Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Kerekesszékkel Győrben: felkészültek az intézmények?

Lejártuk a lábunkat, hogy megtudjuk, milyen akadályokba ütközik Győrben, aki nem tud járni. Hivatalok, bankok, kulturális intézmények mozgássérült szemmel.

Körülnéztünk Győrben azzal a céllal, hogy megtudjuk, a kerekesszékben élők milyen akadályokba ütközhetnek ügyintézés közben. Nézzük – a teljesség igénye nélkül – hogy a város hol tart az akadálymentesítséssel.

A Győri Városi Bíróság épületébe első ránézésre nehéz kerekesszékkel bejutni. A Szent István úti oldalon azonban külön bejárat áll a tolószékesek rendelkezésére. A portásnak csengővel jelezhet a segítségre szoruló, akit így beengednek, a lépcsőfokokon emelővel juttatnak fel.

Győri Városi Bíróság főbejárata és mozgássérült bejárata.
Győri Városi Bíróság főbejárata és mozgássérült bejárata.

Hasonló módszerrel élhetnek a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságra érkező mozgássérültek. A főbejáratnál alacsonyan elhelyezett csengő hangjára a portás egy Jókai utcai bejárathoz irányít, a lépcső mellett csakugyan modern emelő segíti a feljutást.

Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság főbejárata és mozgássérültek számára kialakított bejárata.
Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság főbejárata és mozgássérültek számára kialakított bejárata.

A Polgármesteri Hivatal épületéhez a lépcsővel párhuzamosan feljáró vezet. A lift előtti szintkülönbség nem jelent akadályt a korábbiakhoz hasonló korlátliftnek köszönhetően.

A Polgármesteri Hivatalhoz vezető lépcső és feljáró.
A Polgármesteri Hivatalhoz vezető lépcső és feljáró.

A Csaba úti Szakszervezetek Házába lehetetlen kerekesszékkel bejutni. A Nyugat-Dunántúli Jogpont Hálózatot és a Győr-Moson-Sopron Megyei Igazságügyi Hivatalt komoly segítséggel is csak nagy erőfeszítésekkel érheti el, aki képtelen járni, mert az emeletekig hosszú lépcsők vezetnek.

A Szakszervezetek Házának bejárata.
A Szakszervezetek Házának bejárata.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Egészségbiztosítási Pénztár székházánál feljáró vezet a portáig, de a szintkülönbségek elkerülése végett a kaput is megnyitják a tolókocsiban érkezők előtt. Szintén egy oldalsó bejárat szolgálja az akadálymentes bejutást, s lift a kényelmes továbbhaladást.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Egészségbiztosítási Pénztár székháza.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Egészségbiztosítási Pénztár székháza.

A győri Apeh bejáratán átjut a kerekesszékes, ám a lépcsőfokokon csak meredék rámpán mehet fel.

Győri Apeh.
Győri Apeh.

A nagyobb győri bankok tesztünkön jól vizsgáztak. A Teleki úti OTP, az Aradi vértanúk úti CIB és az Arany János utcai Raiffeisen Bank egyaránt kényelmes mozgássérült feljáróval rendelkezik.

A győri OTP, Raiffeisen és CIB Bank akadálymentesített bejáratai.
A győri OTP, Raiffeisen és CIB Bank akadálymentesített bejáratai.

A Győri Okmányiroda ugyancsak olyan rámpával ellátott, melynek köszönhetően egyedül is eléri célját a járásképtelen egyén.

A Győri Okmányiroda.
A Győri Okmányiroda.

A Győri Nemzeti Színház mozgássérültbarát kulturális intézmény. A Kisfaludy Teremhez utat biztosító felvonó rámpával közelíthető meg, az aulához szintén feljáró vezet, onnan pedig lifttel jut a Nagyterembe, aki tolószékhez kötött.

A Győri Nemzeti Színház akadálymentesített bejáratai.
A Győri Nemzeti Színház akadálymentesített bejáratai.

A Richter Terem is kifogástalanul felkészült. Nem csak külön bejárat, elérhető magasságú öltözőszekrények és mozgássérülteknek kialakított mellékhelység is van. A nézőtérre is külön ajtó biztosítja a bejutást, annak közelében hagytak helyet a tolókocsinak. Ha mégis szeretne az aulába jutni a mozgásában korlátozott személy, korlátlifttel egyszerűen felsegítik.

A Richter Terem.
A Richter Terem.

A Városházát is a hátsó bejárat felől érdemes megkörnyékezni. Ott található ugyanis olyan felvonó, mellyel az előtérbe juthat a kerekesszékes. Onnan korlátlift juttatja a folyosókra és a felvonóhoz, mellyel eléri a szintkülönbség nélküli emeleteket.

Városháza, Győr.
Városháza, Győr.

A győri Megyeházán hasonló a helyzet. A főbejárat bevehető tolókocsival, a korlátlifttel pedig felemelik a járószékig. Innen már bármelyik szintre feljuthatnak a rokkantak is.

Megyeháza, Győr.
Megyeháza, Győr.

Az épületek jól szerepeltek. Utánajártunk annak is, hogy mi a helyzet a buszközlekedéssel. A Révai utcai végállomáson azt a tájékoztatást kaptuk: a járművek ajtaja mellett jelzik, hogy lehet-e azon babakocsival, tolószékkel utazni. Az információs pultnál megtudtuk: a menetrendben nincs feltűntetve, mely autóbuszok alkalmasak erre.

A Révai utcai buszvégállomás.
A Révai utcai buszvégállomás.


A vidéki buszpályaudvaron kiderült: nem lehet előre tudni, hogy mely buszok utastere keskenyebb vagy szélesebb, így melyiken utazhat mozgáskorlátozott kerekesszékkel. Erre vonatkozó információt nem tartalmaz a menetrend, és a Kisalföld Volán kollégái sem tudtak tájékoztatást adni.

A „CAMELOT" Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesületének képviselője elmondta: Győrnek egyáltalán nem kell szégyenkeznie akadálymentesítés szempontjából.

- A legtöbb hivatalban biztosított tolószékesek számára a közlekedés, ám a módszer nem mindenhol a legmegfelelőbb. Fontos ügyelni a rámpák dőlésszögére, nem véletlen szabályozzák ezt. Ha túl meredek, csak segítséggel lehet rajta felmenni- mondta Benei László.

Olvasóink írták

 • 5. Dr_Kriszpi 2009. november 18. 18:13
  „3. hozzászólás czindi 2009.11.18. 14:32

  Te aztán értelmes vagy már bocs pont ezért tart ott a Magyar társadalom itt
  a fogyatékkal élőknek is ugyan azok a jogok illetik meg ami téged és abba nincs igazad hogy
  máshol és hogy ezt írod (Még a leggazdagabb országok sem engedhetik meg maguknak, hogy mindenütt akadálymentesítsenek!) ez is marhaság nem kell messzire menni Ausztriába 90% az akadály mentesítés
  és pl: mért kellene a fogyatékkal élőnek a szüleire hagyatkozni??? és ha már nincsenek szülei????
  Gondolkodj már szerintem te k*****vára rosszul látod próbálnád ki 1 hétre kerekes székkel a közlekedést
  amúgy meg nem kerülne milliókba ha nem ebből is lehúzás lenne.. 1 kerekes székes rámpa nem kerül milliókba
  csak nálunk mert a beteg emberekből is pénzt csinálnak és szégyen ez de nagyon. na erről ennyit.”
 • 4. futóbab 2009. november 18. 16:38
  „Természetesen minden intézményt,boltot..stb nem lehet akadály mentesíteni.De sajnálom azokat az embereket,akik nem értik,vagy nem akarják érteni,miért is van erre szükség.Elárulom:MERT ŐK IS EMBEREK!Független a sérülés mértékétől,ugyanolyan jogaik vannak mint nekünk egészségeseknek.Engem nem tanítottak meg a szüleim arra hogyan kell viselkedni a fogyatékkal élőkkel,mert nem kellett tanítani.Egy társadalom nem csak egészségesekből tevődik össze.Igenis segíteni kellene őket.Akinek nincs fogyatékkal élő hozzá tartozója az fel sem tudja fogni,milyen nehézségekkel kell nekik napi renden megbírkózni.Már kis korban tudatosítani kellene a gyerekekkel,hogy nem csúfolni,hanem segíteni kellene ezeket az embereket.Hál ég nekem nincs a családomban fogyatékkal élő,és kerekes székes se,de van sok ismerősöm akik maguk is azok,de a többjüknek a gyermeke beteg.Ezek a betegségek nem egy nátha,hanem életre szóló hátrány.Ajánlanám mindenkinek,hogyha módja és lehetősége van rá,próbáljanak elbeszélgetni ezekkel az emberekkel.Biztos vagyok abban hogy az érték ítéletük megváltozik.Én imádom őket,nyitottak,közvetlenek,és több szeretet adnak,mint egészséges társaik.Sokkal nehezebb velük a megfelelő hangnemet megtalálni,de ha megvan akkor csak szeretet fognak adni.Köszönöm hogy leírhattam”
 • 3. czindi 2009. november 18. 14:32
  „ha nem is értek egészen egyet a kettessel (?) azért valóban túlzás ez a sokmilliós költekezés, egynéhány dolog elintézéséhez! Régen is voltak mozgássérültek, még motoros székük sem volt. ( pl. egy osztálytársamat minden nap hozott és vitt az édesapja kocsival ill. ölben, és nagyon vídám, boldog gyerek volt!) Azt hiszem, átestünk a ló másik oldalára! ( már megint. sajna utoljára nyilván Vereckénél ültünk normálisan a lovon!!!) Még a leggazdagabb országok sem engedhetik meg maguknak, hogy mindenütt akadálymentesítsenek! Az unió meg fölhagyhatna már az örökös követelődzésével, lassan rosszabbak lesznek, mint az oroszok!”
 • 2. zsuzsa63 2009. november 18. 12:28
  „Sajnálom. hogy kis hazánkban az a mozgássérült, aki látványosan kerekes székkel "közlekedik" Érdemes lenne körülnézni, hogy ezeken a társainkon kivül még hány ember nem tud, vagy csak rettentő nehezen lépcsőn közlekedni?! De hát ez, és még sok minden más, KIT ÉRKEKEL? Aki nem tud simán közlekedni, az maradjon otthon, és ne mászkáljon sehova”
 • 1. pemozsu 2009. november 17. 22:12
  „és a vasútállomáson? ha netán valamelyik vágányhoz szeretne feljutni valaki, hát csak akadályok vannak:-((”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdik a hegymászók eltűntté nyilvánítását

A Szecsuanban eltűnt négy magyar hegymászó gyalogos keresésének végeztével hétfőn visszatért… Tovább olvasom