Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Intelligens város: Győr az élen

Az Intel munkatársa szerint a győri program nemzetközi összevetésben is az élvonalba tartozik.
Írországból érkezett Győrbe két napra a világ egyik vezető számítástechnikai mamutvállalata, az Intel Corporation egyik vezető munkatársa, Joshua Painter. Azért jött, hogy felmérje, mi is az az "intelligens város" program, amelynek megvalósításához nevét és anyagi támogatását adja az Intel. A „kormányzati megoldások csoportban" dolgozik, Európában, a Közép-Keleten és Afrikában kormányzatok, helyi önkormányzatok törekvéseit segítik az új, digitális technológiák meghonosításában. A győri programra, mint nemrégiben írtunk róla, lapunk egy cikke kapcsán figyelt fel egy nemzetközi konferenciára készülve Gacsal József, az Intel magyarországi kereskedelmi igazgatója. A világcég röviden szólva, komolyan vette a „jelzést".
– Győr csodálatos, boldog vagyok, hogy itt lehettem, s annak külön is örülök, hogy részt vehetek egy olyan munkában, amelyben innovatív jövőt épít egy város – mondta találkozásunkkor Joshua Painter, akit (bár nem könnyen) a protokollon kívül kicsit bővebb beszélgetésre is sikerült rábírnunk.

Az élvonalban
Az már nem csupán udvarias kijelentés, hogy Győr az "intelligens város" programjával (amely könnyen lehet, hogy külföldön ismertebb, mint itthon) az élvonalba tartozik. Világszerte próbálkoznak a digitális vagy intelligens kormányzat, település kialakításával, ám példaértékű, kész megoldások még nincsenek, csupán résztapasztalatok. Ezek miatt Joshua Painter szerint nem kizárt, hogy ha a győri elképzelések megvalósulnak, abból nagy siker lehet. Az Intelnek ezért fontos Győr, ám a sikerhez természetesen a helyi önkormányzat valóban komoly elhatározása is kell. Az ilyen programokban világszerte az Intellel együttműködve más cégek is részt vesznek, a tapasztalatok tehát óriási hatásúak.

Állomások Írországig
Joshua Painter
Az Írországból jött szakértő meglepően fiatal, mindössze 29 éves. (Elnézést az összehasonlításért: ebben a szakmában ez nem ritka, Bill Gates is tinédzserként kezdte...) Amerikában született, 10 éve él Európában. Franciaországban tanult, aztán Norvégiába ment dolgozni. „Írországba egy nő miatt kerültem, éppenséggel előtte Norvégiába is" – jegyzi meg mosolyogva. Most már, bár a világot járja, otthon érzi magát Írországban, ahol feleségén kívül négy hónapos kislánya is várja.
Ma a csúcstechnológiával dolgozik, de vajon milyen volt az első számítógépe? Hát, nem is volt az olyan régen... A nyolcvanas években volt egy TSR80-as nevű gép, nagyjából ugyanolyan teljesítményű, mint ugyanakkor nálunk a Commodore 64-es, amiért mi „tömegestül" jártunk át Ausztriába. Joshua
Painter megint csak mosolyog: az akkori 64 kilobájt óta ma már akár 1 gigabájt memória is fellelhető a számítógépen...

Képzelet és technológia
Fiatalabb korában szerette a sci-fit, ma már nemigen van ideje rá. Csak kicsit lepődik meg a kérdésen: korunk technikája olyan gyorsan fejlődik, hogy az emberi képzelet már szinte nem is tudja nyomon követni. Hol van hát a határ?
Valóban igaz lehet, mondja némiképp elgondolkodva, hogy a technológia kicsit a képzelőerőnk ellen hat. Az Intel egyik alapítója még a hatvanas években felállított egy elméletet, amely ma is igaz törvényszerűség lett. Eszerint a számítógépben lévő tranzisztorok (mármint alapegységek) száma minden 18. hónapban megduplázódik. Ma egy fejlett csipben – nem tévedés! – 125 millió tranzisztor van. Tessék ezt másfél évente duplázni! Ha valaki meg tudja mondani, hogy hová jut ez a technológia tíz év múlva...
Érdekes példát említ Joshua Painter. Ha a repüléstechnika ugyanúgy fejlődött volna, mint a számítástechnika, akkor ma a Párizs–New York közti út mindössze egyetlen másodpercig tartana. És csak egy centbe kerülne. Ez természetesen elmélet, úgymond fizikai akadályokkal.

Ha komolyan gondolják...
Nem elmélet viszont – eredeti témánkhoz visszatérve – az intelligens város gondolata, de bizonyos „fizikai" akadályokon itt is át kell jutni. Beszélgetésünk végén még Gacsal József megjegyzi, sokfelé vannak ilyen elképzelések.
De aztán elszabadul mindenki fantáziája, mi mindent lehetne csinálni az adott technológiával. A végén olyan kavalkád lesz belőle a különböző érdekek miatt, hogy éppen maga az „intelligens város" veszik el. Egy ilyen projekt nem abból áll, hogy egy város néhány közterületén ingyen lehet internetezni a „levegőből". Ez legfeljebb egy látványos, de apró rész. Ha egy város komolyan gondolja, hogy „intelligens" akar lenni, azt elsősorban az önkormányzatának kell kézbe vennie. Győrt ezért, és nem véletlenül választotta a világcég.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy vita húsz napja

Az év első és utolsó rendkívüli közgyűlésére kerül sor ma Győrben. A téma a Jancsó Péter Rába- és… Tovább olvasom