Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Jönnek a gospel királyai

Amikor először vetítették hazánkban az Apácashow című vígjátékot, egy ország kapta fel a fejét.
Vajon milyen vallásos zene az, amelyet egy csapatnyi fekete énekes ad elő, ráadásul templomban?
Azóta a gospel nálunk is sok hívet szerzett, s a műfaj jeles képviselői, a Harlem Gospel Singers december 2-án Győrben is fellép.
Blues- és jazzelemek, taps és dobbantások, felszabadult mozgás és lélekig érő dalszövegek – ez a gospel, a vallásos zene nekünk még új, valójában azonban évszázados műfaja. A hittel és szeretettel teli dalok azokhoz is elérnek, akik nem kedvelik a merev templomi éneklést, s bár elsőre furcsa elképzelni, hogy a felszabadult életörömmel áthatott énekeket általában templomokban adják elő, a koncert végére szemernyi kétség sem marad a hallgatóságban afelől, hogy a szokatlan előadásmód nem áll távol a vallásos mondanivalótól.

Magyarországon viszonylag ritkán lépnek fel gospelegyüttesek – már csak azért is, mert igazán hitelesen csak az aranytorkú fekete énekesek tudják tolmácsolni az énekeket –, a december 2-án este nyolckor kezdődő koncerten azonban a győri közönség is gazdagabb lehet egy zenei élménnyel: az egyetemi csarnokban a világhírű Harlem Gospel Singers teszi tiszteletét egy koncert erejéig.

Új műsoruk, a „Say Yes – Mondj igent"  kifejezi a gospel művelőinek életfilozófiáját. Az üzenet egyben kérés is; felhívás a békés együttélésre, a kölcsönös tiszteletre és a megingathatatlan hitre egy emberibb világért.
Az együttes alapítója, a zseniális Queen Esther Marrow hangja és a szíve áthatja az egész produkciót. Az énekesnő olyan művészekkel lépett színpadra, mint Duke Ellington, Ray Charles, Bob Dylan, B. B. King, Harry Belafonte vagy Chick Korea. A Süddeutsche

Zeitung szerint „az elsöprő gospelshow-ban a közönség valósággal elmerül a hitben", amely érzés segít ráhangolódni a karácsony előtti ünnepváró hangulatra.
Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Albérletbe költöztetnék a hajléktalanokat

Uniós mintára albérletbe költöztetnék a hajléktalanokat Magyarországon is. Tovább olvasom