Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Kétmilliárd az utakra

Győr - Csaknem kétmilliárd forintot tervez a lakóutcaprogram 2009-es folytatására a győri önkormányzat. A pénzből minden választókerületbe jut – van olyan, amelybe 42 és olyan is, amelybe 140 millió forint. Erről holnapi ülésén tárgyal a közgyűlés. Borkai Zsolt polgármester a Kisalföld kérdésére elmondta: a szakmai szempontokat érvényesítve igyekeztek a legsürgősebb tennivalókat kiválasztani, de egyeztettek valamennyi választókerület képviselőjével is. Hangsúlyozta: számára nincs baloldali vagy jobboldali körzet, így a lista összeállításakor nem játszott szerepet, hogyan szavaztak az egyes körzetekben élők két éve.

A 2006-os önkormányzati választáson csak két választókerületben nem a Fidesz–KDNP jelöltje nyert. Gyárváros – amelynek többsége a szocialista Ferenczy Lajosra voksolt  – a tervezet szerint 78 millió forintos útfejlesztésre számíthat jövőre. Szigetnek és Pinnyédnek – ahol a független, azóta a Magyar Demokrata Fórum frakcióját erősítő Schmidt Péter győzött – 91 millió forint juthat. A legtöbb pénzt egyébként a legrosszabb utakkal sújtott külső városrészekre szánja a testület. Simon Róbert Balázs alpolgármester Szabadhegy egy részét és Kismegyert felölelő választókerülete lehet a rekorder 140 millió forinttal, de legalább 100 millió forint kerülhet Kalmár Ákos körzetébe (Újváros), Szabó Jenőébe (Ménfőcsanak egy része és Gyirmót), Ottófi Rudolf alpolgármesterébe (Bácsa, Kisbácsa), Sík Sándoréba (Likócs, Szentiván egy része) Németh Viktoréba (Révfalu). A lajstrom másik végén Horváth László kerülete (Marcalváros II.) szerepel 42 millió forinttal.

A győri önkormányzat tulajdonában lévő utak 70 százaléka közepes vagy rosszabb állapotú. A nem megfelelő vagy tűrhetetlen állapotú utak aránya 29 százalék. Az átlagos minősítés erős közepes.

Borkai Zsolt lapunk kérdésére elmondta: a kátyúzási és egyéb karbantartási feladatokon túl a későbbiekben is évi 1,5–2 milliárd forintot szeretnének útfelújításra szánni, és így 2017-re a lakóutcák burkolata a legjobb, a főutaké és a gyűjtőutaké pedig megfelelő minősítésű lehet. A 2008. január 1-jei árszinten egyébként 15 milliárd forint kellene ahhoz, hogy minden út kiváló jelzőt kaphasson.

A lakóutcaprogram idén 61 felújítási, átépítési, korszerűsítési tételből áll és 1,5 milliárd forintba kerül. A városi útkezelő szervezet tájékoztatása szerint eddig 40 utca, útszakasz rekonstrukciója fejeződött be mintegy 818 millió forint értékben. Jelenleg 12 helyszínen dolgoznak az útépítők, akikre további kilenc feladat vár december közepéig.

Olvasóink írták

  • 1. raffy2 2008. október 30. 19:26
    „és ennek mi a köze az útfelújításhoz?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízlágyító berendezés az anyáscsecsemő-otthonnak

Győr - Horváth Ottó, a Prominent kft. ügyvezetője tegnap félmillió forint értékű vízlágyító… Tovább olvasom