Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Közgyűlés élőben - átment a Koltay-terv

Győr - Az önkormányzat 150 millió forinttal támogatja a cégek munkahelymegtartását idén, a mai közgyűlésen eldőlt, milyen feltételekkel. Megvan a cigányozási ügy miatt lemondott bizottsági tag utóda. A Koltay Gábor-féle kulturális stratégiát is boncolgatták és elfogadták a képviselők. Percről percre.

18.08: Véget ért a közgyűlés nyílt ülése.

 

18.06: A közgyűlés elfogadta, hogy a Xantus János Állatkert Kht. nonprofit kft.-vé alakuljon.

 

17.59: A testület rábólintott, hogy Győr csatlakozzon a Bringázz a munkába! kampányhoz. Ehhez kapcsolódik a következő döntés is: a város 20 szolgálati kerékpárt biztosít dolgozóinak. Szabó Jenő (KDNP) bejelenti, hogy ő csatlakozott a kampányhoz, és Gyirmótról biciklivel tekert be a városházára.

 

17.57: A képviselők döntöttek arról, hogy a város pályázatot nyújt be sportlétesítmények felújítására az Önkormányzati Minisztériumhoz. Kedvező elbírálás esetén befednék a vízisportcentrum napozó teraszát, kicserélnék az Adyvárosi Sportcentrum nyílászáróit, szabadtéri pályákat alakítanának ki a Magvassy Mihály Sportcsarnoknál.

 

17.56: A testület elfogadta a város közfoglalkoztatási tervét. A dokumentum szükséges ahhoz, hogy Győr állami támogatást kapjon erre a célra.

 

17.55: A közgyűlés engedélyezte, hogy Borkai Zsolt polgármester április 16. és 20. között bemutatkozó látogatáson vegyen részt Írországban, Dublin és Galway városokban. A programban üzletember-találkozó is lesz. (A Könnyező Szűzanya képe Galwayből került a győri bazilikába 1653-ban.)

 

17.54: A közgyűlés csaknem egyhangúlag elfogadta a pályázati kiírást. Egy apró módosítás történt csupán: beadási a határidő május 31. lett.

 

17.38: Borkai Zsolt országosan egyedülállónak nevezi a pályázatot. Megemlíti: az önkormányzat a fizetési halasztásokkal, az előlegmérséklésekkel sok tízmilliós támogatást nyújtott a közepes cégeknek is.

 

17.36: Neupor Zsolt úgy véli, a középvállalkozások támogatására is kellene forrást találni, amelyket a legjobban érint a válság.

 

17.33: Szabó József (MDF), aki főállásban a Rába egyik igazgatója, a válságról beszél. Szerinte közel vagyunk a mélyponthoz, ami nyáron stabilizálódhat, utána megindulhat egy enyhe emelkedés és egy év múlva jöhet a visszapattanás a korábbi szint 80 százalékára. A pályázat bírálatánál gyorsítást javasolt, ezért azt indítványozza, hogy ne a közgyűlés, hanem egy bizottság döntsön. Úgy véli, a határidőket is le kell rövidíteni.

 

17.30: Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester elmondja, hogy a polgármesteri hivatal adóosztályának adatai szerint március 15-ig több mint 20 cég több mint 1 milliárd forint értékben kért előlegmérséklést a városházától. Fizetési halasztást csaknem 130 millió forint értékben adott az önkormányzat. Hozzáteszi, hogy a 150 millió forint több mint 400 munkahely megőrzését teszi lehetővé. Szerinte az összeg emelésére nincs lehetőség, már csak azért sem, mert március 31-ig 900 millióval kevesebb helyi adó folyt be a városhoz. A pályázat egyébként 5500 mikro- és 500 kisvállalkozásnak szól.

 

17.27: A közgyűlés arról tárgyal milyen feltételekkel írjon ki pályázatot a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került mikro- és kisvállalkozások munkahelymegőrzésére. Az önkormányzat idei költségvetésében 150 millió forintot különített el erre a célra. Az előkészítésben a polgármesteri hivatalon kívül Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Győri Ipartestület, a Győr-Moson-Sopron Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége is részt vett. A tervezet szerint a pályázatokat április 20-tól november 15-ig, vagy a pályázati forrás kimerüléséig lehet benyújtani.

 

A támogatás a pályázat kiírásakor érvényes minimálbér (munkáltatót terhelő járulékok nélküli) éves összegének 40 százaléka azzal, hogy mikrovállalkozások esetében legfeljebb két munkahely megőrzése (686.400 forint), kisvállalkozások esetében legfeljebb 4 munkahely megőrzése (1.372.800 forint)  támogatható. (Egy munkahely megőrzésére tehát 343.200 támogatást nyújtana az önkormányzat. A támogatott munkahelyek száma nem haladhatja meg a pályázó tavalyi átlagos statisztikai állományi létszámának felét, valamint a pályázat benyújtását megelőző három hónap átlagos statisztikai állományi létszámának a felét. Az egyéni vállalkozón kívül egy alkalmazottat foglalkoztató egyéni vállalkozó az egyéb feltételek teljesülése esetén jogosult támogatásra, esetében a támogatás mértéke 171.600 forint.

 

17.24: A közgyűlés dr. Pergel Elzát választotta a közigazgatási bizottság tagjának a mandátumáról lemondott Majtényi László helyére. Ismert, hogy ő azért "lépett vissza", mert az általa főszerkeszett Összefogás című lapban nyíltan cigányellenes írás jelent meg. Az új tag letette az esküt.

 

17.20: Borkai Zsolt bírálja az európai uniós pályázati rendszert. A bírálat 45-60 nap helyett hét-nyolc hónapig tart. Szerinte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képtelen a pályázatok koordinálására. Hozzáteszi, hogy csak azoknak a feltételeknek tudnak megfelelni, amelyeket ismernek. "A hiba nem a mi készülékünkben van" - jegyzi meg.

 

17.17: Karcagi-Mészáros Zsolt szocialista képviselő írásbeli kérdést intézett Borkai zsolt polgármesterhez. Azt tudakolta, az önkormányzat indult-e a „kompetencialapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben" című európai uniós pályázaton, s ha nem, miért. A válaszban az szerepelt: a kiíró az eredeti határidő, február 16. előtt egy hónappal, január 19-én felfüggesztette a pályázatot, így azt a város nem tudta benyújtani. A képviselő nem fogadta el a választ, de a szervezeti és működési szabályzat értelmében erről a testületnek nem kellett szavazni.

 

17.15: A testület egyhangúlag elfogadta az előterjesztést, azzal a feltétellel, hogy a júniusi hatályba lépésig alá kell írni a városfejlesztési megállapodást.

 

16.55: Ferenczy Lajos gyárvárosi képviselő (MSZP) arról számol be, hogy a tegnapi lakossági fórum látható többsége a fejlesztés mellett foglalt állás.

 

16.49: A testület a volt Ringa-gyár területére érvényes rendezési terv módosítását tárgyalja. A tervezők és a beruházók kereskedelmi-szolgáltató-szállodaépületet képzeltek oda zöldterülettel, játszótérrel.

 

16.45: Folytatódik a közgyűlés.

 

16.30: Borkai zsolt tíz perc szünetet rendelt el.

 

16.25: A közgyűlés nem fogadta el Kun András módosító indítványát arról, hogy a dokumentum címéből kerüljön ki a cselekvési terv kifejezés, miután az az anyagban nincs benne. Az előterjesztés 24 igen, 3 nem és 6 tartózkodás mellett ment át.

 

16.22: Ottófi Rudolf szerint most a város 6 százalékot költ kultúrára.

 

16.05: Kun András szerint ki kellene mondani, hogy a stratégia megvalósítására a város minden évben költségvetése 10 százalékát költi.

 

15.51: Neupor Zsoltnak (MSZP) is hiányzik a cselekvési terv.

 

15.47: Fogalmazzunk finoman: nem feszíti szét az izgalom a díszterem falait. Bárány István is dicsér.

 

15.43: Bécsi Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes alapvetően nem tartja rossznak az anyagot, baja inkább azzal van, ami kimaradt. Szerinte külföldön is "eladható" lenne Győr római és kelta múltja, ipartörténete, valamint az, hogy a török időben a város volt Európa védőbástyája.

 

15.31: Ferenczi Tamás, a Fidesz-frakció friss tagja, és Kalmár Ákos (régi tag) meleg szavakkal méltatja a stratégiát. A dokumentum "nagyszerű tükör".

 

15.21: A kultúra kenyér és politikai kérdés - állapítja meg Németh Viktor, a kulturális bizottság fideszes elnöke.

 

15.20: Borkai Zsolt polgármester arról beszél, hogy 2008-ban a színháznak nem volt pótelőirányzatra szüksége (azaz kijtött a pénzéből), amire régóta nem volt példa. Megjegyzi, hogy idén csökkent a kultúrára szánt állami normatíva.

 

15.17: Ottófi Rudolf Bári Olga (MSZP) kérdésére elmondja, nyolcvan fővel vették át a színházat, miközben szakemberek szerint 40-45 emberre lenne szükség. "Vannak színészek, akik két-három éve szinte szerepet sem kaptak" - magyarázza. Ennek ismeretében szerinte a 20 százalékos tervezett leépítés nem drámai.

 

15.15: Kun András szocialista frakcióvezető arra kíváncsi, hogy hol van az anyagban a cselekvési terv, mert ő nem találta. Ottófi Rudolf alpolgármester válaszában azt mondja: ott van az a terv, csak szinte az összes időpontot és költséget kiveszik a dokumentumból, a bizonytalan (értsd "válságos") helyzetre tekintettel. "Túl nagy ígéreteket tenni nem nagyon illdomos" - teszi hozzá.

 

15.10: A testület most a 2014-ig szóló kulturális stratégia és cselekvési terv boncolgatásába fogott. Az anyagot a Koltay Gábor vezette cég készítette. (Koltay Gábor nincs jelen az ülésen.) Célként azt határozta meg, hogy Győr a régió és az ország jelentős kulturális kisugárzással bíró szellemi központjává váljon. Ennél konkrétabb megfogalmazás is kiolvasható a sorokból: legyen több látogatója az intézményeknek és a rendezvényeknek. A terv a meglévő intézmények és események fejlesztésén számos javaslatot tartalmaz. Néhány ezek közül. Fel kellene építeni a Győri Művészetek Palotáját. Létre kellene hozni a Győri Hagyományok Házát, a Győri Európa Házat, valamint két új fesztivált (Rába-parti Ünnepi Játékok, Fesztivál Határok Nélkül). Erősíteni érdemes a teátrum „nemzeti színházi" profilját.

 

 

15.08: Elkezdődött a közgyűlés, 28 képviselő van jelen. Schmidt Péter bejelentette, hogy mától a Pro Urbe-frakcióban tevékenykedik. Ezzel a Magyar Demokrata Fórum frkaciója megszűnt. A testület gyorsan el is fogadta, hogy a Mécs László utcai fogorvosi rendelőben működő öt praxisból egy – a vidékre távozó Henzelné dr. Kovács Violettáé – megszűnjön június 1-jétől.

Olvasóink írták

  • 1. PaPa 2009. április 10. 07:32
    „Szerkesztőkém kabd be a f@szt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ringa, Uniontext: irodaház, Tesco, szálloda épül a helyükre

Győr - Három éve rendezetlen Győrben a volt Ringa gyár és a lebontott Uniontext területe. Tovább olvasom