Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Kiemelt jelentőségű: hamarabb épülhet a vízi élménypark Győrben - látványtervek

Kiemelt jelentőségű: hamarabb épülhet a vízi élménypark Győrben - látványtervekEz a látványterv a Rába felől, madártávlatból mutatja be, milyen lesz majd a győri vízi élménypark, amikor elkészül.
Optimális esetben akár idén elkezdődhet a vízi élménypark építése Győrben. A beruházást a kormány azzal is segíti, hogy kiemelt jelentőségűvé nyilvánította.
A kormány Modern Városok Programja keretében 18 beruházás valósul meg a következő években Győrben. Ezek egyike a meglehetősen leromlott állapotban lévő strand korszerű, látványos vízi élményparkká alakítása. A fejlesztés jelenleg az előkészítés fázisában van, s a folyamat felgyorsulhat azáltal, hogy a kabinet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította. A kormányhatározat csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.
A vízi élménypark mellé – ahogy ezen a látványterven is látható – egy parkolólemezt is építenek majd.
Dr. Sipos Gertrúd, a győri polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási főosztályvezetője a Kisalföldnek elmondta, hogy ennek hátterében két ok áll. Az egyik, hogy a strand 25 különböző helyrajzi számon helyezkedik el, márpedig az általános építéshatósági szabályok alapján építési engedély csak egy telekre adható. Elméletileg ugyan megoldást jelenthetne a telkek összevonása, azonban ez egyrészt rendkívül hosszadalmas lenne, másrészt jogi akadályokba ütközne, ugyanis a terület keleti és északi részén elsőrendű árvízvédelmi mű található, amely kizárólag a magyar állam tulajdonában állhat. A kormányhatározat lehetővé teszi, hogy a létesítendő építmények több ingatlanon, illetve építési teleknek nem minősülő részen helyezkedjenek el. Emellett rövidebb, 8–15 napos hatósági eljárási határidőket szab meg a hagyományos eljárásban érvényes 30–75 nappal szemben. Dr. Sipos Gertrúd szerint ez is gyorsítja a projekt megvalósítását. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatallal hetek óta egyeztetnek erről a folyamatról, így nem arról van szó, hogy a jogszabály bármely érintett számára derült égből villámcsapást jelentett volna.

Páternoszter Piroska, a Modern Városok Program győri polgármesteri biztosa kérdésünkre elmondta, hogy tavasszal készülnek el a vízi élménypark kiviteli tervei. Az önkormányzat utána indíthatja el a feltételes közbeszerzési eljárást, s ha az eredményes lesz, a kormánnyal még meg kell kötni az erre a projektre vonatkozó támogatói okiratot, hiszen a fejlesztés költségeit az állam fizeti. A szakember úgy látja, a kivitelező optimális esetben ősszel kaphatja meg a munkaterületet. A munkálatok nagyjából két évet vehetnek igénybe, így az átadás 2021-ben várható. Az biztosnak látszik, hogy a strand 2020 nyarán zárva lesz. Páternoszter Piroska ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az óvodai és iskolai csoportok úszásoktatásának helyet biztosító sátras uszodát addig szeretnék nyitva tartani, ameddig csak lehet.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női kézilabda Magyar Kupa - Elkerülte egymást a Győr és az FTC

Az FTC a Dunaújvárost kapta, a Győr pedig az Érd együttesével találkozik. Tovább olvasom