Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Közös bakelites zenehallgatás lesz az Ivan & The Parazol zenekarral Győrben - Interjú a frontemberrel

Lemezmegjelenés előtt néhány nappal hallhatják a győri rajongók az Ivan & The Parazol Exotic Post Traumatic című új albumát.
A Lemezjátszó nevű programsorozat két évvel ezelőtt indult a budapesti B32 Galéria és Kultúrtérben, ahol havi egy-két alkalommal egy ismert zenész kedvenc albumát játsszák le bakeliten. A dalok között és után Horváth Gergely rádiós szakember beszélget a zenésszel - közösen boncolgatják a számokat, az azokhoz fűződő történeteket.

Ezúttal azonban nem más szerzeményeit, hanem saját dalait kommentálja az Ivan & The Parazol.

Új, negyedik lemezük március 22-én jelenik meg Exotic Post Traumatic címmel, de a rajongók már 14-én és 19-én is végighallgathatják a számokat Ivánék társaságában.

Előbbi Lemezjátszó-est a B32 Galéria és Kultúrtérben, utóbbi pedig Győrben, a Rómer Házban lesz. Mindkét esemény egy-egy rövid akusztikus koncerttel zárul, az együttes előad pár új dalt.

Mielőtt még ott találjuk magunkat a 19-i rendezvényen, Vitáris Ivánt, a zenekar frontemberét kérdeztük az új albumról, a tavaszi koncertekről, és minden másról.

Sold out bulik

Többedszerre tértek vissza Győrbe zenélni. Milyen élményeket ad nektek a város? Szerettek itt színpadra állni?

Abszolút. Szerintem a vidéki koncerthelyszíneink közül - lelki és üzleti szempontból is - Győr teljesít a legjobban. A Rómer Ház létrehozott egy kis kulturális szigetet. Mindig sold out bulikon zenélhetünk náluk. Minden negatív felhang nélkül mondom, de "Győr az új Pécs".

Hogyan kötődtök a bakelites formátumhoz?

Minden kiadványunk elérhető fekete lemezen. Az egész zenekarhoz közel áll a bakelit, én gyűjtöm is a lemezeket. Felhajtok mindent, ami régi, ami különleges, magyar vagy épp külföldi. Pár száz lemezem biztosan van már. Szerintem ez a legromantikusabb formája a zenehallgatásnak. Szó szerint helyet foglal az életünkben.

"Whatever happens in London, stays in London"

A győri után több külföldi fellépésetek is lesz. Hogyan készültök ezekre?

Áprilisban indul egy közös EU turné a The Virginmarys zenekarral. Négy németországi helyszín után belecsapunk a saját bulikba: Párizsban, Londonban, Amszterdamban. Majd itthon lesz egy nagyobb lemezbemutató koncertünk. Nyár elején pedig Amerikába és Oroszországba utazunk zenélni. Utóbbi azért is izgalmas, mert ott született a nagymamám, és néhány rokonom Moszkvában él mai napig. Ilyen ágon orosz származású vagyok, bár ez a nevemből is kiderülhet... Szóval a sokféle úti cél miatt jól össze kell boronálni a produkciós részét a dolognak, össze kell hangolni a részleteket. Fontos kérdés például, hogy minden cuccunk időben megérkezzen.
 

Tele lesz modern dolgokkal

Az utazások között lesz időtök egy-egy nagyobb lélegzetvételnyi pihenésre, feltöltődésre?

Úgy szerveztük az idei évet, hogy az elején ne legyen túl sok minden, így már rápihentünk a tavaszi, pörgősebb időszakra. Direkt úgy szerettük volna, hogy áprilisban induljon be a gépezet, úgyhogy nem lesz szükség különösebb pihenésre.

Mit érdemes előzetesen tudnunk a negyedik lemezről?

Ez is egy angol nyelvű lemez lesz, a Los Angeles-i EastWest Sounds stúdióban vettük fel, ami hatalmas élmény volt. Tele lesz modern dolgokkal. Lényegében körbeért az első három lemez, és a negyedik egyfajta átmenet lesz majd.
     
Egészen más élmény
Tavaly már volt hasonló eseményekre példa, amikor szeptemberben hat városban mutatta meg nagy sikerrel új albumát a Margaret Island.
Akkor Füstös Bálint, az együttes gitárosa azt nyilatkozta a Kisalföldnek, hogy "a bakelit közösségi élménnyé formálja a zenehallgatást. Leülünk, és nem kalandozunk el úgy, ahogy azt akkor tesszük, amikor a mobilunkon hallgatunk valamilyen zenét. Ez így egészen más élmény. Nem jönnek közben üzenetek vagy értesítések".

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap alatt két kábítószer-fogyasztó sofőrt fogtak el a rendőrök a megyében

Egy nap alatt két kábítószer-fogyasztó sofőrt fogtak el a rendőrök a megyében
Csornán és Győrben fogtak el két sofőrt, mindkettőjüknél kábítószergyanús anyagokat találtak. Tovább olvasom