Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Igen a sztrájk árnyékában

Győr-Moson-Sopron - A vonatok többsége a MÁV szerint hétfőn is járt, a VDSZSZ szerint állt. Ami biztos, hogy tegnap Győrben senki sem sztrájkolt, Sopronban a pedagógusok igen; Mosonmagyaróváron a kórházban, Csornán a főút mellett nem okozott nagyobb fennakadást a sztrájk. A parlament este fél kilenckor elfogadta az egészségbiztosítási törvényt.
Hétfőn 6 órakor megkezdődött a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) által hirdetett határozatlan idejű országos vasutassztrájk. Eddig a pontig nincs vita a felek között, innentől azonban sorra érkeztek pró és kontra a sajtónyilatkozatok arról, hol és hányan sztrájkolnak. Míg a MÁV kora délután már azt közölte, hogy 90 százalékos a munkát végző forgalmi munkakörben dolgozók aránya, s ezen a területen mindössze 9 százaléknyi a demonstrálók aránya; a VDSZSZ szerint országosan 3500-an sztrájkoltak.

Győrben egyetlen vasutas sem sztrájkolt, pontosabban egy ember reggel jelezte, hogy csatlakozik a munkabeszüntetéshez – őt egy kollégájával leváltották a műszakjában. A helyi szakszervezet nem titkolta: óriási csalódás ez, amit a dolgozók kiszolgáltatott helyzetével magyaráztak. Többen megerősítették: nem engedhetik meg maguknak a sztrájkot, a kieső fizetésüket ugyanis nincs miből pótolni. A vonatok közben – igaz, kisebb számban – jöttek-mentek, üresen.

Sztrájk közben a vonatok kisebb számban jöttek-mentek, üresen. Fotó: Krizsán Csaba


A győri állomáson alig voltak emberek, nyilván úgy számoltak, hogy megáll az élet a sztrájk idejére. Győrben a vasutasok nem tudtak felvilágosítással szolgálni a járatokról, a késések ugyanis nem tőlük függtek, hanem azoktól, akik más állomáso(ko)n sztrájkoltak.
Kilenc győri iskolában az első két órát nem tartották meg, tíz intézmény pedig kék szalaggal jelezte, hogy – munkabeszüntetés nélkül – szolidaritást vállal a sztrájkolókkal. Az oktatási irodához sehonnan sem érkezett jelzés, hogy probléma akadt volna, a gyerekek tanári felügyeletét mindenhol megoldották. A győri Petz-Kórházban tíz órakor nagygyűlést tartottak, a betegellátásban ez fennakadást nem okozott. A háziorvosoknak „rendkívüli továbbképzést" szerveztek – aki rendelési ideje alatt ezen a programon részt vett, az gyakorlatilag sztrájkolt. A győri városháza dísztermében nagyjából félszázan jelentek meg, messze nem volt itt sem telt ház.

Móra iskola: Kilenc győri intézményben az első két órát nem tartották meg. A gyerekek tanári felügyeletét megoldották.

Sopronban sem a vasutasok, sem az autóbusz-vezetők nem sztrájkoltak, minden helyi és helyközi járat időben elindult. Ugyanakkor a vasúttársaság tegnap az intercity vonatokat törölte a Győrből való továbbutazás bizonytalansága miatt. Az Erzsébet-oktatóKórház egészségügyi munkavállalói sem csatlakoztak az országos munkabeszüntetéshez. Mint Szabó György, az intézmény demokratikus szakszervezetének vezetője elmondta, a szolidaritás jeléül aki akart, kék szalagot viselhetett. Az oktatási intézmények közül a Petőfi-iskola, a Kozmutza-iskola és a Handler-szakképző tanárai jelentettek sztrájkot, viszont a tanulók felügyeletét mindenütt megoldották. Szolidaritást vállaltak kék szalag viselésével a Széchenyi-gimnázium, a Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző, valamint a bánfalvi óvoda pedagógusai.

Kópházánál a főúton félpályás útlezárást tartottak, az akcióban négy személygépkocsi vett részt, reggel fél 8-tól délelőtt 10 óráig. A szervezők mára is félpályás útlezárást jelentettek be reggel 8 órai kezdéssel.
Csornán a belvárosban, a Szent Antal-temetőnél lévő körforgalomnál körülbelül tízen tartottak gyalogos megmozdulást hétfőn reggeltől délelőttig. A forgalmat nem akadályozták.

A 85-ös főúton a tejporgyártól a döri elágazásig tizenöt járművel vonultak fel a tüntetők. Rendőri irányítással egy sávban, váltakozva halad a forgalom. Széles László alezredes érdeklődésünkre elmondta: nagy fennakadást nem okoztak a demonstrálók, kisebb, rövid ideig tartó torlódások azonban előfordultak. A demonstrálók nem sokkal dél után hagyták el a főutat.

Mosonmagyaróváron a Karolina Kórház bejáratánál hirdetmény jelezte, hogy az intézmény hétfő reggel nyolc órától tízig csatlakozik az érdekképviseletek sztrájkfelhívásához. Dr. Vermes Tamás Kórházigazgató elmondta: a múlt hét közepén egyeztettek a kérdésben, s az elégséges ellátás mértékében állapodtak meg. „Minden fekvőbeteg-osztályon, valamint a sürgősségi eseteknél volt ellátás. Tudomásom szerint csak a laborban és nem sürgős műtétek esetében volt kétórás leállás. Különösebb fennakadást ez nem okozott, hisz az érintett részlegekre kevés beteg érkezett ebben az időszakban" – mondta az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy sikerű Zorán-koncert

Győr - Több generáció örülhetett együtt a Kisalföld ajándékának hétfőn este: lapunk szervezésében… Tovább olvasom