Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Kétszer több szlovák turista jött

Győr - A gyenge forint a romló államközi kapcsolatok dacára hazánkba vonzza a szlovák turistákat. A megyében négy hónap alatt kétszer annyian szálltak meg, mint egy éve.
˝Júniusban három szlovák cég is foglalt szállást nálunk. Egyenként ötven-nyolcvan tagú csoporttal érkeznek˝ – újságolta kérdésünkre a dunakiliti Szigetköz Wellness Hotel értékesítési és marketingvezetője. Pápay Hajnalka szerint nem egyedi esetről van szó: ebben az évben eddig duplaannyian érkeztek hozzájuk, mint egy esztendeje. A szakember szerint ebben részben a forint játszik szerepet, amely tavaly óta 20–30 százalékot gyengült az euróhoz képest. ˝Ezt bizonyítja, hogy a magyar cégek jellemzően több helyről is kérnek árajánlatot, és a számukra kedvezőbbet választják. Ha a szlovákok megkeresnek bennünket, szinte biztos a foglalás˝ – tette hozzá.

Pápay Hajnalka úgy véli azonban, az árfolyam csak az egyik tényező. ˝Szlovákiában még nincsenek olyan jó minőségű hotelek és szolgáltatások, mint nálunk. Vannak, akik csak fürödni, bowlingozni vagy étkezni ugranak át hozzánk˝ – mondta.

A Pozsonyból érkezett Heinfart Silvia is a Szigetköz Wellness Hotelben tölti a hétvégét. Partnerével tegnap Dunakilitin foglalták le a szállásukat. Fotó: Cs. A.
A Pozsonyból érkezett Heinfart Silvia is a Szigetköz Wellness Hotelben tölti a hétvégét. Partnerével tegnap Dunakilitin foglalták le a szállásukat. Fotó: Cs. A.

A dunakiliti szálloda tapasztalatait megerősítik a hivatalos adatok is. A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint január–áprilisban 1158 szlovák vendég 2162 éjszakát töltött a megye kereskedelmi szálláshelyein. Mindkét szám kétszerese a tavalyinak. A fellendülés azért is szembetűnő, mert egyébként nagy, 12–15 százalékos visszaesés jellemezte Győr-Moson-Sopron idegenforgalmát, például a két legfontosabb küldő országból, Németországból és Ausztriából – erős euró ide vagy oda – ötödével, illetve nyolcadával kevesebben jöttek.

A dunakilitihez hasonló fellendülést él meg a lipóti Orchidea Hotel is. Bencze Enikő szállodavezető szintén kétszeresére becsüli a Szlovákiából érkezettek számát. Hozzájuk főleg egyéni turisták jelentkeztek be. ˝Rendkívül jó vendégek. Nemcsak az árban foglalt wellness-szolgáltatásokat – például a termálvizes élményfürdőt vagy a szaunát – veszik igénybe, hanem a masszázst, a borospincét is. Kényeztetik magukat˝ – jegyezte meg.

A győri élményfürdő magas szintű szolgáltatásai is népszerűek északi szomszédaink körében. Fotó: Bertleff András
A győri élményfürdő magas szintű szolgáltatásai is népszerűek északi szomszédaink körében. Fotó: Bertleff András

Ha azt gondoljuk, hogy ez a fajta fellendülés a bevásárlóturizmushoz hasonlóan csak a határ menti tíz-tizenöt kilométeres sávot érinti, tévedünk. Sándorfi Róbert, a soproni Hotel Lövér igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy a helyi szállodákban márciusig másfélszer több szlovákot láttak vendégül, mint egy évvel korábban. Rögtön hozzátette azonban, hogy bár az elmozdulás jelentős, nagy számokról egyelőre így sem beszélhetünk, hiszen mindössze száz turistáról van szó. A Hotel Lövérben ugyanakkor még nagyobb az emelkedés: 2008 májusában 12, most 70 szlovák vendégéjszakájuk volt. Az igazgató a gyenge forint és a színvonalasabb magyar szállodák mellett újabb okot említett: a hazai szolgáltatók azonnal reagáltak a lehetőségre, és erősítették reklám- és marketingtevékenységüket Szlovákiában. A Hotel Lövér például több hirdetést is feladott pozsonyi Új Szóban.


Országosan kisebb bővülés

Magyarország egészén kevésbé volt jelentős a szlovák turisták számának növekedése az év első harmadában, mint a megyében. Összesen 17 ezren jöttek 35.600 éjszakára, ami „csupán" 32, illetve 41 százalékos bővülésnek felel meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliót érő drogültetvény a sportcsarnokban - VIDEÓK

Az ország egyik legnagyobb hasiskender ültetvényét számolta fel a rendőrség Győrben, a Kiskút utcai… Tovább olvasom