Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Indulhat a gönyűi erőmű építése

Gönyű - A gönyűi erőmű helyének feltöltése, az árvíz-mentesítési munkálatok befejeződtek. A beruházó megkapta az egységes környezethasználati engedélyt, ha az hatályossá válik, az építési engedélyt is kiadhatják. A munkálatok várhatóan novemberben kezdődhetnek meg.
Azzal, hogy a Gönyűn épülő erőmű beruházója a napokban megkapta az egységes környezethasználati engedélyt, egy hároméves engedélyezési folyamat zárult le. A katasztrófavédelemtől a környezetvédelmi felügyelőségen át az erdőgazdaságig számos hatóság vizsgálta, hogy minden megfeleljen az előírásoknak, törvényeknek.

– A hatóságok alaposak voltak, de mindent rendben találtak. Három év alatt többek között olyan engedélyeket kellett beszerezni, mint a tüzelőanyag-kiválasztási, vízjogi létesítési, katasztrófavédelmi, s legutoljára az egységes környezethasználati engedélyt – válaszolta megkeresésünkre Katona Zoltán, az E.ON Erőművek Kft. ügyvezető igazgatója.

A társaságnak meg kellett szereznie a szlovák környezetvédelmi minisztérium hozzájárulását is, s lefolytatott egy sikeres közmeghallgatást. Madárszámlálást végeztek a területen és matematikai modellezéssel megvizsgálták, hogy az erőműnek milyen hatása van a levegőre, illetve az élővizekre, így a Dunára.

– A hatóság megdolgoztatott bennünket, sok feladatot kaptunk. Az egész folyamat nyilvánosság előtt zajlott, társaságunk számos fórumot szervezett, ezeken első kézből tájékoztattuk a lakosságot, a társadalmi, többek között a zöldszervezeteket. Bevonásukat fontosnak tartottuk. Ezzel is demonstrálni akartuk, hogy nincs semmilyen titkolnivalónk, számítunk meglátásaikra, konstruktív javaslataikra, amelyeket a döntéseknél figyelembe tudunk venni – hangsúlyozta Katona Zoltán, az E.ON Erőművek Kft. ügyvezető igazgatója.

A most befejezett feltöltési, árvíz-mentesítési munkák során több mint egymillió köbméter kavicsot mozgattak meg a kivitelezők. A Dunából 563 ezer köbmétert termeltek ki, 172 ezret közúton, a többit hajón szállították a helyszínre. Az eredeti terv az volt, hogy csak vízi úton szállítják a kavicsot, de a mellékág rehabilitációja során a kinyert mederanyag fele nem volt hasznosítható árvízmentesítésre, területfeltöltésre.

– Első elképzelés szerint a főmederből vettük volna ki a hűtővizet, de a vízügyi és környezetvédelmi szakemberek javaslatára elfogadtuk, hogy tegyük rendbe az erőmű mellett lévő mellékágat. Ez árvízvédelmi szempontból előnyös és úgy ítéljük meg, hogy az élővilág szempontjából is több a pozitív, mint a negatív hatása. Nekünk azzal az előnnyel jár, hogy a hűtővizet közelebbről vételezzük.

Ezért a vízügyi és környezetvédelmi szakemberek javaslatára magunkra vállaltuk ezt az állami feladatot: a mellékág rendbetételét, megtisztítását.
– Ez a munka befejeződött. Megköszönöm a lakosság megértését, hogy a közúti szállítással járó kellemetlenséget elviselték – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

A beruházót vád érte, hogy a területről kivágott fákat eladta, azokat nem pótolja, s ezt a madárvilág sínyli meg.

– A saját területünkről kitermelt faanyagot az önkormányzatnak ingyen átadtuk, hogy a rászorulók megkaphassák tűzifának. Az állami területről kivágott fát a vízügyi igazgatóság által kijelölt helyen tároltuk, a mai napig ott van, abból egy darabot sem vettünk el. Azokat természetesen pótoljuk, minőségi növényeket telepítünk. Az erőmű mellett parkos területeket hozunk létre és galériaerdőt is kialakítunk. Erre külön tanulmány készült – tudtuk meg Katona Zoltántól.

Az ügyvezető hozzátette, a zöldszervezetek árgus szemekkel figyelik a folyamatokat, a bejelentéseik alapján környezetvédelmi főfelügyelőségi és minisztériumi vizsgálat is indult. Mindent rendben találtak.

Olvasóink írták

  • 3. kopi 2008. szeptember 30. 21:36
    „Azt gondolom,a két diplomám (építészmérnök,bölcsészkar) egy phd.doktori cím mondatja velem: szopjon lovat az EON!”
  • 2. jamal 2008. szeptember 30. 12:14
    „A kivágot fákat valóban a rászorulok kapták amiért mint az E.ON mint a Gönyüi önkormányzatnak csak köszönettel tartozhatunk!”
  • 1. jamal 2008. szeptember 30. 12:10
    „Számomra maga az E.ON rendszere egy nagy csalodás! Bár biztos jó,hogy jön az erömü edig csak az elönyeit ecsetelték de mi van a másik felével......????? A rendszerre viszatérve! Anyáron meghalt az édesapám! Az anyu egy kicsit öszekeverte a csekeket,azt hiszem el lehet nézni ezt a "kis" hibát! Nos az E.ON ezt nem igy gondolta!A juniusi csek helyet az augusztusit adta fel!Mindjárt 4.000 forint büntetést kapot! Ez ám az emberségeség! Gratulálok! Ja részletfizetés az nuku,ránts ki zsebből 120.000 forintot!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb gazdára váró kutya van a bőnyi telepen

Bőny–Győr - Tovább fogynak a kutyák és macskák a Csizmás Kandúr Alapítvány bőnyi székhelyén,… Tovább olvasom