Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Ifj. Németh János természetfotós kiállítása

Megnyílt a téti helytörténeti múzeumban ifj. Németh János természetfotós kiállítása.
A tárlatot Sarmaság László festőművész, a TIT Pannon Egyesülete alelnöke nyitotta meg, megosztotta gondolatait a résztvevőkkel.
A tudomány és a művészet, mint két nagy társadalmi tudatforma, az objektív valóságot vizsgálják különböző megközelítési móddal, formával és eszközökkel. Az igazságot keresik az emberiséget szolgálva.

Szentgyörgyi Albert Nobel-díjas tudósunkat idézve: „Látni amit mindenki lát és gondolni amit még senki nem gondolt" ez a közös lényege a művészetnek és a tudománynak.

A fényképezés is a tudományos kísérletezés eredménye. A világ első fényképét 1826-ban a francia Niepce készítette, fényérzékeny aszfaltra (bitumenrétegre), 8–10 órás megvilágítási idővel. Majd 1829-től együttműködött a francia festővel és feltalálóval Daguerrel, aki továbbfejlesztette a gyakorlatban alkalmazható fényképezési eljárást 1837-ben.

Galéria! Fotók: Szük Ödön


Daguerre fotóit még nem lehetett lemásolni akkor, ez csak később, 1850-ben sikerült. Azóta a fényképezés világszerte elterjedt és kiindulópontjánál szolgált a filmművészetnek és a televíziózásnak is. Ma ott tartunk, hogy mobiltelefonnal is fotózhatunk és továbbíthatjuk a képeket távol eső pontokra is. Szinte minden családban van fényképezőgép. Van tehát úgynevezett amatőr fotózás, van művészi fotózás és van tudományos igényű fotózás. A természetfotózás az emberi sejtektől a növényzettől, az állatvilágon át, a tenger mélyén levő élettől a csillagászati jelenségekig, ismert és ismeretlen titkokat jelenít meg, tesz láthatóvá, egyúttal szépségélményt és hangulatot nyújt. A fotózás révén történelmi szempontból jelentős dokumentum jellegű felvételek is az utókor rendelkezésére állnak.

Ifj. Németh János képein láthatjuk, aki immár 20 éve fotózik, hogyan látja a világot, a természetet, a kompozíciót, a színek, a fény-árnyék élességével mit képes kifejezni, hatásával mit képes üzenni számunkra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 2011/2012. tanév felvételi eredményei az Apáczai-karon

Nagy örömmel követtük a felvételi eljárás folyamatát, ugyanis a sok éve megszokott eredményeket… Tovább olvasom