a célra befizetett összegeket teljes egészében a győri stroke-ellátás fejlesztésére fordítjuk. Számlaszámunk: 12096705-01312657-00100008. Kérjük, átutaláskor is jelezzék: a stroke-centrumért.
Tiltakoztam volna

„Tiltakoztam a mentő ellen, míg el nem ájultam" – mondja a kórházi ágyán fekve most már halvány mosollyal az arcán Németh József. Neki még jelen időben kell beszélnie a stroke-ról. Szerencsére felesége nem hagyta annyiban, férjét előbb a mosonmagyaróvári, majd a győri kórházba szállították. Az érelzáródás egy korábbi agyműtét következménye volt. „Éppen emiatt nem akartam több kórházat, de feleségemért, három gyermekemért és az unokámért még élni akarok. A győri kórház munkatársaiért és a sorstársainkért érdemes összefogni. A stroke túl sok áldozatot szed, állítsuk meg közösen, s becsüljük meg az egészségünket, mert olyan kincs, amit egy pillanat alatt elvesz, elvenne ez a betegség!" 
Németh József kórházi ágyán, még jelen időben beszél a stroke-ról. Fotók: H. B. E.
Németh József kórházi ágyán, még jelen időben beszél a stroke-ról. Fotók: H. B. E.

Tíz fontos kérdés
Ebben a cikkünkben a stroke-kal kapcsolatos tíz legfontosabb kérdésre ad választ a Magyar Stroke Táraság győri születésű főtitkára – közérthetően, megfontolandóan. 
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos tragédia Ikrényben

Halálos tragédia Ikrényben
Mégsem szivárgott a gáz abban az ikrényi lakóingatlanban, ahová ennek gyanúja miatt riasztották a… Tovább olvasom