Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Kertész fényéből mindenkinek jut

"A magyar irodalom most Kertész Imre Nobel-díjas írónk fényében fürdik, s ebből a fényből mindannyiunknak jut"- mondta pénteken Esterházy Péter, aki a II. győri könyvszalon megnyitóján vette át a legnépszerűbb kortárs magyar írónak járó alkotói díjat.

Esterházy a szalonon
Az elismerést az olvasóknak köszönte meg, akik – mint említette – „emlékeztetnek minket arra, hogy írók vagyunk. Az asztal mellett eltöltött tíz-tizenkét év után ugyanis hajlamosak vagyunk elfelejteni ezt, vagy pedig túl valószínűtlennek tűnik számunkra, hogy elhiggyük." Az első magyar Nobel-díjas író kapcsán a kortársakra jutó fény ről Esterházy azt mondta: egy részt kevés, hisz a munka mennyiségét nem befolyásolja; más részt viszont sok, mert a hétköz napok az ilyen ünnepek által lesznek könnyebben elviselhetők.
Esterházy Péter vette át október 25-én, pénteken a győri könyvtárak kölcsönzési adatai alapján megítélt, a legnépszerűbb kortárs magyar szépírónak járó alkotói díjat. A II. győri könyvszalon ezzel az epizóddal vette kezdetét. Az I. győri könyvszalon sikerét – tavaly húszezer látogatója volt a szemlének – szeretnék idén is meg ismételni a szervezők.

Sokan vártak dedikálásra
A megnyitó mindenesetre más volt, mint az elmúlt évben. Idén „Örkény Istvánt megidézve" ismert művészek és közéleti személyiségek egy percben mondták el gondolataikat a világ és az élet abszurditásáról. Kivétel ez alól egyedül Kalász Márton, az író szövetség elnöke volt, aki köszöntötte a megnyitóünnepségre érkezőket.


A költő arról szólt, hogy „Győrbe jó jönni, mert itt mindig történik valami, amiért lelkesedni tudunk". Hozzátette azt is: „Ez a nap nemcsak a lelkesedést növeli, hanem a reményt is, hogy értünk, írókért történik mindez." Kalász felidézte a napokban lezajlott beszélgetését egy német ügyvéddel, aki azt kérdezte tőle: „Hol vannak az olvasók?" Ő azt válaszolta: „Győrben." Gondolatait azzal zárta: „A magyar irodalom még nem elveszett ügy."

Dolák- Saly Róbert a győri könyvszalonon
Abszurdok egy percben
A Győri egypercesekbe szinte minden belefért: Balogh József győri polgármester Colmar, a francia testvérváros ötletét dicsérte, amelytől a megyeszékhely is átvette a könyvszalon gondolatát; Heinrich Franke, az Audi pénzügyekért felelős ügyvezetője pedig Cicerót idézte, aki szerint „a szoba könyv nélkül olyan, mint a test lélek nélkül".

Zöld Ferenc győri antikvárius anekdotákat mondott, köztük a következőt: egyik vásárlója az egyiptomi piramisokról kért könyvet. Miután mind a három ajánlott példányra azt mondta, nem jó, megkérdezte tőle, miért mondja ezt. A válasz az volt: mert egyikben sincsenek ufók.

Díj Kertész Imrének is
Abszurd helyett Schäffer Erzsébet Pulitzer-díjas újságíró a mindennapok emberi pillanataiból idézett, Orosz Tamás, a Lapcom kft. ügyvezetője szintén ebből merített. A megnyitón szót kapott Dézsi Csaba András alpolgármester, Rechnitzer János, a Magyar Tudományos Akadémia intézetigazgatója, valamint ismert győri művészek: Kiss János balettigazgató, Korcsmáros György színidirektor, Gáti Oszkár színművész és Kocsis Rozi bábszínház-igazgató. Villányi László költő mellett N. Mészáros Júlia művészettörténész is el mondta „egy percig" gondolatait, a francia abszurdból pedig a colmari polgármesteri hivatal vezetője adott ízelítőt a vendégeknek.
Az idei, rendhagyó megnyitó másik meglepetését az élet írta: Kertész Imre Nobel-díjas írónknak is jelképesen átadták a szalon szervezői azt az alkotói díjat, amelyet idén Esterházy Péternek ítéltek oda.


Kapcsolódó cikkek

Esterházy a könyvszalonon >>
Kertész Imre: szembe kell nézni a holokauszttal >>

Kertész Imrének még nincs frakkja >>
Kertész védelmébe vette az antiszemitizmussal vádolt Walser >>
Irodalomból jeles >>
Kertész Imre kapta az irodalmi Nobel-díjat >>
A szellem és a betűk bűvöletében >>
Győri könyvünnep gazdag kínálattal >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rossz fogak ellen „harcol

Morid Reza Irán fővárosából, Teheránból érkezett Győrszentivánra és a helyi rendelőben vigyázza… Tovább olvasom