Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Jó keresztényt, erényes polgárt nevelnek

Győr - Tizenöt éves az Apor-iskolaközpont. A katolikus oktatási intézmény nemrégiben kiváló minősítést kapott az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől.
Másfél évtizede iskola nőtt a puszta földből, a bokrok és a sástenger helyén. Az intézményt a mártír győri püspökről, Boldog Apor Vilmosról nevezték el. Az „első kapavágástól" az építő közösség tagja, az első tanévtől az oktatási központ igazgatóhelyettese, 2000-től pedig igazgatója Koppány László, aki a gondviselés különös kegyelmének tartja a kapott szolgálatot.

– Örömmel éltem végig ezt az időszakot, amelynek eredményeként az óvodától az általános iskolán át a hat- és a négyosztályos gimnáziumig tudjuk fogadni a gyerekeket. Intézményünkben alapfokú művészeti oktatás és kollégium is működik – nyilatkozta a Kisalföld érdeklődésére az igazgató. – A tanórákon kívül színdarabokkal, koncertekkel, konferenciákkal gazdagítjuk életünket. Természetesen számos hitéleti lehetőséget is kínálunk diákjainknak: a szentmiséken kívül például előadásokat, lelkigyakorlatokat. Nemcsak nevelünk- oktatunk, hanem mindennapjainkkal, ünnepeinkkel a keresztény kultúrát is közvetítjük.

– Nagy öröm számunkra, hogy mindezt eredményesen, hiszen az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől – korábban Országos Közoktatási Intézet (OKI) – a 2006-os felvételi adatok alapján a győri Révai- és Kazinczy-, a soproni Széchenyi-, a pannonhalmi bencés gimnázium és az Apor kapott kiváló minősítést a megyéből.

Koppány László hangsúlyozta: a Mária Iskolatestvérek szellemi-pedagógiai vezetésével folyik a munka az oktatási központban. Az elv lényege, hogy jó keresztényeket és erényes polgárokat neveljenek.

Boldog Apor Vilmos püspök életét és a marista közösség történetét relikviákból, dokumentumokból ismerhetik meg a diákok, köztük Máj Eszter és Bojtos Dorina is. Fotó: Bertleff András

– Iskolánk nyitott mindenki számára, bárkit szívesen fogadunk. Csak azt kérjük, hogy jól tanuljon és fogadja el a mi értékrendünket, a mi követelményeinket. Ennek része a misére járás is, amely az utóbbi időben sokszor szóba került. A közös szentmisékre hívjuk és várjuk, de nem kényszerítjük diákjainkat. A jelenlétnek bizonyos adminisztratív következménye is van, a misenapló. Ebben a gyerekek lakóhelye szerint illetékes plébánián – így a Szentlélek-plébánián is – ellenőrzik, rögzítik a megjelenést. A misealkalmak lényege a meghívás, hogy a diákok jöjjenek, érezzék jól magukat és töltekezzenek – hangsúlyozta Koppány László. – Nekünk az a legfontosabb, hogy ott tegyen mindenki tanúságot – ki tanulással, ki munkával –, ahová a gondviselés rendelte. Ezzel legyünk vonzó példa mások számára, s ha mindehhez még diszkrét, másokra ható vallásosság is társul, azzal már teljesítettük azt, ami a keresztény embertől elvárható.


Az „Apor" mögött állnak

Az iskolát Benkovich Ferenc pápai prelátus, a Szentlélek-templom plébánosa álmodta meg. A megvalósításhoz létrehozta az Apor-alapítványt, amelynek képviselőjeként és pasztorális szolgálatával ma is részt vesz az intézmény életében. Miként Remi Vericel marista testvér is, aki a győri egyházmegyébe befogadott Mária Iskolatestvérek magyar közösségének vezetőjeként vett részt 15 évvel ezelőtt az Apor-iskola létrehozásában. A marista közösség ma is fenntartója az intézménynek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulturális értékek érdeklődés nélkül

Győr - A Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár nemcsak a megye, hanem az ország több egyedi… Tovább olvasom