Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Ítéletet hirdettek a szegedi diákterror-ügyben

Szeged - Az idősebb vádlottakat húsz nap közmunkára ítélte, a fiatalabbakat pedig egy év próbára bocsátotta első fokon pénteken a Szegedi Városi Bíróság a tavaly történt szegedi kollégiumi beavatási ügyben. A tizennégy vádlottas Ortutay-perben nem jogerős az ítélet, mert az ügyész súlyosbításért fellebbezett.
Szeptember 13-án a nyilvánosság teljes kizárásával kezdődött, s úgy is folytatódott a Szegedi Városi Bíróságon a tavaly májusban történt szegedi kollégiumi beavatási ügy tárgyalása, melyben 14 fiatalt vádoltak társtettességben elkövetett zsarolással, kényszerítés bűntettével és jelentős érdeksérelmet okozva, tizennyolcadik életévet be nem töltött személy sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértésével.

Arany János bíró az ítélet kihirdetésekor elmondta, hogy a tizennégy vádlottból öt már betöltötte a 18. életévét, amikor az avatás történt. Az Ortutay-kollégium harmad- és negyedévesei a legváltozatosabb módon aláztak meg harmincegy elsős fiút, akiktől száz forintot szedtek be a procedúra elején.

Voltak, akiknek parancsra kellett verekedniük. Ez volt az úgynevezett Ortu-tay-box. Az elsősök egymást pofozták, ám ha kíméletesek voltak egymással, a felsőbb évesek utasították őket, hogy nagyobbat üssenek. Csupasz kézzel aranyat is kellett keresniük az ürüléket tartalmazó vécében kotorászva. A piszoárba állva mezítláb szörföztették, az ürülékes vécékagylóban pedig síeltették az elsősöket. A tusolót kinevezték lágernek, ahová beterelték az elsősöket, leoltották a villanyt, és hol hideg vizet, hol romlott ételmaradékot, bűzös szeméttel teli vizet öntöttek rájuk. Az avatásról fényképeket is készítettek a felsősök.

Enyhe büntetés az egyetemista vádlottaknak

„Megbántam, szégyellem, túllőttünk a célon" – idézett a bíró a vádlottak vallomásából, akik – elmondása szerint egy-két kivétellel – bűnösnek mondták magukat. „Beletörődtünk, hogy ez a sorsunk, megviseltek a történtek, megszégyenítő volt" – nyilatkoztak a sértettek a bíróság előtt. Arany János szerint nem volt bizonyítható a zsarolás, és kényszerítés sem történt, mert nem volt jelentős érdeksérelem. A személyi szabadság megsértésének azonban a minősített esete valósult meg, ami öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Arany János hangsúlyozta: nem diákcsíny, hanem bűncselekmény történt az Ortutay-kollégiumban.

Enyhítő körülmény volt, hogy a vádlottak – akiket rokonszenvesnek talált a bíró – megbánták bűneiket. A tizennégy fiatalból tizenkettő felsőoktatásban tanul. Arany János elmondta, hogy nem alkalmaz ellenük felfüggesztett szabadságvesztést, mert az, még ha időlegesen is, derékba törné egyetemi karrierjüket. Így azokat a vádlottakat, akik a beavatáskor még fiatalkorúak voltak, egy év próbára bocsátotta és elrendelte erre az időre a pártfogói felügyeletüket. A felnőtt vádlottakat húsz nap fizikai munkakörben letöltendő közérdekű munkára kötelezte, hangsúlyozva, fogház büntetést kapnak, ha ezt nem végzik el.

A vádat képviselő Simon Dominika ügyész súlyosbításért fellebbezett, kérte, hogy másodfokon állapítsák meg a zsarolás és kényszerítés bűntettében a vádlottak bűnösségét. A vádlottak és védőik – egy kivételével, aki három nap gondolkodási időt kért – felmentésért fellebbeztek. Az ügy a megyei bíróságon folytatódik.

Szabó C. Szilárd
www.delmagyar.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia a 85-ösön

Szörnyethalt egy 25 éves, kapuvári fiatalember szombat délután Kapuvár és Veszkény között. A… Tovább olvasom