Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Idén viszik el utoljára?

Győr - A győri Komszol hulladéknaptárában már kiírták az első féléves lomtalanítások időpontjait. Arra voltunk kíváncsiak, meddig tartható fenn ez az anomáliákkal teli rendszer, amelyről a szolgáltató tavaly úgy nyilatkozott: rövid időn belül megváltozik.

Tavaly májusban nagyriportot közöltünk a belvárosi lomtalanításokról, felvetve a mindenki által jól ismert problémát: a lerakók környéke estére csatatérré változik, mivel a lakosság „mazsolázni" kezd a lomok között és a széttépett szemeteszsákok tartalma, az összetört tükrökkel együtt, járhatatlanná teszi az utcát. A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. akkor úgy nyilatkozott a Kisalföldnek, hogy a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás projektje részeként a hulladékudvarokban egész éven át helyezhetünk el majd lomot, „ennek rendelkezésre állásával egy időben megszűnik a lom jellegű hulladékok elszállítása, vagyis a napjainkban megszokott lomtalanítás".

Mivel a szezon napokon belül megkezdődik s a hulladéknaptárban már megtalálhatjuk az első féléves időpontokat, a kérdéssel ismét megkerestük a Komszolt. Nagy Csaba szóvivőt többek között arról faggattuk: várhatóan mikor váltja fel a mai lomtalanítási rendszert a hulladékudvaroké?

Így nézett ki tavaly a győri Árpád út. Pedig a lakók csak lerakták a lomot a ház elé, ahogy azt kell. Fotó: Kislföld-archívum, Krizsán Csaba
Így nézett ki tavaly a győri Árpád út. Pedig a lakók csak lerakták a lomot a ház elé, ahogy azt kell. Fotó: Kislföld-archívum, Krizsán Csaba

A Komszol szóvivője írásban megfogalmazott válaszában kifejtette: az új rendszerű lomtalanítás lényege valóban az, hogy a háztartásban összegyűlt lomot nem a közszolgáltató szállítja el a háztól, hanem azokat nekünk kell a hulladékudvar-hálózat  közeli pontjára szállítani. A technológia bevezetésének időpontját a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás fejlesztéseinek megvalósulása határozza meg, Nagy Csaba úgy tájékoztatott: tudomása szerint várhatóan már jövőre elindul az új rendszer.

Vagyis idén májustól még bizonyosan házhoz jön az autó, sőt, Győrön kívül már márciusban elkezdődött a szezon: az első kocsi a koroncói limlomot zúzta be három héttel ezelőtt. Nagy Csabát arról is kérdeztük: a jelenleg Győrben működő, hat hulladékgyűjtő pont nem alkalmas-e arra, hogy a lomtalanítás problémáját megoldja? A Komszol szerint semmiképpen, főként azért nem, mert ezeken a szigeteken – így a Nép utcában vagy például a Pápai úton – csak a győriek helyezhetnek el Győr-kártyájuk azonosítása után alkalmanként 3 köbméter hulladékot. „A lomtalanítás anomáliáinak rendezésére  szakmai megoldás az, ha az ügyfél a hulladékudvarra szállítja a lomot. Ehhez pedig majd vidéken is biztosítani kell a megfelelő számú udvart. Mindennek kulcsa tehát a már említett önkormányzati társulás, aminek várható időpontja – írjuk le még egyszer: 2010.

Balogh Péter szerint jó volna, ha megoldanák a lomkérdést és a lerakók környéke nem válna a lomtalanítás estéjére csatatérré. Fotó: H. Baranyai Edina
Balogh Péter szerint jó volna, ha megoldanák a lomkérdést és a lerakók környéke nem válna a lomtalanítás estéjére csatatérré. Fotó: H. Baranyai Edina

Az új rendszert nyilván nem fogják örömmel üdvözölni azok, akik a lomizásból élnek. Győr-Újvárosban szólítottuk meg Balogh Pétert, aki sírkövesként keresi kenyerét. Unokatestvére azonban rendszeres ügyfele a MÉH-telepnek, most is kupacban áll háza előtt a vashulladék.

– Úgy tudom, a rokonom nemsokára elviszi a vasat, hiszen ebből él. A szemetet is szeretné letenni itt az utca végében, de sajnos napok óta nem ürítették a konténereket. A múltkor itt voltam, négy autó fordult vissza, mert az őr közölte velük, hogy nincs hely – mondja Balogh Péter.

A férfi üdvözölné az új rendszert: neki is elege van már abból, ahogyan egy utca kinéz a lomtalanítás után, ezért jó volna, ha lennének állandó
gyűjtőhelyek.

„Annak örülnék, ha minden főbb csapás végén vagy legalábbis minden városrészben le lehetne rakni a lomot" – tette hozzá Balogh Péter. Neki is üzenjük: a dátum várhatóan 2010.

Sopronban évente kétszer

A Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. évente kétszer – tavasszal és ősszel – hirdeti meg a lomtalanítási akciót. A kft. a konténeres gyűjtés helyett városszerte pontokat jelöl ki, ahol a lakosság ingyenesen helyezheti el a lomot. Tegyük hozzá, vannak olyanok, akik ezt a módszert nem tartják európainak. Igaz, a társaság szerint ez a megoldás olcsóbb és hatékonyabb, mint a konténeres.

Olvasóink írták

  • 1. tricse 2009. április 10. 08:55
    „A komszol drága,új,kék fűnyírógépei olyan zajt csapnak,hogy az elmondhatatlan! Sír,zakatol,nyöszörög,dübörög morog egyszerre! Még jó hogy nem mindennap nyírnak! Persze megfordult a fejemben a gondolat,hogy ezzel sem lehet beférni mindenhova,az üzemeltetése,szerelése is drága és elvette legalább 6 ember munkáját akik régen a kis kézizümikkel nyírtak! Na mindegy!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitisztítják a város közterületeit a jövő hétvégén

Tét - Kitisztítják, rendbe teszik a város közterületeit április 18-án, szombaton a helybeliek.… Tovább olvasom