Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Kártérítés gázkeresés után?

Tét és térsége - Épp a kukorica betakarítása előtt mentek rá a gázlelőhelyet keresők járművei a szántóföldekre, így a növényeket néhol széles sávban döntötték le.

De ezt tudni lehetett előre: ez a munka ilyen kárral jár, káruk megfizetésére számíthatnak a gazdák.

Két gázkút Csikvánd határában címmel írtunk arról, hogy szeizmikus méréseket végeznek Tét környékén. Földgázlelőhelyet keresnek nyolc megyei település alatt, érintett ebben Árpás, Mórichida, Rábaszentmiklós, Rábaszentmihály, Kisbabot, Bodonhely és Mérges is. Hanghullámokat keltenek területükön, azok terjedését mérik – a talaj rétegeit így térképezik fel. A ˝rezegtető˝ és rezgésérzékelő berendezések elhelyezése miatt kell rámenniük a szakembereknek a megművelt földekre is széles kerekű, terepen is jól haladó nagy járműveikkel, amikkel a gazdáknak kárt okoznak.

Kárral jár: Sávokban döntötték le a növényt a járművek, de erről értesítették a termelőket. Képünkön Kővágó György falugazdász. Fotó: K. Cs.
Kárral jár: Sávokban döntötték le a növényt a járművek, de erről értesítették a termelőket. Képünkön Kővágó György falugazdász. Fotó: K. Cs.

Hétszáz hektáron gazdálkodik Czéhmester Árpád, a téti gazda szántóföldi növényeket termeszt, gabonát, napraforgót is. A gázkeresők azonban elmondása szerint kárt leginkább a kukoricásokban tettek, mert azok épp betakarítás előtti időszakban vannak. A járművek pedig széles sávban döntötték le a növényt, amerre elhaladtak. Ez a tavalyi lelőhelykereséskor csak két tábláját érintette, most területei kilencven százalékát. ˝Nem örülök, de ezt kénytelen vagyok eltűrni és igyekszem rendezni a kártérítést, amire nyitott is a munkákat végző cég.˝

Szabó Ferenc polgármester portálunknak elmondta: már az elmúlt évben is a közelben kutattak – akkor Csikvándnál találtak is földgázt –, és mind kifizették a gazdákat.

Kővágó György, a térség falugazdásza megerősítette: számítani lehet a kártérítésre. Irodájukat megkeresték a méréseket végzők, tájékoztatást adtak és adatokat kértek a termésátlagokról, a nagyobb gazdákról, hogy előre értesíthessék őket.


Földgázlelőhelyet keresnek nyolc megyei település alatt, érintett ebben Árpás, Mórichida, Rábaszentmiklós, Rábaszentmihály, Kisbabot, Bodonhely és Mérges is.

 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősz lesz és sírsz...

Nincs rosszabb egy reggeli hírnél: Nyitray Péter (vagy ahogyan csak mi a szerkesztőségben neveztük,… Tovább olvasom