Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Íme, a tiltott édességek listája: a kakaós töltött ostyától a vaníliás csillagig

A legfrissebb vizsgálati eredmények szerint többek közt nem felelt meg az előírásoknak az Aldi kakaós töltött ostyája és a CBA kakaó és vaníliakrémmel töltött csillagja.


Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) honlapján mindenki számára elérhető az a lista, amely több tucatnyi édesség (főleg cukrásztermékek és kekszek) transzzsír vizsgálatának eredményeit közli.

A lista azért fontos, mert február 18-án járt le a tavaly életbe lépett transzzsír-rendelet egyéves türelmi ideje. Ezt azt jelenti, hogy február közepéig kellett kivonni a forgalomból azokat a termékeket, amelyek a megengedettnél (2 százalék) több transzzsírt tartalmaznak. A káros transzzsír értékeket piros színnel emelték ki a listán.

Jobb a helyzet, de kevesebb termék vizsgálati eredményeit közölték eddig

Ha összehasonlítjuk a 2013-as év és a tavalyi vizsgálati eredményeket, akkor azt kell mondanunk: az egy esztendő során sokat javult a helyzet a transzzsírok frontján. Igaz ugyanakkor, hogy a 2013-as OÉTI-lista 94 oldalt tett ki - amelyen egyébként a Norbi Update csokis croissant-ja is fennakadt -, míg a legfrissebb már "csak" 15 oldalas, vagyis jóval kevesebb édességet vizsgáltak.

A legfrissebb vizsgálati eredmények szerint nem felelt meg az előírásoknak az Aldi kakaós töltött ostyája, a CBA kakaó és vaníliakrémmel töltött csillagja, a REÁL kakaópora, az Auchanban kapható lúdláb szelet.

"A mértéktartás mindig kulcskérdés az édességeknél"

"Tudomásom szerint az összes, transzzsírtól káros termékeket ki kellett vonni a boltok polcairól, így elképzelhetetlennek tartom, hogy agyonhidrogénezett, növényi olaj származékú margarinokból egészségtelen házi sütemények készüljenek.

A mértéktartás persze mindig kulcskérdés az édességeknél: inkább fogyasszanak finomat, különlegeset, mint sokat egy-egy sütiből" - mondta kérdésünkre Lengyel József győri cukrász, a Torta és Karamell tortaszalon tulajdonosa.

A Győri Keksz Kft. minden terméke megfelel az élelmiszerbiztonsági rendeleteknek 

Cikkünk első verziójában tévesen állítottuk, hogy a Pilóta Keksz is szerepel az egészségtelen termékek között. A hibáért mind a gyártótól, mind Olvasóinktól elnézést kérünk.

"A Mondelez csoporthoz tartozó Győri Keksz Kft. által gyártott termékek, illetve a Mondelez Hungária Kft. által forgalmazott valamennyi snacktermék, kivétel nélkül minden tekintetben megfelel a hatályos élelmiszerbiztonsági rendeleteknek, beleértve a TFA rendeletet is. Azaz termékeink egészségesek, biztonsággal fogyaszthatók.

A korábbi OÉTI-listán termékeink közül a Pilóta Mini Vaníliás Karika szerepelt, ennek receptjét azonban fejlesztettük, a rendeletnek való megfelelés érdekében.

A Mini Vaníliás Karikát már nem is forgalmazzuk, de ennek oka az, hogy a Vaníliás Karika mini változata kevésbé volt népszerű a fogyasztók körében" - közölte Kertész Péter, a Mondelez Hungária vállalti és kormányzati kapcsolatok igazgatója.

Nyitóképünk illusztráció!

 

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rémület a győri színházban - ˝Azt hittem, meghalok˝

A Júdást játszó Sándor Péter véletlenül majdnem felakasztotta magát a színpadon. Tovább olvasom