Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

''Intelligens'' falu lett Rábapatona

Rábapatonán olyan új technológiájú internethálózatot adtak át, amilyen ebben a méretben, illetve üzemszerűen még országszerte sem működik.

Száz meghívót küldött szét a Győr környéki polgármestereknek az Int-air.net Kft. és a Szintézis Zrt., Rábapatonára invitálva őket, ahol csütörtökön teljesen új rendszerű internethálózatot adtak át. Kár, hogy csak tízen-tizenöten éltek a lehetőséggel, pedig minden községben egyre többen sürgetik a ma már sok tekintetben nélkülözhetetlen világhálót, ámde megoldási ígéretet vajmi keveset kapnak...

Önszerveződő rendszer

Az Int-air.net Rábapatonán 2004 óta van jelen mikrohullámú internetes lehetőségével. Százötven az előfizető a községben, legalább még százan lennének, csakhogy az eddigi rendszer nem bír többet. Mint a cég ügyvezetője, Brandhuber András elmondta, a bővítgetés helyett egy teljesen új, úgynevezett MESH-rendszer kiépítése mellett döntöttek. Ennek nagy előnye, hogy nem kell az előfizetőnek közvetlen rálátásának lenni a központ antennájára, ami eddig sok bekötés akadálya is volt. A MESH-hálózat több (Rábapatonán nyolc) bázisállomásból áll, ráadásul ezek önszervezők, ha az egyik elromlik, automatikusan másik veszi át a funkcióját.

A rendszer számos funkcióra alkalmas, azaz lehetőséget teremt az „intelligens" település létrehozására. Nincs helyhez kötöttség, a patonaiak egy laptoppal a kezükben akár a Rába-parton is netezhetnek. Vagy a községbe látogatók ugyanígy, akár a szükséges kódot tartalmazó kártyával, amit az önkormányzat kiadhat. Rá lehet kötni térfigyelő kamerákat, leolvashatók az erre alkalmas mérőórák, működtethetők más rendszerek.

Egy községnek a rendszer kiépítése (a mikrohullámú gerinc megteremtésével együtt) körülbelül ötmillió forintjába kerül. Ez még jelentősen csökkenthető. Ahogy dr. Mohos Antal, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagja elmondta: ősztől lesz pályázati lehetőség, a fejlesztés teljes költségének 90 százaléka nyerhető el, s csak tíz százalék az önrész. Azonban még ezt sem kell feltétlenül kifizetni.

Szabó István, a Szintézis Zrt. vezérigazgatója elmondta, nemcsak az igények fogadását vállalják, hanem segítenek a pályázat elkészítésében, sőt, az önrészt is kifizetik az önkormányzat helyett. Az egyébként már biztos, hogy a következő ilyen rendszer rövidesen Ikrényben, majd Nagyszentjánoson lép működésbe. Kérdésre válaszolva elhangzott: egy-egy település esetében kb. harminc-ötven előfizető elég ahhoz, hogy a rendszer gazdaságosan működtethető, magyarán megépíthető legyen. Az Int-air.net egyébként 72-féle(!) internetcsomagot kínál az előfizetőknek.

A diákoknak ingyen lesz

A rábapatonaiak érthetően örülnek a lehetőségnek. Jutasi Kálmán polgármester ráadásul még hozzáteszi: választási ígéretéhez híven a ciklus végéig megteremtik a lehetőséget, hogy a patonai diákok (általános vagy középiskolások) ingyen jussanak internethez, hiszen az ma már legalább annyira fontos, mint egy tankönyv.

Dr. Ottófi Rudolf győri alpolgármester (a megyeszékhelyet képviselve a kistérségi társulásban) egyebek között arról szólt, hogy a Győrött kiépülő térinformatikai rendszerhez ezzel a most bemutatott megoldással is csatlakozhatnak a települések. Szólt arról, új lendületet vesz a „Digitális város" program, ennek a nyáron már látható eredményei is lesznek.

Jutasi Ferenc

Olvasóink írták

 • 1. Szabó Zoltán 2008. január 31. 15:36
  „Ennek a cikknek fele sem igaz.
  Rábapatonai lakos vagyok, és az Int-Air net egyáltalán nem tudja biztosítani a szerződésben leírt szolgáltatást, mivel a cikkben azt írják, hogy 8 torony van, de jól ismerem a falut és kb 4 ha van.
  Ezenkívül délelőtt lehet csak internetezni, amikor a diákok nincsenek otthon, de mikor hazaérnek az iskolából és munkából, nem lehet egyáltalán használni, csak kb úgy 23:00 után.
  A másik dolog, hogy ha megáll az egyik torony, nem csatlakozik át magától a másikra, hanem 2 nap könyörgés után kijönnek a szerelők, és átkapcsolják 1 másik toronyra. Ezenkívül mikor betelefonálok, hogy nem működik az internetem, pedig leckét kellene írnom az internet segítségével, az ügyintéző azt mondja, inkább bontsuk fel a szerződést. Ha rossz idő van (vihar, szél, eső) vagy egyszerűen lombosodnak a fák az utcán, nincs internet.
  Ha megpingelem, akkor csupán azt írja hogy: "A célállomás nem érhető el" vagy "A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül".
  És, mikor mondjuk a szerelőnek, hogy ezt írja, az a kérdése, hogy hogy tudjuk ezt megnézni? . Ezenkívül, mikor a telefonokat vezetékesre cserélték, az optikát már nem tudták behúzni, a 85-ös főút-tól, hogy lehessen a falunak egy normálisan működő vezetékes ADSL vonala, inkább a rádiós szolgáltatás mellett döntöttek, mikor köztudott, hogy vezetéken jobb az adatforgalom, gyorsabb és nincsenek zavaró tényezők.
  Többen panaszkodtak a faluban, mert nem csak nekem nem működik, de a többiek nem akarnak tenni semmit a jobb internetezés érdekében, és azt mondják, hogy majd csak megjavul.
  Ajánlom a polgármester figyelmébe, hogy a pénzt inkább valami vezetékes rendszerbe kéne fektetni, mint a környező falukban. (Enese, Ikrény).”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó Péter a kekszgyárról kérdezett

„Újabb tömeges elbocsátás a győri kekszgyárból – Miért nem tett semmit a kormány?"… Tovább olvasom