Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Ingyenes rákszűrés: ezreket várnak

Győr-Moson-Sopron - Sok oka lehet annak, hogy a megye kistelepülésein élők nehezebben jutnak el a különféle egészségügyi szűrésekre. E témában figyelemre méltó kezdeményezést jegyez az Őszülő Világ Alapítvány, az ÁNTSZ és a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal egymásra találása. A szűrésekre több ezer embert várnak.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2001 és 2006 között elemezte a rákszűrési programok eredményességét. Ebből pedig kiderül: a szűrések hatékonysága jócskán elmarad a várttól. A Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal a népegészségügyi kormányprogramokat koordináló szervként az ÁNTSZ regionális intézetével tárta fel az akadályozó tényezőket és kereste a lehetséges megoldásokat. A két éve alakult Őszülő Világ Alapítvány több sikeres prevenciós program tapasztalatát is beépíti a következő hetek szűrővizsgálataiba, a sort jövő szombaton Hédervár kezdi.

– A szűrések ingyenesek, helyben sokkal jobban mozdíthatóak az emberek – vélekedett Juhász József, Hédervár polgármestere. – Az egészségmegőrzést célzó, ilyen nagy programunk még nem volt, szerencsére a minimális költségeink előteremtésében a helyi vállalkozókra is számíthattunk.

Dr. Pardi Éva, Kajárpéc háziorvosa örömmel fogadta a lehetőséget, már csak azért is, mert a szűrésekre „csak úgy" nem szívesen mennek el az emberek, de ez helyben kitűnő lehetőség. A településen november 29-én, Dunaszigeten pedig előtte egy héttel, tehát november 22-én szervezik meg az ingyenes vizsgálatot.

Dr. Németh Éva, a közigazgatási hivatal vezetője rendkívül jó kezdeményezésnek tartja a civilek és az önkormányzatok kezdeményezését.

Az egészségért

Az Őszülő Világ Alapítvány két éve alakult, munkatársaik eddig Pest megyében végeztek egészségügyi szűréseket. Reményeik szerint sokan eljönnek a Győr-Moson-Sopron megyei szűrővizsgálatokra, akiknél pedig valamilyen problémát fedeznek fel, még időben fordulnak orvoshoz.

Megyénk 183 települése közül most Hédervár, Dunasziget és Kajárpéc kezdi a sort, de a többiek is csatlakozhatnak.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KDNP: A felelősség Gyurcsány Ferencé

Győr – Nincs közös felelősségünk Gyurcsány Ferenccel, hat évi szocialista–SZDSZ-es… Tovább olvasom