Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Hunyorog napszemüvegben? Vizsgáltassa be!

Győr - Tudatosabb fogyasztó a magyar, mint néhány éve, mégsem eléggé. A fogyasztóvédelem jövő szerdán nyílt napot tart a megyeháza épületében.

Aki nem biztos abban, hogy a napszemüvege valóban UV-szűrős, vagy hogy a gyereke játéka biztonságos, az most ingyen bevizsgáltathatja akár mindkettőt.

Tudatos fogyasztó a magyar? Tudatosabb, mint néhány éve, mégsem eléggé. A fogyasztóvédelmi nyílt napot elvileg az ismeretek kiszélesítéséért rendezik meg, de nemcsak a vásárlóknak, hanem a kereskedőknek, vendéglátósoknak is. Tavaly először nyílt lehetőség arra, hogy a megvásárolt termékeket ˝nagyító alatt˝ is ellenőrizhessük: idén ismét itt az alkalom, szerdán délelőtt tíztől délután kettőig ugyanis a fogyasztóvédelem Győrbe, a megyeháza földszintjére (Árpád út 32.) hozza a főlaborját.

A legfrissebb napszemüvegteszt megnyugtató eredményt hozott, de mindenki megnézetheti a sajátját is, ráadásul ingyen. Fotó: H. Baranyai Edina
A legfrissebb napszemüvegteszt megnyugtató eredményt hozott, de mindenki megnézetheti a sajátját is, ráadásul ingyen. Fotó: H. Baranyai Edina

A sláger nyilvánvalóan a napszemüveg lesz most is, érdekesség, hogy épp csütörtökön tették közzé egy országos felmérés eredményét: huszonnégy, különböző helyen vásárolt, különböző értékű és márkájú gyerek-, férfi- és női modellt vizsgáltak meg. Az alig kétezer forintostól a százhúszezres, csúcsmodellnek számító napszemüveget magában foglaló teszt eredménye megnyugtató lett: egyetlen kivételtől eltekintve valamennyi tesztelt darab teljes mértékű UV-szűréssel rendelkezett. Az egyetlen ˝selejtes˝ épp egy csúcsmárka volt...

A napszemüvegen kívül persze mást is lehet tesztelni Győrben: fülbevalókat, testékszereket, fémkeretes szemüvegeket. De megnézethetik az óraszíjukat is, amely valamiért mindig nyomot hagy a kézen... Az egyedi problémákon túl általános panaszokra is rá lehet kérdezni, a kisgyerekes szülők pedig megtudhatják, mely játékok lehetnek veszélyesek, illetve melyek forgalmazását tiltotta be a fogyasztóvédelem.

A nyílt nap nem a kereskedők ellen szól, ezt bizonyítja az is, hogy őket szintén várják a hatóság munkatársai. Nyilván hasznos nekik is tudni, melyek a betiltott termékek, milyen új (jog)szabályok vonatkoznak rájuk, s mi a teendőjük, ha problémás termékkel találkoznak.

A nyílt napot követően természetesen nyáron is lesz ellenőrzési hullám a megyében – ez a lehetőség arra szolgál, hogy aki teheti, legalább így felkészül rá.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Móricz: Zöld iskola – kapukkal

A megye és a város elismerését is kiérdemelte Kotrics Andrea példaértékű környezetvédelmi munkája. Tovább olvasom