Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Kintfelejtett sebességkorlátozó táblák cincálják az idegeinket mindenütt

A rendszeresen közlekedőknek nem újdonság az indokolatlanul kihelyezett 60-as, 50-es vagy 30-as tábla. Ha betartjuk, letolnak minket az útról, ha nem, csekket kaphatunk gyorshajtásért. Mit lehet tenni?

A rendszerint útmunkálatok miatt kirakott és elfelejtett táblák miatt sok közlekedőnek fő a feje.

Indokolt esetben persze senki sem kifogásolja a 30-as 50-es 60-as sebességkorlátozó táblákat, ám ezekről sokszor megfeledkeznek és a munkálatok végezetével is ott maradnak, 'boldogítva' ezzel a közlekedőket.

Annál is inkább, hiszen egy sakk-matt helyzetbe kerülhet az ember miattuk: betartsuk-e a fantomtáblák utasításait vagy sem?

Nyilván, ha a főút közepén 30 km/h-s sebességre lassítunk, fennáll a veszélye, hogy a mögöttünk haladó letol minket az útról.

Figyelmen kívül hagyhatjuk ezeket a 'felesleges' táblákat, így viszont könnyen csekket kaphatunk gyorshajtásért.


A problémáról megkérdeztünk egy szakembert. Balogh Csaba közlekedésmérnök a következőt nyilatkozta portálunknak:

"Hazánkban sajnos ez bevett szokás, hogy rengeteg táblát helyeznek ki a közutak mellett. Ezt muszáj megtenni, hiszen a szabályok megkövetelik.

Egy másik jellemző probléma, hogy helyenként túl sok a tábla, amitől nehezebb rákoncentrálni minden egyes figyelmeztetésre. A táblák sokasága kevésbé vonzza a figyelmet, mintha egy szakaszon csak egyetlen tábla lenne.

Az útmunkák miatt kirakott táblákat általában befordítják vagy lefóliázzák, de az sem ritka, hogy leszerelik, majd másnap, a munka kezdete előtt ismét felszerelik. Személyesen viszont ritkán tapasztalok ilyet."


Olvasónk a 85-ös főúton is tapasztalt hasonló problémát: "Egy csatorna felett átvezető hídnál, Ikrény és Rábapatona között az elmúlt pár napban dolgoztak a szakemberek.

Mostanában viszont nem látom őket, de a táblák még mindig kint vannak. A 60-as, 50-es táblától kezdve a 30-as tábláig van ott minden"- írta olvasónk.

Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.

Portálunk megkérdezte az illetékes Magyar Közút Zrt-t is. Horváth József titkárságvezetőtől az alábbi tájékoztatást kaptuk:

"A 85-ös számú főúton, a Rózsás-csatorna hídon, folyamatosan zajlottak a munkálatok az elmúlt napokban. A hídjavítás kivitelezője a Híd-2011 Konzorcium, melynek tagjai a Közgép Zrt. és az Euroaszfalt Kft.
 
A munkák egy része jelenleg forgalomkorlátozások mellett folyik és május végére befejeződik."

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. Hyppolit 2011. május 10. 10:27
  „A "sebességkorlátozó" természetesen elírás volt. Takács Zsolt cikk-írónak halkan üzenem, hogy az általa írt cikk is jópár embernek "cincálja az idegeit".”
 • 60. Hyppolit 2011. május 10. 10:23
  „Ausztriában nem okvetetlenkedik senki a sebeeségkorlátozó táblák miatt. Nem azért, mert birka módra elviselik, hanem azért, mert van közlekedési kultúra! Amikor az A2-est építették, akkor hónapokig csak 20-al lehetett menni a földmű szintű útalapon több kilométeren át.Pedig nem volt munkavégzés, csak a tömörítést alapvetően nem hengerekkel, hanem a forgalommal "végeztették". Áll is az út azóta, mint állat.Ha Mo-on ilyenre "vetemedne" bármelyik Kivitelező, a fentinél drámaibb és okoskodóbb cikkek ezrei lepnék el a bulvár-oldalakat.Cipész maradjon a kaptafánál!Amíg egy építési szakasz munkaterület, addig a Kivitelező a felelős az ott történtekért, nem pedig az út kezelője.Márpedig a munkaterületen folyó bárminemű munkavégzés balesetveszélyes a kellő korlátozás nélkül...és nem csak aszfaltozás, vagy lapátos ember jelenléte jelent effektív munkavégzést.Oda tartozik a felfestés, árok-tisztítás, padkarendezés, különböző paraméterek ellenőrzése/mérése, stb.Egyáltalán azt nem éretm, hogy az amúgy is -tisztelet a kivételeknek!-böszme módon vezető, renitens gépkocsivezetői társadalmat miért kell még hergelni az ilyen teljesen hozzá nem értő, alaptalanul megkérdőjelezett szakmai témákkal.Nagyon egyszerű: be kell tartani a közlekedési szabályokat!Egy hasznos mondás: "Próbálj meg úgy élni, ahogy gondolkozol, mert előbb-utóbb úgy fogsz gondolkozni, ahogy élsz!"”
 • 59. szebbjövőharcosa 2011. május 09. 21:48
  „KELL A VIKTORNAK A KORONÁZÁSI ÜNNEPSÉGRE.”
 • 58. Rinpócse 2011. május 08. 17:25
  „MÓVÁR,kerékpárosokat ok nélkül zaklatják,nézd meg,hány kerékpáros áll meg a körforgalomból kihajtó autóknak,pedig ott az elsőbbségadás tábla a fejük fölött,”
 • 57. mc 2011. május 06. 21:08
  „Mosonmagyaróvár, Lajta híd, Wittmann park> na mit jeleznek ott?

  Hát a piros szélű háromszög az bizony közlekedési lámpát ígér.

  Fémgyűjtők és akkumlátor vadászok!

  Kár rohanni. Vagy ellopták, vagy a táblát kihelyezők azt a kecsegtető cuccot elvitték.

  Ilyen az élet.

  Már megint ilyen az élet.”
 • 56. BJ.MÓVÁR 2011. május 06. 00:11
  „Nem csak a közlekedőknél kellene alkalmazni a zéró toleranciát,amit a rendőrség,és az államvezetők nagyon szeretnek hangoztatni,hanem a közlekedést akadályozó táblák felelőseinél is! Bár itt a legkönnyebb és legegyszerűbb jól megbüntetni a közlekedőket! Az meg egy óriási szemétség,hogy a kerékpárosokat,ok nélkül szondáztatják,zaklatják!Ebben élen járunk Európában,de a világon is,igaz itt diktatúra felé száguldunk!”
 • 55. HarconaMarcos 2011. május 05. 23:03
  „Már, miért kellene megérteni, vagy elfogadni, hogy egy hivatal(nok) hónapokig vakarja a tökét?! Ne tartson már két hónapig! Amúgy a ´munkavégzés´ tábla miért volna jó helyen, ha már nincs munkavégzés? A sebességkorlátozás pedig azt jelenti hogy nem volt műszaki ellenőrzés, aki átvette volna?
  Normális országokban a hivatal a dolgát végzi -csak úgy, egyszerűen - nem kegyet gyakorol az őt eltartó állampolgárok felé.
  ...ááá, már megint megbillent a téridő, és egy százassal megint balra vagyok a térképen. :-/”
 • 54. kanlacus 2011. május 05. 20:55
  „gyerekek azt kell megérteni a szabályok szerint addig kell a tábláknak kint lenni mig a forgalombahelyezési eljárás nincs befejezve. az meg könnyen lehet hogy két honappal a munka befejezése után van. sajna:D”
 • 53. accelerator 2011. május 05. 15:06
  „Kint felejtett!!! Jajaja!!!!”
 • 52. Bokk 2011. május 05. 14:40
  „"Az útmunkák miatt kirakott táblákat általában befordítják vagy lefóliázzák, de az sem ritka, hogy leszerelik, majd másnap, a munka kezdete előtt ismét felszerelik. Személyesen viszont ritkán tapasztalok ilyet."

  Én már többször tapasztaltam ilyet. Igaz minden esetben Ausztriában.

  Talán ha az útépítők eljutnának odáig, hogy rájönnek, miután leadják a napi munkát, ők is közlekedők lesz...”
 • 51. pancser 2011. május 05. 13:40
  „Az illetékeseket meg a nyilatkozók egy részét meg kéne billenteni. Ők a maguk részéről letudták, az autós meg d.....n meg. A felesleges otthagyott táblákért fizessen kártérítést a vállalkozó, akkor majd beszedik nem kell félni!”
 • 50. Goldmund 2011. május 05. 12:41
  „Végigolvastam a Takács Zsolt újságíró (?) által írt cikket.
  Sem Balogh Csaba közelekedésmérnök szakember (?), sem Horváth József, a Magyar Közút Zrt. titkárságvezetője nem a kérdésre válaszolt. Ez eleve minősíti az ő szakértelmüket, illetve hozzáállásukat.
  Az újságíróét pedig az, hogy megelégszik a mellébeszéléssel.”
 • 49. miracle 2011. május 05. 10:27
  „Amíg el nem lopják őket.”
 • 48. thalis 2011. május 05. 08:58
  „F.szentmiklós-Pereszteg között már rég levonultak (talán 2 hete) az útjavító munkagépek, a táblák meddig maradnak???”
 • 47. .miracle. 2011. május 05. 08:49
  „45. Gab2000 2011.05.05. 06:48
  Megnéztem, érdekes kérdéseket feszeget a műsor.
  A műsorban látható a rendőrségi szarok a jogszabályokra én vagyok az állam hozzá állás....
  És ez nem csak közlekedés szintjén hanem az állampolgárok vegzálásakor is látszik.
  Az a baj, ha ilyenkor a bíróság kárpótlás fizetésére kötelezi a sünöket, az nem a saját fizetéséből vonják le, hanem mi, adó fizetők fizetjük ki.”
 • 46. dsj 2011. május 05. 07:45
  „A táblaerdő és a kinnfelejtett táblák ügye "történelmi hagyományaink" közé tartozik. Gondolom, kihelyezésüket munka- és közlekedésbiztonsági szempontok döntik el, s létük felelősei azon beruházók / kivitelezők, illetve hatóságok, akiknek kiléte, elérhetősége nem ismeretlen. Megérne egy kampányt, majd ezt követően szankciókkal segített felügyeletet, hogy megszűnjenek s cikkben is felsorolthoz hasonló esetek.”
 • 45. Gab2000 2011. május 05. 06:48
  „Na ezt nézzétek meg

  http://atv.hu/videotar/20110105_a_tv_ugyvedje_2010_11_04_1_resz”
 • 44. HarconaMarcos 2011. május 05. 00:01
  „...csak egy ötlet, bár illetékes valószínűleg nem olvassa:
  Nemelehetnee, hogy az ideiglenesen kihelyezett táblák más színűek legyenek? Ugyanazok a táblák, csak mondjuk sárga alapon, alatta kötelező jelleggel kiegészítő táblaként az érvényesség (engedély) ideje. Az útrontó cégeknek csak egyszer kellene lecserélni a tábláit, plusz beleírni egy sort a kreszbe, oszt meg is van oldva.
  Ugyanolyan jól látszanának, és teljesen egyértelmű is volna. Vagy akár a normál táblák, plusz a kiegészítő az időszakkal. Aztán ha nem képesek határidőre elkészülni, akkor szívjanak az újabb engedéllyel, plusz a cserével.”
 • 43. Axl.Bundy 2011. május 04. 23:41
  „Kapuvár - Sopron 70km/h...
  Vicc”
 • 42. HarconaMarcos 2011. május 04. 23:17
  „Ha van itt szakember (Lobbo a kék csapatban focizik, ő nem ér :-), szóval ha kint hagyott harmincas táblánál tartanak éppen terményáldást a rendőrök, és kaszálnak lelkesen, de kiderül, hogy arra a táblára már nem is volt engedélye a kihelyezőnek, nno, akkor mi a helyzet?
  Érvényes-e a büntetés, ha jogsértő állapot következménye - ami logikusan nem lehetne jogalapja egy büntetésnek.
  Sőt, ha jól gondolom ott éppen az lenne a feladata a rendőrségnek, hogy megszüntesse a táblával elkövetett jogsértést és biztosítsa az őket alkalmazó (értsd. eltartó) állampolgárokat megillető jogokat. (Értsd. a nem kevés adójából fenntartott utakon közlekedhessen normálisan.)
  Vagy 100 kilométerrel már megint nyugatabbra érzem magamat?”
61 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laktanyanévadó a győri tűzoltóságon

A tűzoltók védőszentjére, Szent Flóriánra ünnepséggel és laktanyanévadóval emlékeztek a győri… Tovább olvasom