Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Kamarai évköszöntő Győrben - Innováció nélkül ma már nincs siker

Kihívás, innováció, digitalizáció - ezek a szavak minden előadótól elhangzottak tegnap a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évköszöntő rendezvényén.
A házigazda, Pintér-Péntek Imre kamarai elnök köszöntötte a telt házas rendezvény résztvevőit. Legnagyobb kihívásként a munkaerőhiányt és az egyre szaporodó székhelyáthelyezéseket (Szlovákiába, Ausztriába) említette. Kijelentette, az ösztönös vállalatvezetés ideje lejárt, innováció, a hozzáadott érték növelése nélkül ma nem maradhat talpon vállalkozás.

Borkai Zsolt polgármester a város gazdaságélénkítő intézkedéseiről beszélt. Kiemelte az iparűzési adó csökkentését, s azt, hogy ennek dacára sem csökkent az onnan származó bevétel. Hozzátette, ezt a bevételt a gazdaságot élénkítő fejlesztésekre fordítják. Például egy másik kihívás, a közlekedés intenzitásának növekedése ellensúlyozására. Azaz új utak és parkolóházak építésére.
 Kamarai évadnyitó – A jelentős érdeklődés ezúttal sem maradt el. Fotó: B. A.

Nagy István országgyűlési képviselő, agrárminiszter előadását jelenlétének indoklásával kezdte. "Azért jöttem, hogy szövetségeseket keressek és találjak. Mert az agráriumot ugyanazok a kihívások érintik, mint az ipart. De az arra adandó választ az agrárium önmaga nem képes megadni. Azokra önök tudnak válasz adni" – fordult a kamara tagjai felé. Azt ígérte, hogy ez az év az agráriumban a beruházások éve lesz. Olyan technológiai, infrastrukturális fejlesztés küszöbén áll az ágazat, amely rendkívüli lehetőségeket rejt.

Kara Ákos országgyűlési képviselő, az innovációs és technológiai minisztérium államtitkára megemlítette a kormányzat hosszú távú célját, azaz Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb országa közé akar kerülni. Az emberek életminőségének javítását pedig a hazai tulajdonú vállalkozások hozzáadott értékének növelésével kívánják elérni. A tárca ennek segítésére számos programot indít.

Dr. Parragh László, az országos kamara elnöke előadásának középpontjában is a digitalizáció állt. A fejlődés kulcsaként említette, hogy minden érintettel meg kell értetni a mai gazdaságot érintő kulcsszavak jelentését és jelentőségét. Ilyen az 5G, a mesterséges intelligencia, az infokommunikációs technológia vagy az ipar 4.0. Ezek megismerése és alkalmazása ma nélkülözhetetlen a globális gazdasági versenyben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugati elkerülő - nyomon vannak, de melyiken?

Tizennégy nyomvonalból heteken belül hármat választanak ki, amelyek közül az egyiken futhat majd a… Tovább olvasom