Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Két új műtő a győri Petz Aladár kórházban - videó, fotók

250 műtéttel végezhet többet a megyei kórház - mondta Dr. Tamás László János főigazgató kedden, amikor bemutatták a két új műtőt.
Két műtő, napi plusz négy műtét

Az egészségügyisek legnagyobb ünnepén, a Semmelweis-napon két új műtőt adtak át a győri Petz-kórházban – ezekben  havonta  kétszázötven  operációt végezhetnek el. Kedden köszöntötték a kórház legjobb dolgozóit is.

Hatvanmillió forintból két új műtőt építettek a régi baleseti vizsgálók helyén, a beruházásban részt vett a győri önkormányzat, támogatták alapítványok, illetve civil szervezetek is. Ezt azért érdemes leírni, mert közös érdeket és hat szakmát szolgál a fejlesztés.
Két új műtő a győri Petz Aladár kórházban

A közös érdek, hogy csökkenjenek a várólisták; a sebészek kezét pedig legalább az nem köti meg, hogy a műtő, ahol a betegeik várnák, foglalt. Az állami finanszírozás ettől persze még behatárolja, hogy hány beteget fogadhat egy-egy kórház, illetve az adott osztálya. A győri Petz-kórház esetében is számos esetben leírtuk, hogy azért üres a műtők többsége kora délután, mert az úgynevezett volumenkorlát miatt több protézist nem ültethetnek be, több szemműtétet nem végezhetnek el az orvosok.
Dr. Tamás László János főigazgató úgy számol, hogy havi szinten 250-nel több operációt tudnak elvégezni az új műtőknek (is) hála. Prof. Oláh Attila orvos igazgató pedig azt hangsúlyozta, hogy naponta három-négy beteg esetében nem kell délután két órakor türelmet kérni, s azt mondani, hogy talán holnap sikerül elvégezni a tervezett műtétet. „Ha orvosokkal is bírjuk, nem fog előfordulni, hogy egy előre kiírt műtétet halasztanunk kell" – tette hozzá.

Borkai Zsolt győri polgármester az ünnepségen azt ígérte, a város továbbra is beépíti a költségvetésébe a Petz-kórházat támogató keretet.
Az új műtőket a kardiológia kiemelten használhatja, mostantól lehetőség nyílik speciális pacemakerek beültetésére is – mondta prof. Dézsi Csaba András. A kardiológia főorvosa néhány órával később egy újonnan alapított díjat (ez volt a második átadás) is átvehetett. A kitüntetést elhunyt orvoskollégáról, dr. Méhes Károlyról nevezték el, s a tudományos munkát ismerik el vele. Ezt kapta meg tehát Dézsi professzor prof. Rácz Istvántól. A neves szakfolyóiratban megjelent publicisztika  a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és a rák kapcsolatáról szól. A díj átvétele után Dézsi Csaba András úgy fogalmazott: „A napi munka a betegek gyógyításáról szól, de fontos, ha egy kórház támogatja és díjazza a tudományos munkát végző kollégákat."

Ezzel el is értünk a délutáni ünnepséghez, ezen a főigazgató a többi mellett bejelentette azt is, hogy május 28-ig megtörtént a Petz-kórház adósságkonszolidációja, a beszállítókat kifizették. Mintegy 1,3 milliárd forint „jött és ugyanúgy ment is".

Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulóján dr. Stummer János szülészorvos – miközben egykori kollégája életútját ismertette – emlékeztette a zömében szakmai hallgatóságot arra, hogy a fertőzés még mindig a tíz leggyakoribb halálok között van.

A kórház legrangosabb díját, a Nyári László-kitüntetést dr. Gasztonyi Zoltán belgyógyász főorvos, dr. Tompos Tamás fül-orr-gégész főorvos és Kapronczai Gabriella főnővér kapta. Ezt követően a kiváló dolgozókat köszöntötte a kórházi vezetés. A Patkós Imre-emlékérmet dr. Schendl Rolandnak ítélték oda.

Idén először a kórházi ünnepségen adták át a megye szolgálatáért díjat is. Németh Zoltán megyei elnök az egészségügyi tagozat  kitüntetéseit dr. Bajkó Zsuzsanna bőrgyógyásznak, dr. Beke Ágnes gyermekneurológusnak és Kozma Lászlóné munkaügyi ügyintézőnek nyújtotta át.

A két műtő feladata

Az egyik műtő alapvetően a pacemaker-beültetéseknek, valamint egyéb helyi érzéstelenítésben végezhető operációknak (sebészet, érsebészet, ortopédia, kézsebészet) ad helyet.  A másik műtő hamarosan a narkózissal végzett beavatkozásokra is alkalmassá válik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefagyott rendszer - Győrben is roham a Telenor pontokon

Gép helyett a biztonsági őr sárga is papíron adja a sorszámot, mert a rendszer lefagyott, egy órás várakozás biztos a Baross utcai Telenor pontnál. Tovább olvasom