Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 19°C Még több cikk.

Kilencmilliárdot osztottak a tendereken

Győr - A győri önkormányzat közbeszerzéseinek alig negyede került győri központú cégekhez 2007 óta. De fordítva is igaz: a summa mindössze negyedét kapták olyan vállalkozások, amelyeknek nincs telephelyük a városban.

A győri önkormányzat összesen 9 milliárd 24 millió 794 ezer forint értékben döntött közbeszerzésekről az elmúlt két esztendőben – derül ki abból a kimutatásból, amelyet Borkai Zsolt polgármester készíttetett a Kisalföld kérésére. Ebből a szempontból az idei lehet a csúcsév, hiszen már az első négy és fél hónapban 3 milliárd 744 millió 412 ezer forintot tett ki az elbírált tenderek értéke. A két legnagyobb falat a Szigetet és Révfalut összekötő új Mosoni-Duna-híd, valamint a Széchenyi tér felújítása volt. A 2008-as rubrikában 3 milliárd 920 millió 654 ezer, a 2007-esben 1 milliárd 359 millió 728 ezer forint szerepel.

A városháza adatai szerint a tetemes összeg 26 százaléka, 2,4 milliárd forint esetében fordult elő, hogy a nyertes vállalkozás a megyeszékhelyen sem székhellyel, sem telephellyel nem rendelkezik. A summa csaknem pontosan felét – 4 milliárd 550 millió forintot – olyan cégek kapták, amelyeknek a központja ugyan másutt található, de a városban telephelyet működtetnek. A pénz 23 százaléka került győri társaságokhoz.

A győri Barátság park 680 millió forintba kerülő, augusztusra befejeződő megújítását a városban telephellyel rendelkező, de biatorbágyi székhelyű West Hungária Bau Kft. végzi. Képünkön: Járóka Tibor.
A győri Barátság park 680 millió forintba kerülő, augusztusra befejeződő megújítását a városban telephellyel rendelkező, de biatorbágyi székhelyű West Hungária Bau Kft. végzi. Képünkön: Járóka Tibor.

Borkai Zsolt kérdésünkre úgy vélekedett, hogy a közbeszerzési törvény sajnos nem teszi lehetővé, hogy az egyenlők vagy a közel egyenlők között a helyi vállalkozásokat hirdethessék ki győztesnek. Szerinte emiatt jogszabályváltozásra van szükség, amit nemrégiben kezdeményezett is Bajnai Gordon miniszterelnöknek írt levelében. A polgármester más problémát is lát: a tendereket a kötelező elemek miatt sok esetben olyan feltételekkel kell kiírni, hogy sok kisebb cég eleve nem tud indulni.

A politikus egyébként így sem tartja rossznak a helyi arányokat, hiszen szerinte nemcsak a városi székhelyű, hanem a városi telephelyű cégek is Győrt gazdagítják.

Magyarázatként a Magyar Aszfalt Kft. és a West Hungária Bau Kft. példáját hozta. Mindkét cég több munkát is elnyert a városházától, és noha az egyik központja Budapesten, a másiké Biatorbágyon van, itteni alkalmazottakkal dolgoznak, és helyi adót is fizetnek.

Olvasóink írták

  • 1. urbaniastapista 2009. május 21. 18:32
    „Ebből kettőt fosztottak alkotmányos költségként.
    A Strabag már készül a választások utánra, tudja a dörgést. A híd közbeszerzése egy vicc. Egy pályázó, aki azt épít, amit saját magának suttyomban megtereveztet. De hát Viktor cár jött, kiadta az ukázt: polgármestert a fideszbe, hidat a közgépbe (ex vegyépszer). ....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Királynők a mikroszkóp alatt

Abda - A természetes szaporodásnál jobb genetikai hátteret biztosít a tenyésztés a méhcsaládok… Tovább olvasom