Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Jancsifalu lezárná a 81-es főutat

A jancsifaluiak mindent megpróbálnak, hogy megoldást verekedjenek ki fő gondjukra, amit úgy hívnak, hogy Fehérvári út .
A jancsifaluiak öt-hat éve kérik már minden lehetséges helyen, hogy a 81-es főútnak (Fehérvári út) ezt az őket érintő mintegy kétszáz méteres szakaszát tegyék rendbe. Óriási itt a forgalom, a nemzetközi kamionútvonalat használó monstrumok is erre dübörögnek. Az út teljesen tönkrement, néhol már a hajdani macskakő is kilátszik az aszfalt alól. Esőben megáll a lefolyók között a víz, a sáros lét a járművek a házfalakra fröcskölik. Nem segít a helyzetükön a nemrég átadott új, körgeometriájú csomópont sem. Sőt, csak rontott, hiszen a magasabban lévő csomópontból is erre folyik most már a víz.

Kötetnyi a levelezés, amit ezen útszakasz ügyében váltottak: parlamenti képviselőkkel, minisztériummal, állami útkezelővel... Azt is kiderítették, a 81-es főút Mészáros Lőrinc és Körkemence utca közti szakasza a tulajdoni lap szerint a városé. Csakhogy gyakorlatilag a Magyar Közút Kht. kezelésében van – mint minden állami út. Így aztán a város saját pénzét saját kezelésű útjaira költi – az állami közútkezelőnek meg egyelőre nincs pénze.

„ Csak" pénz kérdése ugyanis, hiszen az útszakasz átépítésének tervei gyakorlatilag készek. Most az a furcsa helyzet, hogy két, óriási forgalom elvezetésére képes csomópont (az új Ipar utcai és a rövidesen befejeződő az Árkádnál) között marad egy régi, keskeny, rossz főút – minden nyűgével, napi körülbelül 23 ezer járművével, főleg a jancsifaluiak nyakán.

Balla Jenő, az idén alakult Jancsifaluért Egyesület vezetője azt mondja, már elég az évek óta tartó ígérgetésekből, hogy „majd ha lesz rá pénz". Eddig többször szerveztek félpályás útlezárással járó demonstrációt, de most már attól sem riadnak vissza, hogy három óra időtartamra a teljes forgalmat megbénítsák. Időpontot még nem választottak – valamikor még ebben a hónapban.

Másik gondjuk a jancsifaluiaknak a vízelvezetés, például az Urbantsok utcában: se árok, se csatorna. Úgy tűnik, ez ügyben sikeresek voltak a tárgyalások. Mint Eredics Imre alpolgármestertől megtudtuk, ennek az utcának a rendbetétele már szerepel az idei programban. A város útkezelő szervezete szeptemberben felújítja az Urbantsok utcának az Ipar utcai felüljáró és Schima Bandi utca közötti szakasza burkolatát. Az út teljes hosszában szikkasztóárkok kialakításával rendezik az út csapadékvíz-elvezetését, továbbá a Fehérvári úti felüljárónál kiépítik a híd járdához csatlakozó járdakapcsolatát. A kivitelezés mintegy 19 millió forintba kerül.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó József: közös lobbistratégiát!

Közös lobbistratégiát kell kidolgozniuk a polgármesterjelölteknek arra, hogy Győr régióközponti… Tovább olvasom