Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Kisalföld stroke-kampány - Jöhetnek a műszerek!

A Petz-kórház alapítványának kuratóriuma kedden döntött arról, hogy a stroke-kampány során összegyűjtött pénzből - több mint harmincmillió forintból - mely gyártók készülékeit rendelik meg. Az eszközök, műszerek, mellények hamarosan célba is érhetnek.

Harmincmillió-ötszázhetvennyolcezer-háromszáznegyvenhárom forint – jelentettük be a stroke-kampány záró sajtótájékoztatóján június elején. Ennyi pénz gyűlt össze a győri stroke-centrum fejlesztésére. Azóta is érkeztek felajánlások, amelyek természetesen ugyanúgy a betegellátás fejlesztését szolgálják, mint a kampány ideje alatt összegyűlt pénz.

Ahogy a kampányzáró sajtótájékoztatón is elhangzott, a hihetetlen siker részben szólt annak, hogy az emberek tudták, jó célt, saját és családjuk érdekét is szolgálva segítenek. De szólt arról is, hogy a civil adományozók hittek abban, hogy a pénz, amit adnak, az utolsó fillérig oda megy, ahová szánták. A Kisalföld nyomon követi a beszerzés minden fázisát, amely most újabb lépcsőfokához érkezett.

Ultrahang, mellények

Dr. Tamás László János főigazgató érdeklődésünkre elmondta, a kórházi alapítvány kuratóriuma a héten döntött arról, mely cégek ajánlatát fogadja el, milyen készülékeket vásárolnak a pénzből. A legnagyobb értékű eszköz az ultrahang (15,4 millió forint), amely Philips gyártmányú lesz. Nyolc beszállító tett ajánlatot, a kórház azt választotta, amely olyan opciókat mellékelt, amelyekkel a legkedvezőbb konstrukció állhatott össze.

A védőmellények esetében nem az eredetileg tervezett hat darabot tudják megrendelni, hanem ennek dupláját: tizenkettőt (2,8 millióért). Három ólomkötényt a röntgenben dolgozó orvosok kapnak, hatot az asszisztensek, újabb hármat pedig azok az orvosok, akiknek az egészségét a műtőben védi az eszköz. Rendelnek ehhez 4 védőszemüveget is (1 millió 34 ezer forintért), ebből három dioptriás – erről is a kuratórium döntött.

További eszközök

Messze nincs még vége a felsorolásnak, hiszen a kontrasztanyag-adagolóra is megérkeztek az árajánlatok – kettő közül ismét csak a kedvezőbbet hagyta jóvá a kuratórium. A rehabilitációs részlegre szintén hamarosan megérkezhet a kezelőasztal (395 ezer forint), s annak kiegészítői: eldőlt, melyiket rendelik meg.
 
Képzés, munkaállomás


Mivel az adományok valóban a reméltnél is jobban jöttek, lehetőség nyílt egy olyan keret elkülönítésére, amelyből a szakmai továbbképzéseket, licencvizsgákat tudják fizetni a szakemberek számára. Mivel a
stroke-ellátás is folyamatosan fejlődik, új tudományos módszereket mutatnak be a világban, ez is hasznos és fontos része lett a kampánynak.

Végül pedig a kuratórium azt is támogatja, hogy egy, kettő vagy három olyan munkaállomást (számítógéppel) alakítsanak ki, amellyel a még gyorsabb diagnózis felállítására lehetőség nyílik. Egy-egy ilyen munkaállomás kialakítása másfél millió forintba kerül.

Ha továbbra is érkeznek felajánlások, azokról a kuratórium ismét dönteni fog.

Hamarosan megérkeznek a gépek

A stroke-kampány keretében megrendelte a gépeket a győri kórház,
belátható időn belül megérkeznek. A Kisalföld természetesen erről is tudósítani fog.
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenebéd nyáron is

Ingyenebéd nyáron is
Győr és környéke. Idén már a szünidő alatt is kötelesek az önkormányzatok biztosítani a hátrányos… Tovább olvasom