Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Kocsis Rozi videóban mesél a Bábtáncoltató Betlehem kiállításról a Vaskakas Bábszínházban

Kocsis Rozi videóban mesél a Bábtáncoltató Betlehem kiállításról a Vaskakas Bábszínházban
A bábszínház első szintjén különleges kiállítást tekinthetünk meg. "A Marcali Múzeum gyűjtése alapján elkészült hasonmás kiadások pontosan úgy néznek ki, amivel a 18-19. században, a Balaton környéki falvakban, advent és karácsony idején a betlehemesek járták a házakat".

A bábtáncoltató betlehemes nagy rokonságban van a bábművészettel, a bábosokkal. Itt azonban a bábmozgató - a katona - nem nagyon látszik. A Betlehem mögött ül, és alulról mozgatja a bábokat, dalokra, népi vagy vallásos énekekre. Ezért is hívjuk bábtáncoltatásnak

- mondja Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója.
 


"Már nekünk is volt több betlehemes játékunk. Idén egy olyan éneklő Betlehemünk van, amit Markó-Valentyik Anna bábszínész játszik itt a Vaskakasban, és advent idején többször is fog: december 16-án 11 órakor, 22-én 17 órakor, és 23-án kettőt is (11 és 17 órakor). Előtte-utána megtekinthető a kiállítás is" - teszi hozzá az igazgató.
 

Az éneklés végigköveti a népi változatban megfogalmazott betlehemi történetet. A színésznő közben teát főz, ennek rituáléja maga a játék. A bögre, a kiskanalak, a mézcsöpögtető bábuként elevenednek meg, ezt tárgyanimációnak nevezzük. Ahogy a színész használja, mozgatja, úgy lesz a figura az, ami.

Ha már tárgyak, akkor érdemes néhány szót szólni a kiállítás "főszereplői" mellett megtalálható szimbólumokról is: a Bábtáncoltató Betlehemek mellé almát, mézeskalácsot, aprópénzt tettek a Marcali Múzeum munkatársai.
 

Az alma például nagyon szép szimbólum. Annyi fele szokás vágni, ahányan a családban vannak. És ha közösen elfogyasztjuk, együtt leszünk majd, és újra találkozunk.

A Vaskakas munkatársai közösen is szoktak ünnepelni. Kocsis Rozi erről azt mesélte, hogy annyi ötletet és szeretetet fordítanak a közönségre, hogy december 20-a körül - a társulati ülésen - jut majd idő kicsit ünnepelni. Készülnek meglepetésekkel, apróságokkal, de ezeket nem árulhatta el. "Nemcsak kollégák vagyunk, hanem barátok is" - mondja.

Nézze meg galériánkat:
 
Fotók: Cseh Róbert

Végül az idei Pártoló Tagságról, a rászoruló gyermekeknek ajándékozott bérletekről kérdeztük az igazgatót.

"Nagyon nagy öröm volt, hogy idén már ötvennel több - összesen körülbelül négyszáz - bérletet vásároltak magánemberek, cégek, alapítványok. Öt éve találtuk ki, hogy ne legyen egy olyan gyermek sem Győr és környékén, akinek nem jár a mese. Így, akinek szociális háttere nem teszi lehetővé, annak segítenek azok, akik megtehetik, és bábszínház-bérleteket vásárolnak. A gyerekek így négyszer is eljöhetnek majd a Vaskakasba".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jéghideg Dunába esett egy nő Győrben, a stégbe kapaszkodva találták meg - fotók

A jéghideg Dunába esett egy nő Győrben, a stégbe kapaszkodva találták meg - fotók
Az életmentésben résztvevő három rendőrből kettő a helyszínen mutatta meg pénteken, hogy mi történt az éjjel. Tovább olvasom