Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Jövőre változnak a nyugdíjjogosultság feltételei

Olvasónk kérdezte: "1954-ben születtem, júniusban. 1972 óta dolgozom. Mikor mehetek nyugdíjba?" Horváth Imréné, a Nyugat-dunántúli Regionális Nyugdíj-biztosítási Igazgatóság igazgatóhelyettese bővebb általános tájékoztatást is adott, mert többeket érdekelhet, hogy mi a helyzet jelenleg és hogyan változnak a nyugdíjba vonulással kapcsolatos szabályok 2013-ig, ami után a kérdező is jogosult lehet a nyugellátásra.
A jelenleg hatályos jogszabályok alapján 62 éves életkorban 20 év szolgálati idő megléte esetén teljes nyugdíjat lehet igénybe venni. 15 év szolgálati idő esetén ebben az életkorban résznyugdíj igénybevételére van lehetőség. 62 éves kor előtt előrehozott öregségi nyugdíjat vehet igénybe az a nő, aki az 57., és az a férfi, aki a 60. életévét betöltötte és 38 év szolgálati időt szerzett, valamint biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Aki a 38 év szolgálati időt nem tudta megszerezni, de legalább 33 évvel rendelkezik, csökkentett előrehozott nyugdíjra jogosult az előbbiekben említett további feltételek fennállása esetén.
A csökkentés mértéke a hiányzó szolgálati idő és a nyugdíj igénybevételekor betöltött életkor függvénye.

Jövő év január 1-jétől változik a jogosultsági feltétel. Nők 59, férfiak 60 éves életkorban 40 év szolgálati idő megléte esetén tudják igénybe venni az előrehozott öregségi nyugdíja. 2012. december 31-ig pedig csökkentett előrehozott öregségi nyugdíj 37 év szolgálati idő igazolása esetén jár. Itt is további feltétel a biztosítással járó jogviszony megszűnése.
2013. január 1-jétől további változások lesznek az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság feltételeiben. Ettől az időponttól nők és férfiak egyaránt 37 év igazolt szolgálati idővel 60 éves korban, a jogviszony megszűnését követően tudják igénybe venni az előrehozott öregségi nyugdíjat.

Az előrehozott öregségi nyugdíj összegét 2013. január 1-jétől úgy kell megállapítani, hogy a megállapított nyugdíjösszeget annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik a 62. életév betöltéséhez, ha a jogosult a 61. életévét betöltötte, és 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik a 61. életév betöltéséhez, ha a jogosult a 61. életévét nem töltötte be. Tehát ha valaki úgy dönt, hogy 60 éves korában előrehozott öregségi nyugdíjat kíván igénybe venni, akkor 8,4 százalékos mértékű csökkentéssel kell számolnia.

Az olvasó konkrét kérdésére válaszolva az igazgatóhelyettes a következőket fogalmazta meg: tekintettel arra, hogy 1954-ben született, 60 évesen, 2014-ben a születése napjától igénybe veheti az előrehozott öregségi nyugdíjat 37 év szolgálati idő megléte esetén. Ebben az esetben 8,4 százalékos lesz a csökkentés mértéke. Ha megvárja a 62. életéve betöltését, akkor pedig csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíjra lesz jogosult.

Olvasóink írták

 • 6. VÖRÖS SÁNDORNÉ 2008. augusztus 22. 08:58
  „1952 5 .14 SZÜLETTEM.NAPI 4 SZERES INZULINOM VAN.EZEN KIVÜL VESE ÉS NAGYON KOMOLY GERINC PROBLÉMÁIM VANNAK.42ÉV LEDOLGOZOTT MUNKA UTÁN MIK A FELTÉTELEK AHOZ, HOGY VÉGRE MÁR PIHENHESSEK? A TÁPPÉNZ AZ ÉN MUNKAHELYEMEN MEGTORLÁSOKKAL JÁR. HETI 6 NAPOT DOLGOZUNK. NAGYON EL VAGYOK MÁR FÁRADVA ,ÉS MINDENEM FÁJ. KINEK JÓ EZ HOGY ÍGY KELL DOLGOZNOM?”
 • 5. Mária 2008. február 13. 18:48
  „Nagy felháborodással olvasom a cikket! 60évesen 45 év robotolással ,mellette gyemekek nevelése,és még akkor is 8,4 százalékkal csökkentett összeggel mehetek nyugdíjba! Meddig csinálják ezt még velünk? A gyermekkori szegénységből egy kicsit kimásztam,most öreg koromra újból az leszek! Ezekkel az intézkedésekkel, sajnos az özvegyinyugdíjamat is ellopja az állam! Az özvegyi nyugdijak 10 éves feléledését nem követi a nyugdijkorhatár emeléssel, pedig ezt is figyelembe vehetnék! Ha megérem,hogy nyugdíjba mehessek,majd megyek segélyekért,ha nem kapom meg a férjem után járó (40évet dolgozott)jogosultságot!”
 • 4. Delfin 2008. február 13. 06:55
  „1969-ben születtem. Döbbenten olvasom a cikket, miszerint 2013-tól 62 évesen mehetnek majd az idősek előnyugdíjba. Nálunk a mindennapi hajtás ahogy dolgoztatják az alkalmazottakat kevés embernek teszi ezt majd lehetővé. Szeretném majd hogy a 67 életévemet megérem a nyugdíjam időpontjának, miszerint majd akkor pihenhetek. Hát persze! Csak éppen nem lesz mindegy hol!!! Otthon a családommal, vagy esetleg a "hidegen" !! Azért az úniós átlagot ha nézzük más országokban jobb körülmények között és hozzánk képest stresszmentesen élik mindennapjaikat az emberek. Akkor talán a fizetéseket és az életkörülményeket is átkellene venni tőlük, és kevesebben halnának meg itt is, a nyugdíj előtt. Elég sok mindent helyre kéne magyarországon tenni ahhoz, hogy legalább egy kis időre megélhessük a nyugdíjunka!”
 • 3. Cseter János 2008. február 12. 18:41
  „A valóság érdekli? Ha csupán hétköznapi állampolgár, akkor megkapja a Tb. által kiszámított nyugdíját! Presze, ha a volt munkáltatója meghamisítja a jogviszonyát és társnak beveszi a Tb. erre kapható alkalmazottját, akkor e rendszerben élete végéig lophatják a nyugdíját! Csupán kéj élvezetből! Ugyan is a magyar hatóságoknál ez nem bűn! Utána a fekete leves, pedig az, hogy a nyugdíjakat sosem emelik arra a szintre, hogy lépst tartson a bérkiáramlás és a mindenkori nyugdíjak megállapitásával. Persze, ha hatósági jogkörből megy nyugdijba ott nem merik meglopni! Sőt az övökét, ha a 90 évek körűl ment nyugdíjba, akkor azonnal és visszmenőlegesen felemelik a mai szintre, akár a duplájára is! Ha nem hiszik nézzenek utána!”
 • 2. Kapuvári 2008. február 12. 12:21
  „Úgyis megdöglünk arra,ilyen egészségügy mellett!vizsgálják meg a 40éves nyugdíjasokat is,mert kapják a 100000reket és melette vígan dolgoznak feketén valahol!”
 • 1. Bellovicz Katalin 2008. február 12. 11:09
  „1956-ban születtem.Ha a szakmunkás tanuló évek beszámítanak a nyug díjba akkor jelenleg 38 éves munkaviszonyom van.ÉrdeklŐdöm mi a legkorábbi időpont amikor nyugdíjba mehetek végre.A jogalkotóknak ujra kellene gondolni a nyugdíjtötvényt.A magyar lakkosság egészségi állapota elég rossz,mivel "a jó életkörülmények közt élte egész életét".arra sem gondol senki hogy a nőknél nem csak a gyermekszülés.háztartás stb ró nagyobb terheket ,hanem a változókor is ront egészségi állapotukon,és pont 50éves koruk után jönnek aproblémák.A jó magyar állam pedig kényszeriti még a munkavégzésre.A fejlettebb országokban egész életükbe magasabb életkörülmények közt éltek”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtön a műkincstolvajnak

Győr–Pannonhalma - Jámbor, szolid, visszafogott természetű a 39 éves S. Péter, mégis a megyei… Tovább olvasom