Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Jótékonyság zenével

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket az a komolyzenei hangversenysorozat, amelyet Veszprémvarsányban a templomban rendeznek egybehangzó sikerrel.
Pannonhalma
Minderről Nagy Károly, a Pannonhalmi Főapátság német–orosz szakos idegenvezetőjétől értesültünk, aki az eseménysorozat megbízott szervezője volt tavaly.

2002-ben május és december között hat hangverseny volt, amelynek bevételét rászorulók megsegítésére fordították. A legutóbbi, karácsony másnapi záró hangversenyen meghaladta a negyvenezer forintot a jótékony koncert bevétele, amely alapítványi számlára került. A hangverseny szervezője arról is beszámolt, hogy a bevételből a legrászorultabbak részesültek, akik közt gyermekét egyedül nevelő anya és árvízkárosult egyaránt található.

E csendes siker előzménye, hogy a veszprémvarsányi templomban hét éve hagyomány a hangversenysorozat, amelynek életre keltése Lőrincz J. Pál, Pannonhalma házgondnoka, Veszprémvarsány plébánosa nevéhez fűződik. P volt az, aki felismerte: a jótékonysági orgonakoncertekhez inspirációt adhat a műemlék jellegű, szakrális környezet, a templom kitűnő akusztikája, a felújított, remek orgona, valamint a közönség felől az igényes zene igenlése. A remények nemcsak beváltak, hanem túl is teljesültek, mégpedig azért, mert hét esztendő alatt számos művészegyüttes, kórus, ének- és zeneművész tisztelte meg a veszprémvarsányi templomot, olyan személyiségek örvendeztették meg a közönséget, akiket a régióban tisztelnek vagy országosan ismernek. Jó példa erre a Kodály-kórus jelenléte és a Sani Singers győri énekegyüttes fellépése, Cziglényi László, Jean Klára és Ruppert István orgonahangversenye. Kialakult a sorozat rendje is. A koncertek az e gyházi ünnepkör kiemelkedő dátumaihoz és a zenei világnaphoz kötődnek. Folytatás idén is, ugyanúgy, ugyanott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehetséggondozás városban, régióban, országban

Iskolaközi szerveződésként öt évvel ezelőtt alakult Győrött a Talentum Műhely. Az országban… Tovább olvasom