Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Irány Rotterdam: újabb csodajárgányt építettek a Széchenyi-egyetem diákjai!

A tavalyi járművükhöz képest közel 10 kilót sikerült lefaragniuk a győri egyetemistáknak, akik dobogós helyezésért utaznak a holland nagyvárosba.

A győri SZEnergy csapat idén már hetedik alkalommal vesz részt saját tervezésű és építésű, speciális energiahatékony járművével a Shell Eco-marathon Europe versenyén, hogy újabb és újabb üzemanyag-hatékonysági technológiákat tegyen próbára.

Kétszer tértek haza aranyéremmel a győri egyetemisták

A verseny dióhéjban arról szól, hogy a diákoknak világszerte olyan járművet kell megálmodniuk és megépíteniük, amely a lehető leghosszabb távot tudja megtenni egy liter üzemanyag vagy 1 kilowattórának megfelelő energia segítségével a holland kikötővárosban.

A verseny közel harminc éves múltra tekint vissza: az első megmérettetéseket az egykori Forma 1-es pályán, a Paul Ricardon rendezték, majd a németországi Lausitz betonteknőjében is próbára tették egymás tehetségét az egyetemisták.

A győri diákok legnagyobb sikereiket 2008-ban és 2010-ben aratták: napelemes járművükkel kétszer is aranyéremmel tértek haza.


A SZEnergy csapata a Kicsi Kocsival

A kocsi jelenleg 85 kilót nyom, vagyis közel 10 kilót tudtunk faragni 2013-hoz képest

"Mindent elkövettünk, hogy csökkentsük a tavalyi fejlesztésű jármű tömegét, s növeljük a hatékonyságát. A kocsi jelenleg 85 kilót nyom, vagyis közel 10 kilót tudtunk faragni 2013-hoz képest. Az idei verseny nagy kihívása még, hogy a saját fejlesztésű motorvezérlő elektronika tökéletesen működjön" - mondta Pup Dániel csapatvezető.

"A tavalyi rotterdami versenyen hetedik helyen értünk célba a 32 csapatos mezőnyben olyan kategóriában, melyben először szerepeltünk.

Legfőbb célunk, hogy az új fejlesztéseink és az elektronikai rendszer versenykörülmények között is jól teljesítsen, de természetesen annak örülnénk a legjobban, ha újabb dobogós helyezéssel gazdagítanánk a Széchenyi-egyetemet" - közölte Zámbó Zoltán, a csapat pilótája.

A rotterdami verseny jövő hétfőn kezdődik: a SZEnergy negyven csapat vetélkedik a minél előkelőbb helyezésért.

A SZEnergy csapat Facebook-oldalát ide kattintva tekinthetik meg!

A jármű új hátsó felfüggesztést is kapott

 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Colombre Band szezonzáró klubkoncert Győrben

Szezonzáró klubkoncertet ad május 10-én Győrben a Colombre Band. Tovább olvasom