Kisalföld logö

2019. 06. 27. csütörtök - László 22°C | 32°C Még több cikk.

Ipari katasztrófa ellen lehet(ne) védekezni

Az ENSZ 1987. évi határozatában október második szerdáját jelölte ki mint a természeti katasztrófák elleni védekezés világnapját.
A cél, hogy figyelmeztessék a társadalmakat bolygónk sérülékenységére, az érte viselt felelősségre. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon szerdán tizedik alkalommal rendeztek ünnepséget.

– Amikor a meghívókat kiküldtük, még nem gondoltuk, hogy olyan katasztrófa történik, mint amilyet az ajkai vörösiszap-tározó átszakadása okozott. S bár ez a nap a természeti katasztrófákról szól, nem kerülhetjük el, hogy azzal is foglalkozzunk, amelyben kilenc ember meghalt, nagyon sokan megsebesültek, az anyagi kár több milliárd forint, s a természet károsodása felbecsülhetetlen – mondta el köszöntőjében Szüts György alezredes, igazgató.

Az alezredes hangsúlyozta, a természeti katasztrófákat nem lehet megelőzni, de védekezni igen. A ˝civilizációs˝, ipari eredetűek ellen azonban mindig lehet tenni. Az igazgató kiemelte azt az összefogást, ami a nyár eleji áradások során Bőnyben, Rétalapon és Mezőörsön, s a napokban a Marcal, a Rába és a Duna megmentéséért vívott küzdelemben volt tapasztalható.

Az ünnepségen Szüts György jutalomban részesítette az országos ifjúsági katasztrófavédelmi versenyen 2. helyezést elért ásványrárói Somogyi József Általános Iskola csapatát s a 3. helyen végzett Győrszemerei Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapatát.

A világnapon hagyományos véradáson közel kétszázan vettek részt.

Jelzálogbiztonság a károsultaknak

 A vörösiszap-tragédia áldozatai most rettegnek, hogy ingatlanjuk károsodása miatt elveszik a jelzálogkölcsöneiket. A legnagyobb magyarországi hitelintézet ezért döntött úgy, hogy a katasztrófa sújtotta térségben ingatlan károsodása, illetve megsemmisülése miatt nem mond fel hitelszerződést. A jelzáloggal terhelt ingatlanok esetében az OTP Bank lemond a biztosító által térített, a bankra engedményezett kártérítésről, amennyiben az összeget az ingatlan helyreállítására vagy új lakóingatlan vásárlására fordítják. Az OTP Bank a társadalomért felelős vállalatként együtt érez a vörösiszap-katasztrófa károsultjaival és minden lehetséges módon segít nekik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazajöttek a Kisalföld Volán buszok Devecserről

Feloldották a kitelepítési készültséget Devecserben. A MÁV is elvontatja az evakuálást szolgáló… Tovább olvasom