Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Ismét csobognak a virágok a kórház előtt Győrben - videó, fotók

Megújult a díszkút, Som János keramikus alkotása a győri Petz-kórház előtt. Az évekig romosan állt műalkotásból csobog a víz, s pihenőparkot is kialakított mellette az önkormányzat.
Szebb kép fogadja a kórházhoz érkezőket, zöld fűvel, facsemetékkel, padokkal, gyalogúttal, a park közepén az 1985-ötben átadott díszkút. Régóta nem működött, romos volt, sokan észre se vették már a néhai Som János keramikus alkotását. A győri önkormányzat felújította, de a felméréseknél kiderült, hogy az üzemeléshez nincs megfelelő akna, se vízelvezetésre alkalmas rendszer, teljesen újra kellett hát alakítani a vízgépészetet.
 
Fotó: Cseh Róbert


Vízforgató rendszer telepítettek, villanyvezetékkel látták el, s újragyártották a kerámia elemeket is - látványbetonból, az eredetivel megegyező kivitelben. Kihelyeztek egy tájékoztató táblát, így az arra járó megtudhatja a műalkotásról, hogy Som János 1939-1990 1985-ben készítette, s a művészre jellemzően stilizált növényi formát, virágok csoportját idézi. Tölcsér , toldó és fej elemekből áll a 9 „virág", azaz vízköpő.
 


A kút és a park összesen 23 millió forintba került – Borkai Zsolt polgármester adta át szerdán. Köszöntötte a megjelenteket Radnóti Ákos alpolgármester és dr. Tamás László János, a kórház főigazgatója is. Elhangzott, hogy Borkai regnálása alatt 4 új szökőkutat adtak át, és 9-et újítottak fel. Radnóti Ákos elmondta: a sort a Bem téri csobogó zárja, amely a Baross-iskola mellett áll.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán kinyitott az Aranypart I. szabadstrand Győrben

Szerdán kinyitott az Aranypart I. szabadstrand Győrben
A védett oldalon lévő Aranypart II. szabadstrand már június 1-je óta nyitva van, így már mindkét… Tovább olvasom