Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Közönségsikerek és változatlan színházi bérletárak

Győr - Nagy Viktor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója első önálló évadtervével lépett a nyilvánosság elé. A direktor biztosra ment. Csak várható közönségsiker található a nagyszínházi repertoárban. De a teljes képhez hozzátartozik: az alternatív színháznak is teret engedett.
A Győri Nemzeti Színház csillártermében a sajtótájékoztatón, melyet Nagy Viktor, a színház igazgatója és Kiss János, a Győri Balett vezetője tartott, a leggyakrabban elhangzott szavak a következők voltak: közönség, igényesség, értékmegőrzés.

Kiss János a balett terveiről elmondta, hamarosan bemutatják (május 23.) Sztravinszkij-estjüket. A Petruska és a Tavaszi áldozat egyfajta megemlékezés is a rendszerváltásról. Ezzel az előadással hívták meg az együttest ismét New Yorkba, ami ugyancsak nagy elismerés a Győri Balett számára. A társulat idén 30 éves, az ünneplés már a június 19-én kezdődő táncbiennálén kezdődik, majd ősszel teljesedik ki. Robert North A halál és a lányka című darabját is eltáncolják, de az igazi nagy szenzációnak a Rolling Stones-zenére készült balett, a világszerte óriási sikerrel bemutatott Christopher Bruce-koreográfia, a Kakas ígérkezik.

Nagy Viktor azzal kezdte ismertetőjét, hogy egyáltalán nem szeretnék lecserélni a közönséget. Már csak azért sem, mert az országban az egyik legnagyobb számú és leghűségesebb színházlátogató tábor. A teátrum vezetője úgy gondolja, olyan műsortervet kell összeállítani, amely az egyébként nehéz világban művészi, igényes „enyhet ad" a nézők számára. Ezen gondolat jegyében operett, musicalek, operák, komédiák, vígjátékok, de természetesen drámák is szerepelnek a műsortervben. Sőt, egy nagyon jó darabhoz kötött együttműködés is kezd kialakulni Győr és a Bujtor István által igazgatott veszprémi színház között. Ennek első „terméke" Eperjes Károly főszereplésével az Indul a bakterház lesz.

Szombaton volt a premierje a Forgács Péter rendezte Koccanás című színdarabnak. Ez volt az idei évad utolsó bemutatója. Fotó: B. A.

A színház a következő évadban próbaképpen egy bemutatóra szerződött a Bartók Béla Megyei Művelődési Központtal. De megmarad a Kisfaludy Terem is mint játszóhely. Ez alkalmas arra, hogy olyan darabokat is bemutassanak, melyek némileg a kísérleti színjátszás felé viszik el az erre fogékony nézőket. A nagyszínpadon ahogy Nagy Viktor mondta, nem szeretne olyan darabokat látni, amelyek „kiverik a biztosítékot".

A közönség kiemelten fontos a színház vezetésének. Ez abból is látszik, hogy az áfaemelést sem hárítják a bérletesekre. A jegyek ára a különböző produkcióknál más és más lehet, de a bérletek ára nem változik. „Nem szeretnénk, ha hűséges nézőink a nehéz gazdasági helyzetben elsőként rólunk mondanának le" – mondta az igazgató. Ezért kifejezetten a kispénzűek számára őszre egy meglepetést is tartogatnak, ám erről még többet nem árultak el.


A 2009/2010-es évad előadásai

Nagyszínpad: Csárdáskirálynő (operett), Egy lócsiszár virágvasárnapja (dráma), Egri csillagok (musical), Ugyanaz hátulról (komédia), Hoffman meséi (opera), Kabaré (musical), Indul a bakterház (vígjáték, veszprémi színház).

Bartók Béla MMK: Kék, kék, kék (tragikomédia).

Kisfaludy Terem: Rinocéroszok (dráma)

A nagy siker miatt műsoron marad: Made in Hungaria, Isten pénze, Pinokkió, Portugál, Nem félünk a farkastól.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztés és felújítás a gimnáziumban

Pannonhalma - Egy kétszázmillió forinttal támogatott beruházás eredményeként korszerűsítik a… Tovább olvasom