Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Ingázók: nem elég, ha állítólag vannak bejelentve

Régió - Takarítónő legálisan ingázna Burgenlandba, benzinkutas az osztrákoktól szeretne nyugdíjat kapni, egy olvasónk pedig a határon túl akar szórólapot terjeszteni – Ausztriából érkezett szakértőink tanácsaikkal segítették a kérdezőket tegnap szerkesztőségünkben.
Már több éve van magyar nyelvű jogsegélyszolgálata Burgenlandban dolgozó honfitársainknak. Így a Régióközi Szakszervezeti Tanács Burgenland–Nyugat-Magyarország, az IGR munkatársai már gyakorlottak a tanácsadásban, ismerik egy-egy tipikus probléma megoldási lehetőségeit. Ez a tapasztalat tegnap is jól jött, amikor újból kérdezhették őket olvasóink. Például arról, érdemes-e az osztrákokhoz adóbevallást benyújtaniuk azoknak, akik Ausztriába járnak át dolgozni, vagy hogy az ingázók a gyeskülönbözet többféle folyósítása közül választhatnak-e. A rövid válasz mindkét témában: igen.

A telefonon és e-mailben érkezett kérdésekre a részletes válaszokat lapunk későbbi számában közöljük, de egy tanulságos esetet már most ismertetünk. Olvasónk a fia nevében érdeklődött, aki két éve dolgozik időszakosan, általában pár hónapot Ausztriában. Idén azonban munkaadója azt mondta: tíz hónapra bejelenti. Viszont erről semmi papírt nem kapott, emiatt aggódik az édesanya. Szakértőink elmondták neki, már munkaviszonya kezdetén meg kellett volna kapnia fiának a munkavállalási engedély – amit a munkaadó megigényelt számára – és a társadalombiztosítási bejelentés másolatát is. Érdemes ezt ismételten kérnie munkaadójától. Ha mégsem ad ilyen papírokat, az IGR javaslata szerint a dolgozónak akkor sem szabad abba belenyugodnia, hogy „állítólag" be van jelentve. Maga is megbizonyosodhat erről, ha bemegy az osztrák társadalombiztosítóhoz (Krankenkasse) és kimutatást kér arról, bejelentették-e és mennyi időre. Ha kiderül, hogy nem, feljelentést tehet.

Az is érdekelte a kérdezőt, mik a feltételei a végleges munkavállalási engedélynek. Az IGR Jövő a határtérségben projektje keretében együttműködő szakemberek – Tóth Eszter projektvezető, Bienerth-Jászay Dóra jogász, Dallos Bertold tanácsadó és Potyondi Antal, az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) képviselet-vezetője – válaszoltak ez ügyben is. A végleges munkavállalási engedélyt az osztrák munkaügyi központnál lehet kérelmezni, az kaphatja meg, aki legalább 12 hónapot folyamatosan dolgozott Ausztriában, a munkavégzésre engedélye volt és be is volt jelentve, vagy az elmúlt 8 évben összességében legalább 60 hónapot dolgozott hasonlóképp.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb 856 millió a szakképzésre

Győr - Újabb 856 millió forintos európai uniós és hazai támogatás jut a győri szakképzés… Tovább olvasom