Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Jövőre adhatják el az első bérlakásokat

Győr - A győri önkormányzat már jövőre lehetővé teszi, hogy a bérlők jelentős része megvásárolhassa lakását. A vétel nem lesz kötelező.
A győri közgyűlés a múlt héten fogadta el az új győri lakáskoncepciót. A végleges rendelettervezetet várhatóan december 21-én tárgyalják, de a legfontosabb alapelvekben már most egyetértett a testület. A részletekről a javaslatot jegyző Somogyi Tivadar önkormányzati képviselő, az egészségügyi, szociális és lakásügyi bizottság elnöke számolt be lapunknak.

A fideszes politikus elmondta: jelentős változás az elmúlt évtized városi lakáspolitikája után, hogy a mintegy ötezer győri önkormányzati bérlakás jelentős hányada megvásárolhatóvá válik a bérlő vagy annak egyenes ági leszármazottja – gyermeke, unokája – számára. Ugyanakkor nincs vételi kényszer, aki nem akar élni a lehetőséggel, nyugodtan megteheti hátrányos következmények nélkül.

A „felajánlásra" elsősorban a határozatlan időre szóló szerződéssel rendelkezők számíthatnak, ami 3300 otthont érint. Lesz tiltólista is. Ez még nem végleges, de nagy valószínűséggel szerepel majd rajta a határozott idejű szerződéses lakások többsége, valamint azok is, amelyek műemléki védettséget élveznek, nyugdíjasházban, fiatalok házában és garzonházban találhatók. Nem lesznek eladók azok sem, amelyek az utóbbi tizenöt évben felújításon estek át vagy akkor épültek.

Somogyi Tivadar hangsúlyozta: független ingatlanszakértővel becsültetik fel, hogy az érintett lakások üresen mennyit érnének, és az összeg 70 százalékát kérik értük, miután lakott ingatlanokról van szó.

„Ez megfelel a hazai gyakorlatnak" – tette hozzá Somogyi Tivadar.
Ha tartják a menetrendet, az új szabályok január 1-jén lépnek életbe. A bizottsági elnök szerint optimális esetben az első lakásokat jövő nyáron adhatják el. Megjegyezte, rendkívül szélsőségesek a vélemények arról, mekkora bevételre tehet szert az önkormányzat négy-öt év alatt: vannak, akik egy-, mások hat-nyolcmilliárd forintot mondanak; ő örülne a két-hárommilliárdnak is. Az viszont biztos, hogy a befolyó pénzt visszaforgatják bérlakások vásárlására, építésére, felújítására, az első lakást szerzők kamatmentes kölcsöntámogatására, valamint
ifjúsági építési telkek kialakítására.

Olvasóink írták

  • 1. L.A. 2007. november 23. 07:37
    „Ettől féltem.
    Személyesen fogom megkereseni Somogyi Tivadart, hogy akkor az új lakásokhoz nyujtandó támogatásokkal mi lesz. Szerintem alkotmánybirósághoz kellene fordulni, itt ugyanis hátrányos megkülönböztetésről van szó, és nem érdekel aki esetleg iylen lakásban lakik, és esetleg 10 millió helyett 7 ért megveheti a lakását, majd 8-9 ért továbbadhatja.....
    Gratulálok a kedves győri képviselöknek, csak így tovább”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó keresztényt, erényes polgárt nevelnek

Győr - Tizenöt éves az Apor-iskolaközpont. A katolikus oktatási intézmény nemrégiben kiváló… Tovább olvasom