Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Kiderül, kell-e műtét is

Győr–Szombathely - A győri Petz-kórházban ápolják a szombathelyi buszbaleset égési sérültjét: azt a 12 éves kisfiút, akinek lábát a helyi járaton felcsapó gőz égette meg. Néhány napon belül eldől, kell-e műteni is.


Négyen megégtek hétfőn egy szombathelyi buszon: a reggeli csúcsforgalomban várakozott a helyi járat, amikor riadalom támadt az utasok között. A vezető mögött ülő és álló utasok akkor estek pánikba, amikor a lábuk alól forró gőz tört fel. Egy, a motortérből előrevezető vízcső meghibásodott ugyanis, a forró gőz pedig egy szerelőnyíláson keresztül jutott az utastérbe. Négyen sérültek meg, mindannyian a lábukon. A legsúlyosabban egy 12 éves kisfiú, akiről már az első orvosi vizsgálatkor kiderült: a lábán elszenvedett égés kiterjedtebb és ízületet is érintett, ezért speciális ellátás céljából a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba szállították – jelenleg is ott kezelik.

Dr. Jakabos Péter osztályvezető főorvos a Kisalföld érdeklődésére tegnap elmondta: a kis beteg állapota „teljesen kielégítő", de elképzelhető, hogy műteni kell: ez néhány napon belül eldől. A család kérésére a kisfiúhoz nem engedik a sajtót, érthető módon az első most a gyógyulása.

A győri égésplasztikai osztály egyike az ország speciális centrumainak, így a Dunántúl meghatározott területéről  – Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyéből, valamint néhány település kivételével Komárom-Esztergom és Fejér megyéből – gyakorlatilag minden, a testfelület 10 százalékánál nagyobb kiterjedésű égési  sérült ellátása hozzá tartozik. Ha operáció szükséges, a betegek későbbi rekonstrukciós műtéteinek végzése is az osztály feladata (ezek hegkorrekciók).

Statisztikailag beszédes tény, hogy a győri égésplasztikai osztály több mint 2 millió lakossal rendelkező ellátási területért felel.

A szombathelyi kisfiún kívül évente az osztályon 100–120 égett beteget látnak el; a szakambulanciákon pedig – szintén évente – 400–500 könnyű égési sérültet kezelnek: ők Győrből és vonzáskörzetéből érkeznek.

Dr. Jakabos Péter főorvos kérdésünkre elmondta azt is: a környékbeli kórházakból általában nem küldenek indokolatlanul sérültet Győrbe. Sokkal inkább igaz, hogy a távolabbi intézmények gyakran némi késéssel küldik a speciális ellátást igénylő beteget. Először megkezdik maguk a kezelést és csak néhány nap, de volt, hogy hét múltán utalták a győri osztályra a sérültet, ami azonban az ellátását megnehezíti.


Hogyan történt a baleset?

A 22 éves Ikarus 280-as buszban számos gumicső található, balszerencse, hogy éppen a vezető mögött, és pontosan a szerelőnyílás alatti szakadt el. Tetézte a bajt, hogy a két bilincs között részen, de nem oldalt vagy alul, hanem éppen felül szakadt szét a belül vászonnal borított gumicső, a gőz ereje felnyomta a szerelőnyílás fedelét, ami nem csavaros rögzítésű.

Olvasóink írták

  • 1. zotya975 2009. május 20. 20:44
    „Érdekelni minket egy hozzászólás a KV-részéről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönbe kerül a műkincstolvaj

Győr–Pannonhalma - Jogerősen felemelte kedden a Győri Ítélőtábla annak a negyvenéves férfinek… Tovább olvasom