Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Igazgatóváltás a győri Apor-iskola élén - A püspök nyílt levélben válaszolt a tiltakozó szülőknek

Igazgatóváltás a győri Apor-iskola élén - A püspök nyílt levélben válaszolt a tiltakozó szülőknek
Veres András levelében beszámolt arról: megtiszteltetésnek vette volna, ha a Szülői Munkaközösség elsőként őt keresi meg a kérdéseivel, hiszen így tudott volna megnyugtató válaszokat adni.
Veres András győri megyéspüspök válasza az igazgatóváltásával kapcsolatos történésekre és a szülői munkaközösség levelére:

(Változtatás nélkül közöljük a nyilatkozatot, ami a Győri Egyházmegye honlapján jelent meg hétfő délután.)
 
˝Tisztelt Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Szülői Munkaközössége!

Levelüket keltezés és aláírás nélkül a mai napon, 2019. július 8-án megkaptam. Komoly fejtörést jelentett számomra, hogy kinek és milyen címre írjam a választ, mert levelükből mindez hiányzik. Akár névtelen levélnek is tekinthetném.

Mégis úgy döntöttem, mivel fontos ügyről van szó, válaszolok a levélre. Megtiszteltetésnek vettem volna, ha a levél megírása előtt megkeresnek a kérdéseikkel. Bizonyára tudtam volna Önök számára megnyugtató válaszokat adni. Az egyoldalú vagy torzított információk sok félreértéshez vezetnek. Sajnos a kérdések őszinte tisztázása ma már nem lehetséges, mert Önök gyermekeik iskolájáért aggódva – s ezt az aggodalmat nekem meg sem előlegezve, rólam azt fel sem tételezve, és elvitatva tőlem minden jó szándékot, például, hogy nekem is fontos az iskola jövője –, a nyilvánossághoz fordultak. Miután számomra félő, hogy bármit válaszolok, Önök részéről az eljárás ugyanaz lesz, továbbítják a sajtóhoz, és én nem akarnám senki személyes ügyeit a nyilvánosság elé tárni – az érintettnek ezeket elmondtam a személyes beszélgetésben –, így csak röviden tudok Önöknek válaszolni. 

Kiss Zoltán igazgató úr megbízása 2019. július 31-én lejár, ezért több mint egy hónappal előbb, 2019. június 25-én a hivatalomban fogadtam, hogy megbeszéljem vele, a megbízását nem kívánom újabb öt évre meghosszabbítani. A legfőbb okaimat személyes megbeszélésünk alkalmával részletesen ismertettem vele. Munkáját és áldozatosságát méltó módon megköszöntem, és lehetőséget kínáltam neki arra, hogy továbbra is tanítson az iskolában, mint az igazgatói megbízása előtt. 

Örülök, hogy Önök elégedettek „az iskolában folyó oktató-nevelő munkával, az iskola szellemiségével, a pedagógusok színvonalas munkájával", és bízom abban, hogy többek között éppen ez lehet az alapja annak, hogy ez még tovább növelhető legyen az elkövetkező időben.

Nem hiszem, hogy Önök helyénvalónak tartanák, hogy a Szülői Munkaközösség előbb értesüljön a változásról, mint maga az érintett. Különben ilyen kötelessége nincs egyetlen fenntartónak sem. Önök viszont – már csak ismétlem magam –, mind a mai napig meg sem kerestek engem a kérdéseikkel. Sőt, azonnal elkezdtek aláírásokat gyűjteni a „püspök döntése ellen".

 A leírtak alapján remélem, Önök számára is nyilvánvaló, hogy sem „méltánytalan", sem „váratlan", sem „érdemeit el nem ismerő", sem „megalázó" nem voltam Kiss Zoltán igazgató úrral szemben.

Megértésükben bízva, tisztelettel köszöntöm Önöket. Az iskoláért való elköteleződésükre a továbbiakban is számítok. Kérem, őszinte keresztény tisztelettel és szeretettel segítsék az intézmény új igazgatóját munkája eredményes végzésében! Feltételezem, mindnyájunk számára az iskolaközpont további fejlődése, gyermekeik egészséges testi, szellemi, lelki növekedése a fontos. Biztos vagyok abban, hogy ez Isten segítségével és összefogással sikerülni is fog˝ - olvasható a levélben. 
Több százan demonstráltak a győri Apor-iskola igazgatójáért Győrben

Korábban írtuk


Benkovich Ferenc plébános, püspöki biztos hétfőn nyilatkozatot tett a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban történő személyi változással kapcsolatban, idézzük:
 
˝Az Apor Vilmos Iskolaközponttal kapcsolatban a korábbi igazgató megbízásának lejárta után kialakult helyzetben elfogadom Veres András megyéspüspök egyházkormányzati intézkedésének a törvényességét, és nem vonom kétségbe a megyéspüspök jó szándékát a döntéssel kapcsolatban. 
 
A továbbiakban elhatárolom magam a döntéssel szembeni ellentétes megnyilatkozásoktól.
 
Minden további szervezkedést szükségtelennek és az Egyház egysége elleni megnyilvánulásnak tartok.
 
Kérem, hogy a továbbiakban minden érintett működjön együtt az új igazgatóval˝- olvasható a nyilatkozatban, ami Győri Egyházmegye honlapján jelent meg hétfőn.

Vasárnap írtuk

Ki kell állni az igazságtalanság ellen. Veszélyeztetve érezzük hagyományainkat, programjainkat, a vezetőség további tagjait és tanárainkat is"

– jelentette ki Kamrás István, a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont diákönkormányzatának elnöke a megmozduláson. Az ifjú szónok szerint a Kiss Zoltán helyére kiszemelt utód, a csornai állami általános iskola vezetője nem képes átlátni intézményük bonyolult rendszerét. A legnagyobb tapsot akkor kapta, amikor a tizedik parancsolatot idézte:

Mások tulajdonát ne kívánd!"

Több százan demonstráltak a győri Apor-iskola igazgatójáért Győrben
Az eseményen felszólalt a szülői munkaközösség elnöke és egy tagja – Kránitzné R. Ildikó és Molnárné Füredi Zsuzsanna – mellett Kiss Zoltán is, aki megköszönte a mellette való kiállást, és jelezte, kitüntetésnek érzi az összefogást.

A fenntartó döntését tudomásul vettem. Remélem, egyszer majd megértem, hogy miért kellett ennek így történnie, mire volt ez jó"

– tette hozzá.

Benkovich Ferenc, az iskolaközpont püspöki biztosa beszédében Ferenc pápától idézett:

Fáradhatatlanul keressük azt, ahol a szívek laknak azzal a törékeny, de elpusztíthatatlan bizonyossággal, hogy az igazság érvényesül."

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sanghajban szerezte meg diplomáját a győri Kun Kálmán Alex

Sanghajban szerezte meg diplomáját a győri Kun Kálmán Alex
Egy álma vált valóra azzal, hogy a kínai metropolisz üzleti szívében, Pudong felhőkarcolói közt dolgozhatott és nemrég mesterképzési diplomáját is átvette a Tongji Egyetemen. Tovább olvasom