Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Indul az őszi lomgyűjtés Győrben: három helyszín, két időpont biztos

Indul az őszi lomgyűjtés Győrben: három helyszín, két időpont biztos
A felesleges, megunt holmiktól a nagyobb városrészekben most ősszel is megszabadulhatnak a győriek. Egyelőre három helyszín (Adyváros, Győr-Ménfőcsanak, Gyirmót) biztos, két időpontot már megnevezett a GYHG Nonprofit Kft. Az első fordulót Gyirmóton tartják szombaton.

2010 óta a klasszikus lomtalanítás megszűnt Győrben. Korábban évente egyszer házhoz jött a kukásautó és elszállította a feleslegesnek tartott lim-lomot. Maga a rendszer sok vitára adott okot, nem ritkán balkáni állapotokba fulladt a lomtalanítás a kisalföldi megyeszékhelyen. A feleslegessé vált holmik kihelyezése a házak elé jelentősen szennyezte a közterületet.

Tavaszi és őszi forduló

Az érem másik oldalán azonban hamar kiderült: Győrben és a város környékén felállított negyvenhárom hulladékudvar minden igényt kielégítően nem tudja átvenni a lomtalanítás szerepét. A "mentőötlet" négy éve született: a nagyobb városrészekben kijelölt helyen, egy-egy szombati napon adhatják le megunt holmijaikat a lakók. Kezdetben tíz órán volt lehetőség térítésmentesen leadni a felesleges lomokat azoknak, akik a szemétdíj rendezését számlával tudták igazolni. Társasházban élőktől lakcímkártyát vagy Győr-kártyát is elfogadnak, hisz ha a lakóközösség közösen fizet, akkor egyénenkénti számla nem áll rendelkezésre. A városrészenkénti lomtalanítási akció nyitva tartása jelenleg nyolc óra, igaz, a GYHG Nonprofit Kft. már tavaszi és őszi fordulót is szervez.


Többek közt az a cél az, hogy a szelektív hulladékudvarok ne így nézzenek ki Győrben - fotó: Kisalföld-archívum
Többek közt az a cél az, hogy a szelektív hulladékudvarok ne így nézzenek ki Győrben - fotó: Kisalföld-archívum


Veszélyes hulladékot nem fogadnak

Utóbbi "szezon" most szombaton Gyirmóton kezdődik el reggel nyolc órakor. "Szabó Jenő önkormányzati képviselő kérésére és támogatásával a háztartásokban felhalmozódott lom jellegű hulladékok lerakására gyűjtőpontot helyezünk el a Zúgó park murvás parkolójában délután négy óráig. A hulladékok átvételére kizárólag a gyűjtőhelyen van lehetőség. Elektronikai, fém, műanyag hulladékot, nyesedéket, építési törmeléket, csomagolóanyagokat, bútorokat, berendezési tárgyakat várunk a környékbeliektől. Veszélyes hulladékot nem tudunk fogadni. Utóbbiakat az állandó helyszíneken működő hulladékudvarokba kell szállítani" - közölte Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol kommunikációs csoportvezetője.

Gyirmót, Győr-Ménfőcsanak, Adyváros

Szerettük volna megtudni, hogy az egyes városrészekbe mikor érkezik meg az egynapos lomtalanítási akció, de azt a választ kaptuk: a pontos menetrend egyelőre nem állt össze. "Tavasszal azt tapasztaltuk, hogy kevesebb holmit dobtak ki az ügyfelek, mint a korábbi években. Ennek megfelelően több önkormányzati képviselő jelezte, hogy az évi egy kihelyezett hulladékudvart elegendőnek tartja. Ami biztos, hogy a következő helyszín szeptember 24-én 8 és 16 óra között lesz Ménfőcsanakon, a vasútállomás melletti rakodótéren, a LAVILL telephelyével szemben. A helyszín Koroncói út felől közelíthető meg. Adyvárosban szintén biztos, hogy az elkövetkező hetekben lesz lehetőség a lim-lom szervezett gyűjtésére. Természetesen amint kiderül a többi városrész esetleges őszi időpontja, azonnal tájékoztatjuk a lakókat" - tette hozzá Ozsvárt Tamás.

80-100 ezer forintba kerül egy kör

Ami még fontos információ: a kihelyezett szelektív hulladékgyűjtés a rendőrség és a közterület felügyelet kiemelt biztosítása mellett zajlik. Így a potyázó lomisok túlzásba nem vihetik a pofátlankodást. Úgy tudjuk, az egy napig tartó lomtalanítási akció ára 80-100 ezer forint.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri szociális otthonból loptak pénztárcát a fiatal srácok - fotók az elkövetőkről

Győri szociális otthonból loptak pénztárcát a fiatal srácok - fotók az elkövetőkről
Tovább olvasom