Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Közel négymilliárd jut az utakra Győrben

Belenéztünk a Győri Útkezelő Szervezet idei költségvetésébe. Fekete Dávid alpolgármester elmondta: a mintegy 3,8 milliárd forint induló összeget nem kizárt, hogy – ahogy a feladatoktól függően eddig is volt rá példa – év közben megnövelik.

A keret az útfenntartást fedezi, ugyanakkor lesznek kiemelt fejlesztések, amelyek részben a belvárosi útfelújításokhoz, részben pedig az európai ifjúsági olimpiához kapcsolódnak, utóbbi több mint 1 milliárd forint értékben.

A legfontosabb tételeket Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője foglalta össze.

Közvilágításra 660 millió forint

A keret nagy része áramdíj, de tartalmazza a közvilágítás és díszkivilágítás karbantartási költségét is. Emellett idén is jut a közvilágítás korszerűsítésére mintegy 100 millió forint.

Tervezésre 90 millió

Egyre hosszadalmasabb és összetettebb eljárások előzik meg a beruházásokat. A tervezés 3–6 hónapot is igénybe vehet. Ezt követi az egyeztetés, például a közműszolgáltatókkal, a lakossággal. Az engedélyezés újabb 6 hónapig tarthat, vagyis lehet, hogy a költségvetés évében el sem sikerül kezdeni a munkát. Ezért a 90 milliós tervezési keret, amelynek segítségével a szakemberek időben el tudják indítani a következő 1–2 évben tervezett munkálatok előkészítését.

A Kossuth utca felújításának folytatásában a Városház közön át tervezik kiépíteni a kapcsolatot a Bercsényi ligeten át a Radnóti utcai körforgalomig. Egyelőre komoly egyeztetések folynak az örökségvéd
A Kossuth utca felújításának folytatásában a Városház közön át tervezik kiépíteni a kapcsolatot a Bercsényi ligeten át a Radnóti utcai körforgalomig. Egyelőre komoly egyeztetések folynak az örökségvédelmi hivatallal.

Alaptevékenységre 1,4 milliárd

A 410 kilométernyi belterületi szilárd burkolatú út, a hidak, jelzőtáblák és közel 40 jelzőlámpa karbantartása az összköltség mintegy 40 százaléka. Ebből fedezik többek között a kátyúzást, a csapadékvíz-elvezető rendszerek tisztítását, a burkolatjelek újrafestését, ebből fizetik az új jelzőtáblákat, a parkolást gátló oszlopokat, működtetik a jelzőlámpákat.

Folytatják a Kossuth utca felújítását


A Kossuth utca felújításának első üteme a Jakobinus közig tartott. Most onnan folytatódik a munka a Városház közig (Kossuth-szobornál lévő csomópont), ahonnan kiépítik a kapcsolatot a Bercsényi ligeten át a Radnóti utcáig, ahol új körforgalom létesült a volt Honda-szalonnál. Egyelőre komoly egyeztetések folynak az örökségvédelmi hivatallal, mert a Kossuth utca mint utcakép védettséget élvez.

A Kossuth híd a befejezéshez közeledik


A szerkezet felújításának következő és egyben lezáró üteme 300 millió forintba kerül. Eddig korszerűsítették a híd alsó részét, kiszélesítették a járdakonzolokat, felületkezeléseket végeztek. A vakáció kezdetével lezárják a hidat, kicserélik a burkolatot, a szigetelést és a dilatációs elemeket. Az acélszerkezet friss festést kap korrózió- és UV-védelemmel, új dísz- és közvilágítást. A munkálatok idejére ismét lezárják a hidat – a gyalogosok elől természetesen nem.

A belváros tovább szépül


A tervek szerint május első hetére befejeződik a Dunakapu tér rekonstrukciójához kapcsolódó környékbeli utcák felújítása. Már csak az Apáca utca gyalogoszónájának kőburkolása van hátra a megmaradt Stelczer Lajos utca és Teleki László utca közötti szakaszon. A régi burkolat elbontása pár napja meg is kezdődött.

Munka több helyszínen


Újvárosban aszfaltozni fogják a Kálvinista utcát, Nádorvárosban pedig a Liezen-Mayer utca egy nagyon rossz szakaszát a Dr. Petz Lajos és Szigethy Attila út között. Ménfőcsanakon a Malom úti vasúti átjárót építik át, lesz járda, gyalogátkelő és sűrítik a közvilágítást. Győrszentivánon folytatódik a Váci Mihály út felújítása: tavaly a buszöbölig jutottak el a munkával a Déryné utcától, most a cél az Egressy úti csomópont.

Átépítik a Új Bácsai út és Szabadrév út nagy forgalmú csomópontot is, a körforgalom tervezése a vége felé tart. A két és fél hónapig tartó munkálatok átmeneti kényelmetlenséget fognak okozni az arra közlekedőknek.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A korrupció kormánya ellen - Győrben és Sopronban százak demonstráltak - fotók

Megyénkben Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron tartottak demonstrációt vasárnap késő délután. Tovább olvasom