Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Könyvtárfejlesztés 34,6 millióból Győrben

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér projektnyitó konferenciát tart kedden Győrben a Kisfaludy Károly Könyvtárban.

A Kisalföldi Tudástár szolgáltatásainak bővítéséről, információszolgáltatásairól lesz szó.

Még a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár készítette el újabb uniós pályázati támogatást igénylő programját, s mivel a győri könyvtárak év elején egyesültek, már nagyobb szakembergárda valósíthatja meg azt másfél év alatt, 34,6 millió forintból.

A korábban sikeresen megvalósított uniós (TIOP, Támop) pályázatoknak köszönhetően jött létre a megyei könyvtár által működtetett Kisalföldi Tudástár portál. Az új pályázat megvalósulásával jelentősen bővülni fog az erről az internetes honlapról elérhető közös megyei katalógus, a Kisalföldi Katalógus (Kiskat) adatszolgáltató könyvtárainak köre. Elérhető lesz innen hamarosan még 54 községi és 2 városi könyvtár. Ez elősegíti a könyvtárközi kölcsönzés jóval hatékonyabb működését. S a fejlesztések eredményeként a községi könyvtárak adatai, könyveik, kiadványaik adatai bekerülhetnek az országos könyvtári rendszerbe, az országos katalógusba.

Emellett a most bemutatott projekt révén 8.000 helyismereti apró-nyomtatvány - például régi báli meghívók - elektronikus változataival új dokumentumtípusok válnak elérhetővé a katalógusban. Új szolgáltatásként a katalógusba feltöltik a Győri Közlöny (1857-1896) cikkeit.

A projekt további elemeként a könyvtár dokumentumokat (könyveket, adatbázisokat, hanganyagokat, oktatócsomagokat) vásárol 3,4 millió forint értékben, pedagógiai és történelmi szakirodalmat. A pedagógiai szakirodalom ezúttal a sajátos nevelési igényű gyerekekkel való foglalkozást segítő anyagokat jelenti. De vesznek a turizmus és idegenforgalom témakörébe tartozó kiadványokat is, bővítik a tanulás- és tanítás módszertani kiadványok körét.

A projekt részeként három gyógypedagógiai oktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodás alapján szövegértés-fejlesztésre irányuló képzést folytat a könyvtár. A pályázat megvalósítási ideje alatt öt csoporttal végeznek fejlesztést, csoportonként öt alkalommal.

A konferencia előtti sajtótájékoztatón dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér megbízott igazgatója többek közt arról beszélt, hogy a pályázat révén a helyismeret iránt érdeklődők hamarosan otthon, a karosszékükben is több cikket, dokumentumot olvashatnak el. Dr. Horváth József igazgatóhelyettes a megyei könyvtár korábbi sikeres pályázatait ismertette, amiket most továbbfejleszthetnek. Mindig arra törekedtek pályázataik összeállításakor, hogy több intézmény együttműködésére alapozzanak és a megye olvasóit szolgálják. Technikai fejlesztéseket hajtottak végre, elektronikus adatbázist alakítottak ki többek közt és a látássérültek könyvtárhasználatát segítették. Vásároltak egy számítógépes programot elektronikus vetélkedők lebonyolításához.
A mostani, a január 1-től 2014. június 30-ig tartó projekt menedzsere Mennyeiné Várszegi Judit osztályvezető.

A konferencián ma előadás hangzik el Olvasás, értés, megértés - Hogyan fejleszthető a szövegértési képesség? címmel. Előadó: Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna magyar nyelv és irodalom tanár, Kazinczy Ferenc Gimnázium.
Helytörténet, információ, internet címmel dr. Gazda István, a könyvtártudomány kandidátusa, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója tart előadást.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg az Új Széchenyi terv keretében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyuszi hopp: mindjárt itt a húsvét, nézze meg a hímes tojásokat! - videó, fotók

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg a győri Gyermekek Házában a hímes tojás napját. Tovább olvasom