Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Húszéves ötlet, ami még mindig időszerű

Győr-marcalvárosi sport- és szabadidőközpontot álmodott meg húsz évvel ezelőtti szakdolgozatában Tagai István.
Győr-marcalvárosi sport- és szabadidőközpontot álmodott meg húsz évvel ezelőtti szakdolgozatában Tagai István, aki akkoriban a MÁVDAC elnöke volt. Az ötlet napjainkban is időszerű és megvalósítható lenne.

Győrben a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben a Kiskút ligetben lévő parkot nevezték szabadidőközpontnak, ami valójában egy „lepukkant" állatkertből, egy színvonaltalan vidámparkszerűségből, egy szabadtéri moziból és egy-két bitumenes kispályából állt. Az igényesebb szórakozásra, mozgásra vágyókat már akkoriban sem elégítette ki ez a lehetőség, érthető, ha az idő előrehaladtával egy korszerű sport- és szabadidőközpont létrehozása még sürgetőbbé vált.
Tagai István – több mint húsz éven át volt a MÁVDAC elnöke – a Testnevelési Főiskolán készített szakdolgozatában ilyen parkot álmodott meg több mint húsz évvel ezelőtt.

„ Akkoriban még új volt a sporttelep, én is fiatal voltam tele ötletekkel és jó elképzelésekkel. A természetes környezet adta az ötletet: a Holt-Marcal szomszédságában felépült futballpálya, a dinamikusan fejlődő lakótelep és a győriek ismert igénye inspirált a szakdolgozatom témaválasztásakor. Úgy látom, az ötlet napjainkban talán még időszerűbb, mint akkoriban volt."

A terv lényege, hogy a horgászparadicsomnak számító Holt-Marcal és az azóta felépült teniszcentrum, valamint Integrál-DAC-pálya közötti területen a Pápai utat átvágnák, azon a részen megszüntetnék, így egy hatalmas, egybefüggő zöldterület alakulna ki.

„ Győr egyik csúfsága az évek óta nem használt egykori sertéstelep, azt egyszerűen el kellene dózerolni és tovább terjeszkedni a szeméttelep felé, amelyet a következő években úgyis bezár a város. Az ország legszebb szabadidőparkját lehetne itt viszonylag kis költséggel kialakítani. A már említett létesítmények mellett újak épülhetnének, a Holt-Marcal csónakázótóként is működhetne. Hotelek, bevásárló- és szórakoztatóközpontok tehetnék teljessé a park képét."
Az egykori sportvezető, napjainkban sikeres vállalkozó azt mondja, szerinte nincs elvi akadálya annak, hogy a terve megvalósulhasson.
„ A Pápai útnak a zsilip megépítése óta árvízvédelmi funkciója nincs, így az út elbontása nem veszélyeztetné a környéken lakók biztonságát. Közlekedési nehézséget sem okozna, hiszen ez a szakasz kiváltható. Úgy tudom, a Mécs László utca a DAC-pálya mögötti területen kivezethető lenne a Pápai útra, a kiskertekbe igyekvők pedig a pálya másik oldalától is megközelíthetnék a telkeiket."

Az eltelt időben sajnos sok minden nem változott: Győrnek továbbra sincs olyan sport- és szabadidőközpontja, ahol családok, generációk együtt és külön mozoghatnának, szórakozhatnának.
Az igény megmaradt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgári engedetlenség a GYSEV ellen?

Borkai Zsolt, a Fidesz győri polgármesterjelöltje és Horváth László, Marcal II. önkormányzati… Tovább olvasom